Συζητήθηκε πολύ σε κοινοβουλευτικούς κύκλους μια ειδησούλα στην «Καθημερινή» ότι, «εάν οι επόμενες εκλογές λάβουν χώρα από το 2022 και μετά, είναι πολύ πιθανόν οι βουλευτές Α΄ Αθηνών να είναι λιγότεροι από 14 που είναι σήμερα. Και τούτο καθώς, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός του 2021 θα πραγματοποιηθεί η απογραφή που γίνεται κάθε 10 χρόνια».

Ads

Σύμφωνα με την στήλη «Θεωρείο» της εφημερίδας, «είναι βέβαιο πως ο πληθυσμός της Αθήνας θα έχει μειωθεί, όπως συμβαίνει σταθερά από τη δεκαετία του 1990, οπότε έβγαζε 21 βουλευτές. Ίσως αυτή τη φορά να πέσει στους 13 ή ακόμα και στους 12».

Στις τελευταίες εκλογές, σε σύνολο 158 βουλευτών της ΝΔ στην Α’ Αθήνας εξελέγησαν επτά:

  1. Όλγα Κεφαλογιάννη
  2. Βασίλης Κικίλιας (υπουργός Υγείας)
  3. Θάνος Πλεύρης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος)
  4. Νικήτας Κακλαμάνης
  5. Άγγελος Συρίγος (υφυπουργός Παιδείας)
  6. Κωνσταντίνος Μπογδάνος
  7. Φωτεινή Πιπιλή

Από αυτούς, δύσκολα κάποιος δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα και όλοι τους έχουν πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό. Η Κεφαλογιάννη είναι από δυνατό τζάκι και τη βοηθά το φύλο της, ο Κικίλιας είναι ο μόνος υπουργός στη λίστα, ο Πλεύρης έχει το κοινό του, ο Ν. Κακλαμάνης είναι αλλιώς ως παλιός, ο Αγγ. Συρίγος ενισχύθηκε με το υφυπουργείο και έχει εντυπωσιακή παρουσία στα ΜΜΕ, ο Μπογδάνος απευθύνεται σε ειδική -πλην υπαρκτή κατηγορία- ψηφοφόρων, η Πιπιλή έχει βαθιές ρίζες στην Αθήνα.

Ads

Στις επόμενες εκλογές είναι μάλλον απίθανο να εκλεγεί ο ίδιος αριθμός βουλευτών της ΝΔ και αυτό θα κάνει την αναμέτρηση δύσκολη, οπωσδήποτε στην συγκεκριμένη περιφέρεια.Πόσο μάλλον όταν ήδη φιγουράρουν νέοι υποψήφιοι:

  • Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιστρέφει και θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο των πολιτών. Πρώην Επίτροπος, πρώην υπουργός, πρώην Δήμαρχος Αθηναίων, πρώην βουλευτής, πρώην αρχηγός κόμματος έχει βαρύ βιογραφικό.
  • Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ένας από τους δημοφιλέστερους στην κυβέρνηση και έχει ήδη έργο να δείξει. Προερχόμενος από την κεντροαριστερά μπορεί να εκφράσει δυναμικά το άνοιγμα του Κ. Μητσοτάκη στο κέντρο.
  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης εξελέγη ως βουλευτής Επικρατείας και δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί η τύχη του. Μπορεί η ζωή να τον ρίξει στην αρένα της Α Αθήνας.
  • Ο υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι στην Α Αθήνας και είχε μάλιστα σημειώσει εξαιρετική επίδοση, βγαίνοντας δεύτερος μετά τον εκλεγέντα Σπύρο Λυκούδη.
  • Ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας ήταν υποψήφιος με τη  ΝΔ στην Α Αθήνας στις τελευταίες εκλογές έχοντας μόλις πάρει μεταγραφή από το Ποτάμι. Δύσκολα θα αλλάξει περιφέρεια.

Και προφανώς ακόμη είναι νωρίς για να κλείσει η λίστα. Ολο και κάποιος/αναγνωρίσιμος/η θα εμφανιστεί, όλο και κάποια μεταγραφή θα γίνει, όλο και πιο δύσκολη θα γίνεται -πλησιάζοντας στις κάλπες- η μάχη της πολιτικής επιβίωσης για τους βουλευτές, πολιτευτές και ενδιαφερόμενους της Α Αθήνας.