Για «πλήρη άγνοια Ευρωπαϊκών κανονισμών» αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που έχει υπογράψει η Ελλάδα κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, μετά την εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα ζώα συντροφιάς.

Ads

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης επισημαίνεται πως από την εκδήλωση απουσίαζαν σημαντικοί φορείς ενώ «με εξαίρεση μιας μόνο φιλοζωικής οργάνωσης το φιλοζωικό κίνημα έλαμψε δια της απουσίας του» και σημειώνεται πως οι δηλώσεις και οι εξαγγελίες του «δεν μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ότι το θέμα της προστασίας των ζώων συντροφιάς αντί να γίνεται θέμα πολιτικών διενέξεων και μικροκομματικής εκμετάλλευσης, θα αντιμετωπιστεί από την Ελληνική Πολιτεία και από όλα τα κόμματα με την δέουσα σοβαρότητα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς, ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική παράμετρο του θέματος λέγοντας: «Η ιδιοκτησία ενός ζώου δε μπορεί να αποτελεί φορολογικό τεκμήριο. Αυτό, λοιπόν, το δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά. Έχουν φορολογηθεί τα πάντα, ας μη φορολογήσουμε και τα ζώα συντροφιάς. Αυτό το ξεχνάμε τελείως. Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση, ούτε καμία τέτοια υπόνοια ρύθμισης στο φορολογικό πλαίσιο το οποίο θα εισάγουμε εμείς».

Η ανακοίνωση των Ζωοφιλικών Σωματείων

Με αφορμή την εκδήλωση για τα ζώα συντροφιάς που διοργάνωσε το κόμμα της ΝΔ, ως Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι φυσικά και θεωρούμε θετική κάθε προσπάθεια ανάδειξης του θέματος. Άλλα δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι οι δηλώσεις και οι δεσμεύσεις του Πρόεδρου της ΝΔ για διάλογο με τους φορείς δεν μετουσιωθήκαν σε πράξη, διότι στην εκδήλωση απουσίαζαν σημαντικοί θεσμικοί φορείς μεταξύ άλλων ο Συνήγορος του Πολίτη, το Λιμενικό, η Ελληνική Αστυνομία, οι εθελοντές κτηνίατροι. Επίσης με εξαίρεση μιας μόνο φιλοζωικής οργάνωσης, το φιλοζωικό κίνημα έλαμψε δια της απουσίας του.

Ads

Τέλος, σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της ΝΔ, που αφορούν την απαλοιφή των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε τα φιλοζωικά σωματεία να κάνουν την δουλεία τους, αναδεικνύει την πλήρη άγνοια Ευρωπαϊκών Κανονισμών και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που έχουμε υπογράψει ως χώρα και οφείλουμε να εφαρμόζουμε.

Λόγω όλων αυτών που αναφέρθηκαν, δεν μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, ότι το θέμα της προστασίας των ζώων συντροφιάς αντί να γίνεται θέμα πολιτικών διενέξεων και μικροκομματικής εκμετάλλευσης, θα αντιμετωπιστεί από την Ελληνική Πολιτεία και από όλα τα κόμματα με την δέουσα σοβαρότητα.

Ως φορέας αταλάντευτα θα επιμείνουμε όπως κάνουμε από το 1982 στην αυστηρή εφαρμογή της Εθνικής και πρωτοποριακής νομοθεσίας καθώς και της Κοινοτικής.

Με τιμή

ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ Ευάγγελος

Πρόεδρος Συ.Ζω.Σω.Ελ.