«Η ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε στην Ινδονησία και προκάλεσε το τσουνάμι είναι αυτού του είδους που μπορεί να γίνει σε μερικές χιλιάδες χρόνια στη Σαντορίνη και να προξενήσει μια υποθαλάσσια κατολίσθηση» σύμφωνα με τον καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστα Συνολάκη.

Ads

«Κάποια στιγμή και η νέα Καμμένη θα σηκωθεί προς τα πάνω θα κάνει έκρηξη και οι κατολισθήσεις θα κάνουν τσουνάμι» πρόσθεσε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα».

Κατά τον ίδιο «δεν υπάρχει δικαιολογία ότι ήταν απροετοίμαστοι στην Ινδονησία. Το ηφαίστειο ήταν ενεργό εδώ και μήνες. Υπάρχουν και φωτογραφίες από τις εκρήξεις του. ‘Ολες οι παράκτιες περιοχές στα στενά έπρεπε να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Κατά τον Κ. Συνολάκη όλα ξεκινούν από το ότι οι άνθρωποι δεν σκέφτονται το χειρότερο δυνατό σενάριο. «Οι συνθήκες ήταν οι χειρότερες δυνατές. Ήταν βράδυ και κανείς δεν μπορούσε να δει τις διαφορές στη στάθμη της θάλασσας και έτσι να καταλάβει ότι έρχεται τσουνάμι».

Ads

«Θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας στην περιοχή δια της ενημέρωσης, να είναι μακριά από τις ακτές, αφού υπήρχε δραστηριότητα του ηφαιστείου», σημείωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Realfm.

«Για μια ακόμη φορά την πλήρωσε ο φτωχός κοσμάκης. Να το πω απλά. Σε τέτοιες περιπτώσεις που δεν προκαλείται το τσουνάμι από σεισμό αλλά από υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη πρέπει να πούμε για να είμαστε δίκαιοι ότι δεν υπάρχουν παγκοσμίως συστήματα για έγκαιρη προειδοποίηση. Τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί βασίζονται στο σεισμό», συμπλήρωσε.

«Είναι ένας ύπουλος εχθρός αυτός. Δεν το βλέπουμε στην επιφάνεια αλλά συμβαίνει στον βυθό»”, κατέληξε, για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για τη Σαντορίνη.

«Όπου υπάρχουν ενεργά υποθαλάσσια ηφαίστεια υπάρχει το ίδιο πρόβλημα και ισχύει και για τον Ελλαδικό χώρο. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης κρύβει δύο κινδύνους. Ένα η Καμένη μέσα στην καλδέρα και ο Κολούμπος μεταξύ Σαντορίνης και Ίου, υποθαλάσσια και τα δύο», σχολίασε.