Τον κώδωνα του κινδύνου για την αδυναμία επιβίωσης πανεπιστημιακών τμημάτων λόφω της μεγάλης μείωσης των εισακτέων που θα επιφέρεουν οι αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια κρούει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, μεταξύ άλλων διαφωνιών που καταθέτουν επί του νομοσχεδίου της Κεραμέως.

Ads

«Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με την γεωγραφική και την δημογραφική ενδοχώρα τους. Αρκετά Τμήματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να κλείσουν» αναφέρει η ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου της 18ης Ιανουαρίου, στην οποία ζητείται η αποσύνδεση της χρηματοδότησης των περιφερειακών Πανεπιστημίων από τον αριθμό των εισακτέων.

Τη διαφωνία της εκφράζει η Σύνοδος και επί του προτεινόμενου ανώτατου ορίου φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών. Η Σύνοδος τονίζει ότι η διαγραφή φοιτητών δεν μπορεί να είναι μια οριζόντια διοικητική πράξη, καθώς οι καθυστερήσεις στην αποφοίτηση είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους φοιτητές.

Επίσης οι πρυτάνεις ζητούν να μη συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο ρυθμίσεις που άπτονται του Πειθαρχικού Κώδικα. Δεδομένου ότι «ζητήματα πειθαρχικού κανονιστικού πλαισίου αφορούν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων», η Σύνοδος προτείνει την εισαγωγή πειθαρχικών διατάξεων στον Εσωτερικό Κανονισμό των ιδρυμάτων.

Ads

Ωστόσο, η Σύνοδος δεν παίρνει σαφή θέση στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

«Ως προς τα ζητήματα φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος Πρυτάνεων αναφέρθηκε σε προηγούμενες σχετικές συζητήσεις της και αποδέχτηκε τις αποφάσεις Συγκλήτων των Πανεπιστημίων» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το πρόβλημα είναι ότι οι αποφάσεις τις οποίες επικαλείται η Σύνοδος, δεν συγκλίνουν. Κάποιες είναι υπέρ, άλλες προσπαθούν να ισορροπήσουν και άλλες τάσσονται κατά.

Για παράδειγμα, ο πρύτανης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκος Κατσαράκης, σε δηλώσεις του στην «Αυγή», επανέλαβε την απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος με την οποία απορρίπτεται η παρουσία οποιουδήποτε αστυνομικού εντός του Πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης του Γεωπονικού, Σπυρίδων Κίντζιος, δήλωσε: «Τα Πανεπιστήμια δεν αποτελούν χώρους βίας και ανομίας! Προφανώς, όπως και σε κάθε άλλο χώρο, μπορεί πολύ σπάνια και έκτακτα περιστατικά να έχουμε και τη διάπραξη ποινικών εγκλημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο νόμος περί ασύλου προβλέπει ακριβώς τι πρέπει να γίνει και όντως εκεί πρέπει να επέμβει η αστυνομία».

Η Σύγκλητος του Παντείου επισημαίνει ότι «η παρουσία δυνάμενων αστυνόμευσης μέσα στο Πανεπιστήμιο δημιουργεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

Από την άλλη, η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) στηρίζει την αστυνομία πανεπιστημίου.