Τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στα τέλη Ιουνίου ή το φθινόπωρο του 2011, μετά τις εκλογές στην Τουρκία στις αρχές Ιουνίου, πρότεινε σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Ads

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, στόχος αυτής της Συνόδου θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση μιας πολιτικής διακήρυξης, η οποία θα καθορίζει ένα «νέο οδικό χάρτη» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ένα «νέο Ελσίνκι», με σαφή χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες στόχους, στα οποία θα καθορίζονται επακριβώς ποιές είναι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας και σε τι χρονικά όρια θα πρέπει να εκπληρωθούν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, σε αυτή τη Σύνοδο θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες επικύρωσης μιας τέτοιας απόφασης σε κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία. Γι΄ αυτή την πρόταση της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα ενημερώσει τον Ούγγρο ομόλογό την Τετάρτη στη Βουδαπέστη, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ σχετικές συζητήσεις θα γίνουν και με την Πολωνία, που θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας προειδοποίησε ότι η «φάρσα θεάτρου», από την πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να σταματήσει και θα πρέπει η Αγκυρα -εφόσον επιθυμεί να προχωρήσει- να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Σημείωσε, ακόμη, πως αν τα ζητήματα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και των άλλων υποχρεώσεων της Τουρκίας δεν έχουν επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2011, τότε η Τουρκία διατρέχει τον κίνδυνο να δει την ενταξιακή της πορεία να παγώνει. «Τα πράγματα είναι τόσο απλά και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύβεται κανείς πίσω από το Κυπριακό», είπε ο κ. Δρούτσας, ο οποίος εξέφρασε ακόμη την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι από την πλευρά της Τουρκίας επαναλαμβάνεται η θέση περί δύο κρατών και δύο λαών στην Κύπρο, σε μια διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, η οποία ήδη γνωρίζει προβλήματα για την προοπτικής επίτευξη λύσης. Ο κ. Δρούτσας συμπλήρωσε ότι χάρη των καλών σχέσεων που όλοι επιθυμούμε με την Τουρκία, δεν μπορούμε να ξεχνάμε την πραγματικότητα, η οποία συνίσταται στην εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου και την απειλή πολέμου εις βάρος της Ελλάδας. Ο υπουργός εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι η διατήρηση του casus belli, εκ μέρους της Τουρκίας, δεν είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ads

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Δρούτσας, είπε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2014, είναι να συγκαλέσει μια Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ως «Θεσσαλονίκη ΙΙ», με σκοπό να υιοθετηθεί μια πολιτική διακήρυξη, η οποία θα καθορίζει σαφείς, φιλόδοξους και ρεαλιστικούς στόχους με τα απαιτούμενα βήματα προόδου, για την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών αυτών.