Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του νοσοκοµείου των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και για την ανθρωπιστική µεταχείριση βαριά ασθενών και οροθετικών κρατουµένων ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ).

Ads

 
Οι ασθενείς κρατούµενοι στον Κορυδαλλό χρειάζονται κανονικό νοσοκοµείο, όχι «ειδική» φυλακή, αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση ήδη από το 2012, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επισηµάνει ότι οι ακατάλληλες και πεπαλαιωµένες υποδοµές, το απηρχαιωµένο θεσµικό πλαίσιο λειτουργίας και ο ανεπαρκής αριθµός ιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκοµείο κρατουµένων Κορυδαλλού θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και παραβιάζουν τα δικαιώµατα των ασθενών κρατουµένων.
 
Η ανεξάρτητη αρχή προσθέτει ότι το νοσοκοµείο έχει αφεθεί να µετατραπεί σε «ειδική» φυλακή, χωρίς να εξασφαλίζεται η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τις συνθήκες κράτησης. Για το λόγο αυτό, έχει ζητήσει να ληφθούν συγκεκριµένα µέτρα αφενός για την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του νοσοκοµείου, αφετέρου για την ανθρωπιστική µεταχείριση βαριά ασθενών και οροθετικών κρατουµένων.
 
Διαβάστε στο Tvxs.gr:

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει προβεί σε συγκεκριµένες διαπιστώσεις και προτάσεις για τη λειτουργία του νοσοκοµείου κρατουµένων Κορυδαλλού «Ο Άγιος Παύλος», µε εκτενή έκθεσή του στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης, ήδη από το 2012, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση. Αλλά και τον Μάιο του 2013, η ανεξάρτητη αρχή πρότεινε µε έγγραφό της στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης, στη βάση της υποχρέωσης ανθρωπιστικής µεταχείρισης αλλά και της ορθολογικής σωφρονιστικής πολιτικής, τη «µείωση του χρόνου εγκλεισµού, ιδίως: (…) όταν πρόκειται για άτοµα ιδιαίτερα επιβαρυµένα λόγω προβληµάτων υγείας αλλά – και κατά τεκµήριο- λόγω µεγάλης ηλικίας» µε αντίστοιχες επεµβάσεις στους θεσµούς της προσωρινής κράτησης, της υφ’ όρον απόλυσης και της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής έτσι ώστε, πέραν των άλλων, να µην επιβαρύνεται ανώφελα το σωφρονιστικό σύστηµα.
 
Συγκεκριµένα, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του νοσοκοµείου, ο Συνήγορος έχει διαπιστώσει ότι οι υποδοµές είναι πεπαλαιωµένες και εντελώς ακατάλληλες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανεπαρκές ενώ ο πληθυσµός κρατουµένων µεγάλος και ετερόκλητος στις ανάγκες του (µεγάλος αριθµός οροθετικών, κρατούµενοι µε αναπηρία και αδυναµία αυτοεξυπηρέτησης). Εξάλλου, η συγκέντρωση των οροθετικών σε µία πτέρυγα σε συνδυασµό µε τον ολοένα αυξανόµενο αριθµό τους έχει δηµιουργήσει συνθήκες γκετοποίησης και στιγµατισµού τους αλλά και επιδείνωσης για τους λοιπούς κρατούµενους λόγω περιορισµού του διαθέσιµου χώρου.
 

Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει, µεταξύ άλλων, να:

  • αποσαφηνιστεί άµεσα η φυσιογνωµία και η αποστολή του νοσοκοµείου,
  • αναµορφωθεί ο κανονισµός λειτουργίας του,
  • πληρωθούν οι οργανικές θέσεις και να τοποθετηθεί επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό,
  • ληφθούν άµεσα µέτρα για τη βελτίωση των υποδοµών (χώρων, εξοπλισµού),
  • µειωθεί ο αριθµός των κρατουµένων ανά θάλαµο, • διαχωριστούν οι νοσηλευόµενοι κρατούµενοι ανάλογα µε την νόσο και την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους,
  • ερευνάται αυτεπάγγελτα, σε συνεργασία µε τον εισαγγελέα επόπτη, η πιθανότητα διακοπής έκτισης της ποινής για περιπτώσεις βαριά νοσούντων κρατουµένων.

 
Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιµά ότι «η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργείου ∆ικαιοσύνης για την ευχερέστερη χορήγηση απόλυσης µε όρο σε κατηγορίες ασθενών κρατουµένων, παρά την αποσπασµατικότητά της, κινείται σε θετική κατεύθυνση, χρειάζεται όµως µεγαλύτερη τόλµη για τη λήψη ριζοσπαστικών αποφάσεων µε µόνιµο χαρακτήρα και µακρά στόχευση».
 
Σηµειώνεται ότι το νοσοκοµείο λειτουργεί µε νοµοθεσία της δεκαετίας του 1940. Το 2009 προβλέφθηκε η ένταξή του στο Εθνικό Σύστηµα Υγείας η οποία, ωστόσο, δεν έχει υλοποιηθεί µέχρι σήµερα.
 
«Ο Συνήγορος του Πολίτη, και µε τη νέα του αρµοδιότητα ως εθνικός µηχανισµός πρόληψης των βασανιστηρίων και της κακοµεταχείρισης, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει να προτείνει µέτρα βελτίωσης της υγειονοµικής περίθαλψης των κρατουµένων αλλά και συνολικά των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήµατα, στη βάση των αρχών του κράτους δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Ads