Βολές κατά του Ιωάννη Διώτη, του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ την περίοδο που ξέσπασε το θέμα με τη λίστα Λαγκάρντ, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Κουρελέας, συνήγορος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που δικάζεται για την υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο δεύτερος συνήγορός του ζήτησε την αθώωση του πρώην υπουργού λόγω αμφιβολιών, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να  αποκλειστούν «λογικοί ακροβατισμοί» και λογικο – νομικά άλματα που δεν αρμόζουν σε ένα Ειδικό Δικαστήριο.

Ads

Η δίκη συνεχίζεται με την αγόρευση των συνηγόρων, μετά τη χθεσινή πρόταση της εισαγγελέως για ενοχή του πρώην υπουργού. Η ετυμηγορία των δικαστών αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης. 

O Παναγιώτης Κουρελέας στην αγόρευσή του υποστήριξε ότι ο Ιωάννης Διώτης είπε πολλά ψέματα. «Δεν είναι μόνο ότι κατέστρεψε το πειστήριο, αυτό που θα αθώωνε τον πρώην υπουργό αυτομάτως» πρόσθεσε.  Σημείωσε ότι «το μόνο αποδεικτικό στοιχείο που έχετε είναι 2.059 αρχεία εδώ, 2.059 εκεί» αναφερόμενος στο στικάκι που παρέδωσε ο πρώην υπουργός στον κ. Διώτη.   

«Έφτιαξα ένα δεύτερο για λόγους ασφάλειας, είπε ο Διώτης. Τότε γιατί το ένα το κατέστρεψε και έμεινε πάλι με ένα; Πώς αντέχει αυτό στη λογική; Υπάρχει και ένα τρίτο στικάκι που δεν έχει παραδοθεί πουθενά» υποστήριξε ο κ. Κουρελέας.  «Έχει ως χρόνο προσπέλασης 16.1.2012, από αυτόν. Και αυτό το στικάκι που μπορούσε να μιλήσει, δεν το παραδίδει ο κ. Διώτης στην ποινική διαδικασία» πρόσθεσε. «Δεν είναι το cd αυτό που σας λείπει, είναι το usb που κατέστρεψε ο Διώτης. Χωρίς αυτό, μόνο στον χώρο των ενδείξεων μπορούμε να κινηθούμε» συμπλήρωσε. 

Ads

Τέλος ο Παναγιώτης Κουρελέας αναφέρθηκε στην ταινία του 1957, με τίτλο «12 θυμωμένοι άνδρες» κατά την οποία ένορκοι καλούνται να κρίνουν έναν άνδρα που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες.  «Όταν αποσύρθηκαν για να αποφασίσουν οι ένορκοι, ο δικαστής τους είπε: «Μπορείτε να οδηγηθείτε σε καταδίκη μόνον όταν δεν έχετε γι’ αυτήν καμία αμφιβολία. Αν έχετε αμφιβολίες, δεν μπορείτε, οφείλετε να τον αθωώσετε» πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του ο συνήγορός του Τ. Βασιλακόπουλος, ζήτησε την αθώωση του Παπακωνσταντίνου λόγω αμφιβολιών υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να  αποκλειστούν «λογικοί ακροβατισμοί» και λογικο – νομικά άλματα που δεν αρμόζουν σε ένα Ειδικό Δικαστήριο.

«Ο κάθε κατηγορούμενος είναι ένοχος, όχι γιατί το πιστεύει ο δικαστής, αλλά γιατί ο δικαστής θα πρέπει να είναι σε θέση θα δικαιολογήσει την περί τούτου κρίση. Με το σκέτο “πιστεύω ότι το έκανε”,  δουλειά δεν γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται κατά το Σύνταγμα. Γοητεία συνίσταται στο ότι οι μεν είμαστε Ηρακλής Πουαρό και οι δε Αγκάθα Κρίστι. Κι οι δύο έχουν ένα κοινό σημείο. Αναδεικνύουν στα μυθιστορήματα τους αληθείς ενόχους με συλλογιστική λογική ατράνταχτη. Η ενοχή του αληθούς ενόχου προκύπτει με μαθηματικό τρόπο. Εμείς δεν καλούμαστε να αποδείξουμε τον ένοχο, αλλά αν ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος. Αν θέλουμε ένα αξιοσέβαστο δικαστήριο να καταλήξει σε κρίση θα πρέπει να το κάνει με μαθηματικό τρόπο. Και θεωρώ οτι τέτοιο πράγμα δεν συμβαίνει» τόνισε στην αγόρευσή του ο κ. Βασιλακόπουλος.