Εκεί έξω, υπάρχει ένας εισαγγελέας εφετών, που μπορεί και οφείλει να δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη της 19χρονης από την Ηλιούπολη, που είχε διαφύγει από αστυνομικό, ο οποίος την εξέδιδε παρά τη θέληση της.

Ads

Η πρόταση επί εφέσεως κατηγορουμένου που θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τον Ιούλιο, δεν έγινε και υπάρχει ο κίνδυνος να εκπνεύσει το 18μηνο και οι κατηγορούμενοι που την απειλούν να αφεθούν ελεύθεροι.

«Δεν πρόκειται για γραφειοκρατικό πρόβλημα. Είναι προφανές ότι υπάρχει μεθόδευση. Και εδώ υπάρχουν γυναίκες που φοβούνται για τη ζωή τους» λέει στο tvxs.gr η συνήγορος της 19χρονης Αντωνία  Λεγάκη, η οποία περιγράφει στο tvxs τον Γολγοθά της 19χρονης αλλά και μιας ακόμη νέας γυναίκας που διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο.

Για την υπόθεση της 19χρονης κρατούνται τρεις άνδρες. Ο πατέρας της που την κακοποιούσε από τα 10 της χρόνια, ο πρώην σύντροφος της που την εξέδιδε χωρίς τη θέληση  της κατά πάσα πιθανότητα σε συνεργασία με τον πατέρα και ο αστυνομικός στον οποίο κατέφυγε για να γλιτώσει από τους προηγούμενους και αποδείχτηκε κι ο ίδιος  μέλος οργανωμένου κυκλώματος trafficking.

Ads

Στον αντίποδα του εφιάλτη των τριών ανδρών, η 25χρονη σερβιτόρα, η οποία την αγκάλιασε όταν δραπέτευσε από την κόλαση, την ηρέμησε και στη συνέχεια τη φυγάδευσε, αφού πριν είχε επικοινωνήσει με συλλογικότητα που δραστηριοποιείται για κακοποιημένες γυναίκες. Η ίδια επικοινώνησε με δικηγόρο, ΜΜΕ και την αστυνομία την ώρα που ο 39χρονος αστυνομικός φέρεται να την έψαχνε στην περιοχή με τη μοτοσικλέτα του. 

Ρωτάω την Αντωνία Λεγάκη σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η 19χρονη, η οποία έχει επιλέξει να μη μιλήσει σε ΜΜΕ.

«Σε κατάθλιψη και τρομοκρατημένη. Δεν βγαίνει από το σπίτι… Ζει σαν φυλακισμένη και  δέχεται συνεχώς απειλές. Δύο από τα απειλητικά μηνύματα τα έχουμε καταθέσει στην ανακρίτρια.  Όμως υπάρχουν κι άλλα από απόκρυψη αλλά και άνθρωποι που εμφανίζονται μπροστά στη μητέρα της στο δρόμο και απειλούν ευθέως. Δεν της έχουμε πει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποφυλακιστούν άμεσα, γιατί αυτό θα την κλονίσει περισσότερο την ώρα που κάνει ψυχοθεραπεία και το παλεύει. Μιλάμε για ένα κορίτσι που ζούσε υπό την απειλή όπλου».

Η 19χρονη έχει δρόμο να διανύσει για να βρει την ψυχική της ηρεμία μετά από τα βασανιστήρια που υπέστη. Η δικηγόρος της τόνισε πως ο αστυνομικός της έδινε ναρκωτικά (κοκαϊνη) και όταν δεν τα έπαιρνε, την έδερνε, ενώ όταν δεν πήγαινε σε πελάτη, της στερούσε την τροφή.

Η συνήγορος της 19χρονης, υπογραμμίζει πως την ώρα που η 19χρονη ζει έγκλειστη, ο αστυνομικός εκφοβίζει μέσω της τηλεόρασης . Αναφέρεται στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

«Μίλησε τηλεφωνικά για άλλη μια φορά  το καλοκαίρι, στην εκπομπή που έχει γίνει πλέον το γραφείο τύπου του και υποστήριξε ότι δήθεν, από βάσιμη πηγή γνωρίζει πως το αιχμάλωτο κορίτσι της Ηλιούπολης επικοινώνησε μαζί μου και μου ζήτησε να ανακαλέσει τη μήνυση εναντίον του, ενώ επανέλαβε πολλές φορές, ότι έχει πολλά βίντεο, υπονοούσε σεξουαλικού περιεχομένου. Εκφοβίζει για να αποσύρει τη μήνυση η 19χρονη και του δίνουν βήμα για να το κάνει ενώ δεν κάλεσαν ποτέ εμένα να επιβεβαιώσουν αν είναι αλήθεια» λέει η δικηγόρος.

Σε σχέση με το νομικό μέρος, στην ερώτηση αν είναι συχνό το φαινόμενο στην Ελληνική Δικαιοσύνη, να παρέρχεται το 18μηνο και να αφήνονται ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι, η κ. Λεγάκη απαντά:

«Δεν συμβαίνει συχνά γιατί αυτό το φοβούνται οι δικαστές γιατί η παραγραφή και το 18μηνο έχουν επιπτώσεις και στην εξέλιξη των ίδιων. Μόνο με  την υπόθεση της ΧΑ έχει συμβεί που πέρασε το 18μηνο και επί 5 χρόνια κυκλοφορούσαν ελευθεροι οι δολοφόνοι, το ίδιο και ο Ρουπακιάς. Και προκειμένου να μην αφήνονται ελεύθεροι τέτοιοι κατηγορούμενοι, η Δικαιοσύνη φροντίζει να διαχωρήσει τα πλημμελήματα  και να τα δικάσει ώστε να μη βγουν οι κατηγορούμενοι από τη φυλακή. Εδώ δεν έχει συμβεί αυτό».

Ρωτάω αν αυτό μπορεί  να οφείλεται σε λόγους γραφειοκρατίας.

«Αυτό θα το λέγαμε αν είχε περάσει μόνο ένας μήνας από την ώρα που βγήκε το παραπεμπτικό βούλευμα. Είναι τρεις μήνες που ο εισαγγελέας έχει την υπόθεση και δεν έχει κάνει πρόταση. Άρα δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας, ούτε έγινε κατά λάθος. Είναι προφανές ότι υπάρχει μεθόδευση. 30 χρόνια δικηγορία, έχω ξέρω καλά πως συμπεριφέρεται ο δικαστικός μηχανισμός. Αν δεν κινηθεί γρήγορα ο εισαγγελέας και δεν οριστεί σύντομα το δικαστήριο, θα αφεθούν ελεύθεροι -που είναι το πιο πιθανό έτσι όπως πάει η υπόθεση- και θα την εκβιάσουν να τους αθωώσει αποσύροντας τη μήνυση  για να μη τη σκοτώσουν» απαντά η Αντ. Λεγάκη.