Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου (ΣΕΣΥΑ) συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, διεκδικώντας την ανανέωση όλων των συμβάσεων και την ανάκληση των απολύσεων 16 εργαζόμενων των οποίων έληξαν οι συμβάσεις στο τέλος Απριλίου. Σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 4 το απόγευμα, έξω από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εν όψει της εκ νέου συνάντησης με τον υπουργό Νότη Μηταράκη τον οποίο κατηγορεί για «εμπαιγμό». 

Ads

Με αίτημα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τον υπουργό Νότη Μηταράκη σήμερα το απόγευμα, ύστερα από την απροειδοποίητη απουσία του υπουργού στην προηγούμενη προγραμματισμένη συνάντηση την περασμένη Τετάρτη με το Σωματείο, την ΑΔΕΔΥ και τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.

Αντί του υπουργού, εμφανίστηκε ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Κώστας Κωστάκος «σε μια αδιανόητη ενέργεια εκτός οποιουδήποτε θεσμικού πλαισίου και στοιχειώδους σεβασμού στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του προσφυγικού», όπως αναφέρει το Σωματείο.

Οι απεργοί εγκαλούν τον υπουργό για εμπαιγμό και εκφράζουν την ελπίδα να μην αναπαραγάγει ο υπουργός στη σημερινή συνάντηση το ύφος και την επιχειρηματολογία του διευθυντή του γραφείου του.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Σωματείο, ο κ. Κωστάκος μίλησε για «τεχνικά θέματα», ενώ μέχρι τότε επικαλούνταν «νομικά κωλύματα» που εμποδίζουν τάχα την ανανέωση της σύμβασης των 16 εργαζομένων, από τους παλαιότερους της υπηρεσίας και οι περισσότεροι ιδρυτικά μέλη του Σωματείου. Ανάμεσά τους, δύο πρώην μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου και η σημερινή πρόεδρός του.

Σύμφωνα με το Σωματείο, ο κ. Κωστάκος αναφέρθηκε σε υπηρεσιακό έγγραφο που στηρίζει τη μη ανανέωση των συμβάσεων, το οποίο όμως δεν εμφανίζει, ενώ στην απαίτηση του Σωματείου να μάθει τους λόγους απόλυσης, η απάντηση ήταν ότι το υπουργείο έχει ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το αν μπορεί να απαντήσει, ενώ έχει συμβουλευτεί διάφορους δικηγόρους για τη βασιμότητα του εγγράφου, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για ιδιώτες.

«Το υπουργείο επιλέγει να εμπαίζει τους εκπροσώπους του ΣΕΣΥΑ και να αποκρύπτει το σκεπτικό της μη ανανέωσης, ενισχύοντας τη θέση του Σωματείου ότι η απόφαση αυτή είναι εκδικητική και τιμωρητική», σημειώνει το Σωματείο.