Εξακολουθεί να αγνοείται το αεροπλάνο και ο πιλότος του που εξαφανίστηκε σε πτήση από την Κοζάνη στα Γιάννενα την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ οι έρευνες ξεκίνησαν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας, την Δευτέρα.

Ads

Οι έρευνες γίνονται μόνο από επίγειες ομάδες και εστιάζουν στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, σε μια ευρεία περιοχή γύρω από τους Μηλιωτάδες, και το έργο των συνεργείων δυσχεραίνουν η μοροφολογία του εδάφους, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η πυκνή και χαμηλή νέφωση, η οποία δεν επιτρέπει τη συμμετοχή εναέριων μέσων.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας και εθελοντές ερευνούν μέσα στο δάσος και σε δύσβατες πλαγιές πίσω από το Μιτσικέλι.

Στις έρευνες συμμετέχουν και περίπου 30 Ιρακινοί πιλότοι, συνάδελφοι του αγνοούμενου χειριστή από την ιδιωτική σχολή εκπαίδευσης πιλότων που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην Κοζάνη και απευθύνεται κυρίως σε χειριστές από τη Μέση Ανατολή. Για να συμμετάσχουν στις έρευνες, έλαβαν σχετική άδεια από την Πολιτική Προστασία.

Ads

Ένας από αυτούς τους Ιρακινούς πιλότους που σπουδάζουν στην Κοζάνη είναι και ο αγνοούμενος. Ο πιλότος, που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης στις 11:20 το πρωί της Κυριακής, ανήκει στην μεγάλη φουρνιά των συμπατριωτών του που προτιμούν τα τρία τελευταία χρόνια να γίνονται διπλωματούχοι πιλότοι επί Ελληνικού εδάφους.

Όπως ανέφερε στο newsit.gr στέλεχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, στην Κοζάνη και την Καβάλα υπάρχει μια απ’ τις τρεις καλύτερες αερολέσχες  σ’ όλη την Ευρώπη, που έχει μάλιστα υπογράψει και σύμβαση με την Iraqi Airways, τον εθνικό αερομεταφορέα του Ιράκ, με έδρα το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. «Είναι η δεύτερη παλαιότερη αεροπορική εταιρεία στη Μέση Ανατολή» λέει το στέλεχος της ΥΠΑ και συμπληρώνει πως: «Όχι μόνο εύρωστες οικονομικά οικογένειες Ιρακινών έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά να σπουδάσουν στο εξωτερικό για να γίνουν ιπτάμενοι. Η Ελλάδα θεωρείται απ’ τις πιο προσβάσιμες χώρες σε επίπεδο διδάκτρων. Και δεν σπουδάζουν μόνο πλούσιοι αλλά και νεαροί Ιρακινοί που εργάζονται στο εξωτερικό και μαζεύουν χρήματα για να γίνουν πιλότοι, για αυτό και παρατηρούμε υποψηφίους σε … μεγάλες ηλικίες …» καταλήγει.

Από την ιστοσελίδα της εν λόγω Ελληνικής σχολής πιλότων γίνεται σαφές ότι μόνο τον Ιούλιο 2018, η πρώτη «σειρά» Ιρακινών που ήρθαν για σπουδές στην Κοζάνη, ήταν 52 σπουδαστές οι οποίοι – όπως και οι επόμενοι – διαμένουν σε διαμερίσματα της πόλης που ενοικιάζουν για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους αφού στην πόλη θα καθίσουν ως και δυο χρόνια, για να καλύψουν την θεωρητική και πρακτική εξάσκηση.