Σε επικοινωνία για την διερεύνηση και διαλεύκανση των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο του ομογενή από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας βρίσκονται οι ελληνικές και αλβανικές Αρχές, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρης Τζανακόπουλο.

Ads

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησε την απόλυτη διαλεύκανση του επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες στο Αργυρόκαστρο, που είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσιφάς. Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την βαθιά του λύπη για το θάνατό του και  τονίζει ότι αναμένει εξηγήσεις από τις αλβανικές αρχές και δηλώνει ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Το χρονικό

Στο χωριό Βουλιαράτες, κοντά στο Αργυρόκαστρο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή προγραμματισμένη εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες στρατιωτικούς, που έπεσαν στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, στην οποία παρέστησαν περίπου 300 άτομα, ανάμεσα στους οποίους η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, σχολεία και απλοί πολίτες. Το στρατιωτικό κοιμητήριο ήταν σημαιοστολισμένο με ελληνικές και αλβανικές σημαίες, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο, τραγουδήθηκε ο ελληνικός εθνικός ύμνος, ενώ παιδιά από τα σχολεία απήγγειλαν ποιήματα.

Ads

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσιφάς  ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων και η αλβανική αστυνομία παρενέβη και την κατέβασε. Εκείνος απάντησε ανοίγοντας πυρ με καλάσνικοφ, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι στράφηκε κατά των αστυνομικών. Πάντως ο κ. Λιάκος που ήταν παρών στο περιστατικό δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό με ανύψωση της ελληνικής σημαίας ή κατέβασμά της. Πριν ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ο 35χρονος ομογενής κατέλαβε το πολιτιστικό κέντρο του χωριού και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα με ένα καλάσνικοφ, είπε.

Στη συνέχεια ο 35χρονος κατευθύνθηκε προς τον ορεινό όγκο της περιοχής και κρύφτηκε σε ένα υδραγωγείο. Ελικόπτερα της αστυνομίας τον κυνήγησαν και τον κάλεσαν να παραδώσει το όπλο του. Εκείνος φέρεται να αρνήθηκε και οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας οι πυροβολισμοί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν και ο 35χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά τους.

Αλβανικά μέσα αναφέρουν ότι ο Κατσιφάς αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής. Στο προφίλ του στο Facebook, ο 35χρονος είχε αναρτήσει μηνύματα εθνικιστικού περιεχομενου για την ένωση της Ελλάδας με τη «Βόρεια Ηπειρο»

Ο Ράμα

Την εκδοχή του για τον θάνατο του ομογενή στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, έδωσε ο Έντι Ράμα, μέσω Twitter: «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία».

Η απάντηση των ελληνικών αρχών

Από τις ελληνικές Αρχές γίνονται όλες οι ενέργειες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη με τον θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Αρχές της Αλβανίας, τόνισε πως δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να μείνουμε στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται χαμηλότεροι τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών.

Αντιδράσεις

Άμεση διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για το γεγονός στους Βουλιαράτες, ζητεί από τις αλβανικές αρχές, η ΝΔ. Η δολοφονία του αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, σχολίασε η Ένωση Κεντρώων. «Τα γεγονότα, στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, που οδήγησαν στην εκτέλεση ενός ομογενή, από την αλβανική αστυνομία, πρέπει πλήρως να διερευνηθούν» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.