Το ταξίδι του στη Βραζιλία συνεχίζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε σήμερα σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας, καθώς και με τον γερουσιαστή του κυβερνώντος κόμματος ΡΤ, Λίντμπεργκ Φαρίας, με τον ιστορικό ηγέτη και ιδρυτή του κινήματος των ακτημόνων (MST), Zoάο Πέντρο Στέντιλε, και με τον πρεσβευτή της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Μάξιμο Γκονζάλες.
 

Ads

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον και τις προοπτικές της Αριστεράς και των κινημάτων, καθώς και για τις δυνατότητες συντονισμού αυτών σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.
 
Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο διοργανώνεται Πανηπειρωτική συνάντηση των κινημάτων στο Σάο Πάολο και ο Zoάο Πέντρο Στέντιλε απηύθυνε πρόσκληση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να συμμετέχει με εκπρόσωπό του.
 
Συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας
 
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε σήμερα συνάντηση και με τον Βραζιλιάνο υπουργό Άμυνας, Σέλσο Αμορίμ. «Στο πρόσωπο σας βλέπουμε πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη τιμή και χαρά και ευχόμαστε οι σχέσεις των δυο λαών και των δυο κρατών να αναβαθμιστούν σε όλα τα επίπεδα,  ακόμα και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας των δυο χωρών,  σε μια επωφελή βάση για τις δυο χώρες», δήλωσε  ο κ. Αμορίμ.
 
Ο Βραζιλιάνος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να βγει η Ελλάδα από την κρίση με σεβασμό στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Σημείωσε επίσης ότι «ζούμε σε ενδιαφέρουσες εποχές. Δεν είναι μονό το στοιχειό της κρίσης. Υπάρχει και η θετική διάσταση των ιστορικών ευκαιριών,  όπως το άνοιγμα νέων δρόμων», προσθέτοντας ότι η Βραζιλία και ο ίδιος αισθάνεται φίλος και σύμμαχος του ελληνικού λαού.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και τη σημασία της Βραζιλίας «ως παγκόσμιας οικονομικής δύναμης, που επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα». Ακόμη, πρότεινε να διερευνηθούν οι συνεργασίες και στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας  μεταξύ των δυο χωρών, σε τομείς όπου η Ελλάδα κατέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στην τεχνολογία και τεχνογνωσία. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν περαιτέρω τη δυνατότητα αμοιβαία επωφελών συνεργασιών.
 
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών
 
Συνάντηση σε «ιδιαίτερα φιλικό κλίμα» είχε ο Αλέξης Τσίπρας και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, Αντόνιο Πατριότα, με τον τελευταίο να τονίζει πως «ξέρει τι σημαίνει να υποφέρουν οι λαοί από το ΔΝΤ».
 
Ο κ. Πατριότα ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε το όχημα αντίστασης του ελληνικού λαού και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις, έχουμε δηλώσει με σθεναρό τρόπο την αντίδραση μας στη λιτότητα και τη μειωμένη πολιτική διορατικότητα που τη συνοδεύει». 
H αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισε ότι «η διασύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργεί κοινό έδαφος γιατί η ύφεση στην Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει και τις λατινοαμερικάνικες οικονομίες, ακόμη κι αν αυτές δεν εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας». Τόνισε επίσης τη σημασία του συγκεκριμένου ταξιδιού, με δεδομένο ότι στη Λατινική Αμερική «οι λαοί αποφάσισαν δημοκρατικά να απορρίψουν το νεοφιλελευθερισμό που θεωρείται μονόδρομος στην Ευρώπη». Όπως επισήμαναν, παρά τις διαφορές ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, οι ανησυχίες, αλλά και φόβοι για την παγκόσμια οικονομία είναι κοινοί. «Η Βραζιλία παίζει ιδιαίτερο ρόλο στο ΔΝΤ και άρα θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας  σχετικά με τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
 
Ο Βραζιλιάνος υπουργός αναγνώρισε και τις ομοιότητες  Ελλάδας – Βραζιλίας αναφορικά με τις συνέπειες των πολιτικών του ΔΝΤ στις δυο χώρες. Μετά από σχετική ερώτηση, ο υπουργός ανέφερε πως τους προβληματίζει ο ρόλος του ΔΝΤ στη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στο βορρά και το νότο.
 
Διαβάστε επίσης: Λούλα: Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και όχι δημοσιονομική προσαρμογή