Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, για να κλείσει οριστικά η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας. Αρχικά θα συναντηθούν τα τεχνικά κλιμάκια και κατόπιν ο υπ. Οικονομικών και ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της τρόικας. Για αύριο αναβλήθηκε η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας. Πάντως, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν σε βασικά θέματα. Την ώρα, πάντως που το «μαχαίρι» βρίσκεται πάνω από τον κατώτερο μισθό, οι πιέσεις από την ΕΕ, αυξάνονται, με την Κομισιόν να διαμηνύει ότι η Ελλάδα έχει υπερβεί τα χρονικά όρια και τους Μέρκελ – Σαρκοζί να τονίζουν πως «ο χρόνος τελειώνει» και να προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν αποφάσεις, δεν πρόκειται να εκταμιευτούν κεφάλαια. Οι δυο ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν επίσης τη δημιουργία ξεχωριστού ταμείου αποπληρωμής του χρέους, στο οποίο θα πηγαίνουν τα ελληνικά έσοδα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ads

15:56 – Για αύριο μετατίθεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση της χώρας.

14:58 – Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα, ότι δεν θα λάβει νέα χρηματοδότηση αν δεν έρθει σε συμφωνία με την τρόικα και δεν υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, απηύθυναν  εκ νέου, σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. «Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μια και καλή», δήλωσε Γάλλο πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα χορηγηθούν νέα δάνεια στη χώρα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε από την πλευρά της ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αν κυβέρνηση και τρόικα δεν έρθουν σε συμφωνία.
 
image

14:57 – Η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, είπε ότι κατά την άποψη της Κομισιόν θα έπρεπε ήδη να είχαν τελειώσει οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα και διατύπωσε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει τάχιστα.

Ads

image

14:16 – «Η Ελλάδα δεν θα φύγει από την Ευρώπη. Όλοι αυτοί οι εκβιασμοί που ασκούνται, είναι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟ.Σ. στο ρ/σ Radio 9 για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, διαμηνύοντας πως «έχουμε περισσότερη εθνική κυριαρχία από όσο πιστεύουν κάποιοι». Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε πως έχει δημιουργηθεί ένα κλαμπ χωρών – μελών της Ε.Ε. με την υψηλότερη χρηματοληπτική πίστη, με επικεφαλής την κ. Μέρκελ, στο οποίο εντάχθηκε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέλιξη που όπως εκτίμησε, «ενοχλεί τις Βρυξέλλες, γιατί μετατρέπονται έτσι σε όργανο ήσσονος σημασίας». Σε ό,τι αφορά το θέμα του κατώτερου μισθού, σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, θα είναι πάνω από τον αντίστοιχο της Πορτογαλίας, αλλά χωρίς να επηρεάζει τις ενδιάμεσες καταστάσεις.

14:06 – Την ανατροπή της κυβέρνησης προέταξε σήμερα ως «ριζική λύση» η Αλέκα Παπαρήγα και ζήτησε συμπόρευση με το ΚΚΕ και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «για να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο». «Η πτώση της κυβέρνησης είναι το πρώτο βήμα, το οποίο όμως δεν αρκεί γιατί το σύστημα έχει εφεδρείες». «Σημασία έχει», πρόσθεσε, «να ανατραπεί η τάξη που είναι στην εξουσία και να επιλέξει ο λαός τη λαϊκή εξουσία». Η πρόταση για τη λαϊκή εξουσία είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και τις πληροφορίες για τη «διάσωση» του 13ου και 14ου μισθού, υποστήριξε ότι πρόκειται για κοροϊδία, γιατί, όπως σημείωσε, κόβουν μισθούς, βάζουν φόρους και λένε ότι κράτησαν τον 13ο και 14ο μισθό.

image
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, επισήμανε ότι ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στους ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών χωρών και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να φοβάται ο λαός.

14:00 – Το υψηλότερο ποσοστό αναφορικά με τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ, εμφάνιζε η Ελλάδα, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011. Το ελληνικό ποσοστό αγγίζει το 159,1%. Την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία με119,6% και τρίτη έρχεται η Πορτογαλία με ποσοστό 110,1%. Έπεται η Ιρλανδία με ποσοστό 104,9% ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Εσθονία με 6,1% και το Λουξεμβούργο με 18,5%.

image

12:45 – Δεν υπάρχει προθεσμία για συμφωνία των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα στο Reuters κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας πως μοναδική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι η συνεδρίαση του Eurogroup. Η κυβέρνηση, η τρόικα και οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, υποστήριξε. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει προθεσμία να απαντήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης τη Δευτέρα, είπε: «Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο deadline». «Το μόνο deadline» πρόσθεσε, «είναι να υπάρξει το staff agreement με τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών πριν το Eurogroup (της Τετάρτης). Ασφαλώς θέλουμε μια συμφωνία όσο τον δυνατόν συντομότερα, υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου».

12:44 – Fitch: Ελεγχόμενη χρεοκοπία «βλέπει» για την Ελλάδα ο οίκος Fitch ως το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεσή του για την αγορά δομημένων τίτλων τις ΗΠΑ και για Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, οι τιτλοποιημένες συμφωνίες στην περιοχή εξαρτώνται άμεσα από το είδος της χρεοκοπίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Η περίπτωση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, στην οποία θα ισχύει κάποιο σύστημα πληρωμών, θα είναι πιο επωφελής για τους ελληνικούς δομημένους τίτλους, καθώς οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τη μαζική θεσμική υποστήριξη που θα λάβουν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα διαταραχθούν οι τιτλοποιήσεις.

12:42 – Κορκίδης: Οι κόκκινες γραμμές έγιναν… κόκκινες κορδέλες.

image

Η μείωση του κατώτατου μισθού ισοδυναμεί με «κούρεμα» του 13ου και 14ου μισθού, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, που μίλησε για παγίδες για το σύνολο των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας ότι οι κοινωνικοί εταίροι νιώθουν ηττημένοι, αφού δεν έγιναν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές που είχαν θέσει. «Νιώθουμε ηττημένοι, ως κοινωνικοί εταίροι, αφού οι κόκκινες γραμμές κατέληξαν …κόκκινες κορδέλες. Η μείωση του κατώτατου μισθού ισοδυναμεί με κούρεμα 13ου και 14ου μισθού, ενώ κρύβει παγίδες για το σύνολο των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα».
 
12:41 – Παναγόπουλος: Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. «Αυτό που γίνεται δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. Αυτά που ζητάει η τρόικα είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Πρόκειται για έναν ωμό κυνικό εκβιασμό εναντίων ενός ολόκληρου λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος με αφορμή την προκήρυξη της αυριανής 24ωρης γενικής απεργίας. «Τον απειλούν», πρόσθεσε, «με πτώχευση είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο».

image

12:40 – ΑΔΕΔΥ: «Μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε παρίες». «Η ασκούμενη μνημονιακή πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταβαράθρωση της ελληνικής Οικονομίας και στον καταποντισμό της ελληνικής κοινωνίας. Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε παρίες, τους ανέργους και τους συνταξιούχους σε εξαθλιωμένους πένητες και στερεί από τους νέους την όποια ελπίδα θετικής προοπτικής. Αυτή η πολιτική έχει προ πολλού εξαντλήσει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει με κάθε θυσία να ανατραπεί» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

11:53 – Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Ρουμανίας και ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας εξαιτίας των μέτρων λιτότητας. Στη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου μεταδιδόταν ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Μποκ υποστήριξε ότι παραιτείται «ώστε να αποκλιμακωθεί η πολιτική και κοινωνική κρίση».

11:38 –Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες. Στις 10:55, ο γενικός δείκτης ενισχυόταν κατά 2,82% στις 783,63 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 4,5 εκατ. ευρώ. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωνε εκρητική άνοδο 9,82%. Από το σύνολο των μετοχών που διακινούνταν, 54 ήταν σε θετικό έδαφος, 14 σε αρνητικό, ενώ 5 ήταν αμετάβλητες. Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι σε αρνητικό έδαφος, ενώ πτωτικό άνοιγμα της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures.

11: 35 – Σε εικοσιτετράωρη Γενική Απεργία προχωρούν αύριο, Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012, οι δύο τριτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε., «μπροστά στη λαίλαπα των νέων μέτρων που προωθούν Συγκυβέρνηση και Τρόικα» και καλούν σε διαμαρτυρία στο Σύνταγμα στις 11:00 το πρωί. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η αυριανή Γενική Απεργία αποτελεί τον πρώτο απεργιακό σταθμό ενός νέου αγώνα που θα κλιμακωθεί και θα ενταθεί ενάντια στη νέα δανειακή σύμβαση της Συγκυβέρνησης και της Τρόικα, που οδηγεί το λαό στην καταστροφή».
 
10:38 – Με το ελληνικό ζήτημα ασχολείται και ο γερμανικός Τύπος.

«Πριν ξαναρχίσουμε οποιεσδήποτε συνομιλίες, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει μερικές αποφάσεις» δήλωσε, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», υψηλόβαθμο στέλεχος χώρας της ευρωζώνης. Αποφάσεις, που σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορούν τον εργασιακό και φορολογικό τομέα και «σκοντάφτουν» μέχρι τώρα στις επιφυλάξεις των τριών κυβερνητικών κομμάτων.

«Οι ευρωδιασώστες εφαρμόζουν στην Ελλάδα ασφυκτική λαβή» τιτλοφορεί χαρακτηριστικά το περιοδικό «Der Spiegel». Και η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» συνοδεύει σχετικό ρεπορτάζ με μια φωτογραφία, που δείχνει τον ουρανό πάνω από τον Παρθενώνα να σχίζεται από μια αστραπή.

10:25 – Και πάλι πρώτο θέμα η Ελλάδα στο διεθνή Τύπο. Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου αναφέρονται στις συνομιλίες των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο αναφέρονται, όπως και στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις αλλά και στις πιέσεις που δέχονται οι Έλληνες προκειμένου να συμφωνήσουν και να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα έρχεται πιο κοντά στη χρεοκοπία», καθώς «δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με τους όρους για τους διεθνείς δανειστές όσον αφορά τις περικοπές», σύμφωνα με τους Financial Times.

image

«Η Ελλάδα συμφωνεί σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας καθώς οι δανειστές αυξάνουν την πίεση» αναφέρουν οι New York Times και σχολιάζουν ότι καθώς η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από τους δανειστές της, η πολιτική της ηγεσία αποφάσισε να λάβει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, αν και δεν υπήρξε ακόμη συμφωνία ώστε δοθεί η οικονομική ενίσχυση και η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι «Έλληνες προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους» κι επισημαίνει ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις δεν επετεύχθη συμφωνία στις δρακόντειες μεταρρυθμίσεις ως μέρος ενός διεθνούς πακέτου ενίσχυσης.

image

«Ελλάδα: Νέες συνομιλίες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία» τιτλοφορείται η Le Figaro ενώ η γαλλική Le Monde έχει τίτλο «Σε αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας η Ελλάδα». Στο δημοσίευμα επιπλέον αναφέρεται ότι «η Αθήνα καλεί τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας».

image

Η ισπανική El Pais έχει τίτλο «Οι υπουργοί της ΕΕ προειδοποιούν την Ελλάδα ότι χωρίς μεταρρύθμιση δεν θα υπάρξει άλλο σχέδιο διάσωσης».

image

Tο Bloomberg μεταδίδει «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στους όρους για να λάβει οικονομική βοήθεια».

10:24 – Σχόλιο στο twitter: Σε λίγο η τρόικα θα ζητήσει περικοπή πληθυσμού. Και οι δικοί μας θα το συζητήσουν.

10:15 – Στην κόψη τους ξυραφιού το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας είναι ο τίτλος ανταπόκρισης της Guardian από την Αθήνα. Η εφημερίδα μεταδίδει ότι καθώς ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς – Γιώργος Καρατζαφέρης – δεν δείχνει διατεθειμένος να αποδεχθεί το πακέτο μέτρων της τρόικας, είναι αμφίβολο εάν ο Λουκάς Παπαδήμος θα πετύχει πολιτική συναίνεση για να αποτρέψει την χρεοκοπία.

image

Η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει σχόλιο αξιωματούχου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τον οποίο “η τρόικα δεν διαπραγματεύεται, απλά επιβάλλει τους όρους της… Όταν διαπραγματεύεσαι περιμένεις ότι και οι δυο πλευρές θα κάνουν υποχωρήσεις. Η τρόικα δεν μετακινείται. Είναι βράχος. Βασικά μας λένε να επιλέξουμε: Ή το πακέτο μέτρων ή χρεοκοπία”.

10:00 – Έγκλημα χαρακτήρισε τη μείωση του κατώτερου μισθού ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Β.Μουτάφης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας. Όπως είπε, βάσει του κατώτερου μισθού υπολογίζονται οι μισθοί όλων των κλιμακίων σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα.

09:45 – Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ημέρας από την Αυριανή χωρίς σχόλια “Βάστα Αντώνη μην υποκύψεις στον εκβιασμό”. Η εφημερίδα τονίζει ότι “Ηρθε η ώρα να διαλέξεις: υπάλληλος της τρόικας σε μια εξαθλιωμένη και ταπεινωμένη χώρα ή λαοπρόβλητος πρωθυπουργός μιας νέας υπερήφανης και ανεξάρτητης Ελλάδας; “.

image

09:40 – Προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να λάβουν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να αποστείλουν ως το μεσημέρι τις τελικές τους προτάσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον κατά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα υπάρξει συμφωνία, τότε η ελληνική πλευρά θα συντάξει ένα μίνι Μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί και από τους τρεις αρχηγούς. Το κείμενο αυτό θα παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος στο Eurogroup της Τετάρτης.

09:15 – «Τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα και από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς». Αυτή είναι η θέση στην οποία κατέληξε το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Π.Μπεγλίτης άφησε αιχμές για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά κατά τη διαπραγμάτευση. Επιπλέον, η Ιπποκράτους είναι ενοχλημένη από τον τρόπο που εμφανίζει ο πρόεδρος της ΝΔ ως προσωπική του επιτυχία τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ανάφερε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα θέσει σήμερα στον πρωθυπουργό το ζήτημα της διεξαγωγής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών απ’ ευθείας με την κ. Λαγκάρντ και τους κ. Μπαρόζο, Ρεν, Ντράγκι και Σοίμπλε, προκειμένου να διατυπωθούν οι ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά. Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε επίσης ότι θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως είπε οι ΚΟ των τριών κομμάτων θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος του σχεδίου νόμου.

image

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή του προς τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ, συνοψίζει τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται το ΠΑΣΟΚ στην διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Πάνο Μπεγλίτη, η επιστολή εστάλη καθώς αποτελούσε αίτημα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

08:47 – Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες του tvxs, νωρίς το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να συνεδριάσει το προεδρείο της ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που προωθεί η τρόικα για τη χώρα μας. Η  ΓΣΕΕ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προσανατολίζεται στην κήρυξη πανελλαδικής  απεργίας την Τρίτη ή την Τετάρτη.

image

Εν τω μεταξύ, με κινητοποιήσεις απαντούν τα κόμματα της Αριστεράς στα νέα μέτρα που ζητεί η τρόικα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Στις 18:00 το απόγευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει συγκέντρωση στα Προπύλαια «ενάντια στα μέτρα που συνομολόγησαν κυβέρνηση και τρόικα», όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, ενώ την ίδια ώρα το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους σε συγκεντρώσεις στη Ομόνοια (στην Αθήνα) και στο Αγαλμα του Βενιζέλου (στη Θεσσαλονίκη). Συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος στις 18:00 και πορεία προς τη Βουλή προγραμματίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
08:29 – Σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος, παρουσία των κυβερνητικών στελεχών του κόμματός του και συνεργατών του Γιώργου Καρατζαφέρη πραγματοποίησε ο ΛΑΟΣ. «Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης μάχης και, μέχρι στιγμής, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά» υποστήριξε μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

image

«Δόθηκε μια σκληρή μάχη από πλευράς κυβέρνησης με τη συμπαράσταση των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Σαμαράς κι εγώ εμμείναμε σε ορισμένα πράγματα. Η πολιτική των ισοδυνάμων που προτείναμε φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση» τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Πιστεύω ότι τελικά, θα απαλείψουμε την εμμονή της τρόικα για περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, σημείωσε. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, παρέδωσε στον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και τους αρχηγούς των κομμάτων κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, επιστολή με τις προτάσεις του, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της τρόϊκα.
 
08:27 – Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, μαζί το οικονομικό επιτελείο του κόμματος συγκαλεί για σήμερα μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς. Το διευρυμένο όργανο θα κάνει αποτίμηση της διαπραγμάτευσης και της κατάστασης που διαμορφώνεται. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Χθες, ο Αντώνης Σαμαράς είχε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού. Από τη ΝΔ επιμένουν ότι «ο κ. Σαμαράς πάλεψε και πέτυχε να μην κοπούν ο 13ος και 14ος μισθός».

image

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του υπ. Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν ετέθη το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού καθώς αυτό έχει κλείσει εδώ και δυο μέρες. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Μας ζητούν περισσότερη ύφεση απ’ ό,τι η χώρα μπορεί να αντέξει. Παλεύω με κάθε τρόπο να την αποτρέψω».
 
08:24 – Μετά από 5 ώρες ολοκληρώθηκε η χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Λ.Παπαδήμος συμφώνησαν σε βασικά θέματα και θα ξανασυναντηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις.

image

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σήμερα το πρωί, μιλούν για συμφωνία μείωσης του κατώτατου μισθού στα 570 ευρώ καθώς και ποσοστιαία μείωση του 13ου και 14ου μισθού. Επιπλέον εξετάζει η κατάργηση της μετενέργειας, δηλαδή η ισχύ των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει συμφωνία για μεσοσταθμική μείωση κατά 15% των επικουρικών συντάξεων ενώ η τρόικα ζητά οι μειώσεις να γίνουν άμεσα και να φτάνουν μέχρι 25%.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση αναφέρει: «Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
 
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
 
1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.
 
Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».