Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη σύλληψη του Νορβηγού φωτογράφου, Knut Bry, στη Λέσβο με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ads

Ο φωτογράφος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και χωρίς περιοριστικούς όρους το απόγευμα της Δευτέρας, γεγονός που η Lesvos Solidarity, μέλος της οποίας είναι ο Bry, σχολίασε ως «νίκη της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης».

  • Διαβάστε επίσης: Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για τη σύλληψη φωτορεπόρτερ στη Λέσβο για κατασκοπεία

Σε ανακοίνωση της, η Lesvos Solidarity τονίζει ότι ο Νορβηγός έγινε «το νέο θύμα της συντονισμένης προσπάθειας της Κυβέρνησης για την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης», ενώ ο δικηγόρος του Χάρης Πέτσικος δήλωσε βέβαιος πως μέχρι το πέρας της ανακρίσεως θα έχει πλήρως αποδειχθεί ότι ο Knut Bry δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την βαρύτατη κατηγορία που του αποδόθηκε.

Σε δική της ανακοίνωση, η Κίνηση Δράσης και Μνήμης σημειώνει πως «η δίωξη του Νορβηγού φωτογράφου Knut Bry είναι καθαρά πολιτική. Είναι η δίωξη ενός ανθρώπου που χρόνια τώρα στέκει στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών. Για τούτο, ξεθάβοντας ακόμα και νόμο του Μεταξά (1938) για την απαγόρευση φωτογράφισης στον οποίο στηρίζονται οι Γενικοί Κανονισμοί Λιμένων, αφήνουν επίτηδες να αιωρείται η υπόνοια ότι “κάτι υπάρχει από πίσω”, στήνουν το κατηγορητήριο, σπιλώνοντας την υπόληψή του».

Ads

Επί πέντε μέρες, κατά τις οποίες ο 76χρονος Knut παρέμεινε στο κρατητήριο του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, το θέμα της σύλληψής του αποτέλεσε κεντρική είδηση για μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού όπως η Liberation, η Washington Post το αμερικανικό CBS και δεκάδες Νορβηγικά ΜΜΕ καθώς και ο τοπικός και ο εθνικός Τύπος. Αυτό το ενδιαφέρον σύμφωνα με τη Lesvos Solidarity δείχνει ότι «η υπόθεση είναι ένα ακόμη παράδειγμα αδικαιολόγητης ενεργοποίησης του ποινικού μηχανισμού σε βάρος αθώων στη χώρα μας».

Ταυτόχρονα συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Όσλο και εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης από Νορβηγούς πολίτες συγκεντρώθηκαν στην ειδικά σελίδα Knut Bry support group που μέσα σε τρεις μόνο ημέρες έφτασε τα 4.000 μέλη. Κάτοικοι του νησιού της Λέσβου δημιούργησαν ένα τεράστιο κίνημα στο facebook με το μήνυμα είμαστε «Όλοι κατάσκοποι»!

Εκπρόσωποι κομμάτων και παρατάξεων, Διεθνείς οργανισμοί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σωματεία Τύπου και συλλογικότητες ανέδειξαν την πολιτική διάσταση του θέματος κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη «που στόχο έχει να σταλεί το μήνυμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης σε κάθε αλληλέγγυο που αντιδρά στην εγκληματική πολιτική της αντι-προσφυγικής διαχείρισης με τις παράνομες επαναπροωθήσεις και τα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο Νορβηγός Πρέσβης στην Αθήνα, ενώ υπενθυμίζεται πως ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθυνόμενος στους αντιπροέδρους της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, αρμόδια για τα ΜΜΕ, και Μαργαρίτη Σχοινά, αρμόδιο για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου στην οποία τόνισε ο αυτονόητο πως «Κάθε Ευρωπαίος τουρίστας θα μπορούσε να είναι στη θέση του καθώς δεν υπάρχουν πινακίδες απαγόρευσης φωτογραφιών στο λιμάνι».