Με τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης και βουλευτών συνεχίζεται από το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Την ενόχλησή του για την προσωρινή απουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, από την αίθουσα της Βουλής εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, ενώ η Λούκα Κατσέλη εξέφρασε «ανάμικτα συναισθήματα» για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, πάλι, στην τοποθέτησή του, γνωστοποίησε ότι στις 18 Νοεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός, ενώ χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση ως ύστατη ευκαιρία για τη χώρα. Της απόφασής του να προκηρύξει δημοψήφισμα υπεραμύνθηκε και πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου. Κουρελόιχαρτο χαρακτήρισε τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε το λαό «να μην υποκύψει στο όργιο των εκβιασμών». Η ψήφος εμπιστοσύνης έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι ή τα μεσάνυχτα.
Ads
«Να προγραμματίσει η κυβέρνηση, με πιο αυστηρούς και συγκεκριμένους όρους, το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, γιατί θα πρέπει να μιλήσουν και οι πολίτες γι’ αυτήν», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την ενόχλησή του για την προσωρινή απουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, από την αίθουσα της Βουλής. Σχολιάζοντας τη χθεσινή εμφάνιση του κ. Παπαδήμου στη Βουλή, ο κ.Μαρκόπουλος παρατήρησε πως ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε λεπτομερέστερα για το έργο που του ανατέθηκε, από τα κόμματα που τον στηρίζουν.
Ανάμικτα συναισθήματα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, εξέφρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αποτελεί «αδήριτη ανάγκη να δουλέψουμε όλοι μαζί για να βγει η χώρα από την κρίση». Η κ. Κατσέλη δεν δίστασε πάντως να επισημάνει ότι εκτός από τα «αισθήματα ανακούφισης για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που καλείται να ολοκληρώσει τις συμφωνίες με τους εταίρους μας», υπάρχει και «δυσπιστία για τη σύνθεσή της, καθώς αποτελείται από πρόσωπα που προέρχονται από πολιτικούς χώρους με ασύμβατες απόψεις».
Πρόκειται για συγκυβέρνηση – είναι ξεκάθαρο, υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες προσαρμογές πριν και από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ώστε να πιεστεί η χώρα μας ακόμη περισσότερο μετά. Ζήτησε επίσης να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα δύο χρόνια στο νέο μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας ως λάθη τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
«Ήρθε η στιγμή που πρέπει να πούμε “πρώτα η Ελλάδα” με κόστος τεράστιο για όλους. Όλοι εμείς που μπήκαμε σ’ αυτή την ιστορία θα πληρώσουμε ένα μεγάλο κόστος. Κι εμείς που αποφασίσαμε να κρατήσουμε τη χώρα στην ευρωζώνη, που αποδεχθήκαμε ετερόκλητες συμμαχίες που δεν φανταζόμασταν, βεβαίως δεν θα περάσουμε αλώβητοι, αλλά δεν θα περάσουν και εκείνοι που συγκροτούν το μπλοκ της δραχμής σε συμφωνία χωρίς να το θέλουν, με τους κερδοσκόπους», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου στην τοποθέτησή της επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Επισήμανε ακόμη πως «ο χρόνος των εκλογών έχει ελάχιστη σημασία μπροστά στην αντιμετώπιση δύο τεράστιων προβλημάτων: την απειλή της έσωθεν αναταραχής και ανομίας και την έξωθεν απειλή της αποβολής από την ευρωζώνη».
«Θα στηρίξουμε ολόπλευρα το έργο αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος χαρακτήρισε γενναία την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί και να ανοίξει το δρόμο για την κυβέρνηση συνεργασίας. Χαρακτήρισε δε, τη νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση πολιτικής συνευθύνης. Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα «κυβέρνηση συνεννόησης, συνευθύνης και συνεργασίας», ζήτησε από τη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.
«Πρέπει κατηγορηματικά και με σαφήνεια οι πολιτικές δυνάμεις κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να θεωρήσουν ότι είναι σε κυβέρνηση πολιτικής συνευθύνης και να της δώσουν δύναμη για να ολοκληρώσει το έργο της και να διασφαλιστούν τα 130 δισ. ευρώ της συμφωνίας που θα δώσουν αναπτυξιακή τροχιά στη χώρα, ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου και πρόσθεσε πως «εκλογές πρέπει να γίνουν μόνον όταν ολοκληρωθεί και κατοχυρωθεί το έργο αυτό», επισημαίνοντας ότι «η δαιμονοποίηση δεν ωφελεί το δημόσιο διάλογο».
«Στην κορύφωση της κρίσης που η απελθούσα κυβέρνηση προκάλεσε, ο Αντώνης Σαμαράς επέβαλε το σχηματισμό κυβέρνησης με σκοπό την απεμπλοκή της έκτης δόσης, ακολούθως την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και ακολούθως την προκήρυξη εκλογών», δήλωσε εκ μέρους της ΝΔ ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πάντως ότι η ΝΔ δεν αμνηστεύει τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου.
«Είναι παρήγορο που επικεφαλής της νέας κυβέρνησης είναι ένας σοβαρός άνθρωπος με κύρος στο εξωτερικό» υπογράμμισε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Κώστας Αϊβαλιώτης και πρόσθεσε ότι «είναι κρίμα που και πάλι την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια η αριστερά».
«Αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση συγκεκριμένης εντολής που έχει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Έχει όμως ορισμένες βασικές ιδεολογικές προϋποθέσεις, ορισμένες βασικές επιλογές και παραδοχές, κι εκεί υπάρχει μια κοινή ταυτότητα» τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον ισχυρισμό περί ετερόκλητων δυνάμεων που απαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα.
Όπως επισήμανε ο κ. Βορίδης, η κυβέρνηση αυτή βασίζεται σε βασικές παραδοχές που έκαναν τα κόμματα συγκροτώντας την κυβέρνηση, το να μείνουμε στην Ε.Ε και στην Ευρωζώνη, ενώ πιστεύουν και στο καθεστώς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αυτά, σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, δημιουργούν μια ετερότητα με τον κόσμο της Αριστεράς, ο οποίος, όπως τόνισε, κάνει μια άλλη επιλογή και υπερασπίζεται ολοκληρωτικά καθεστώτα και την κρατική διεύθυνση της Οικονομίας, «είναι ένας άλλος κόσμος».
Βενιζέλος: Ύστατη ευκαιρία η νέα κυβέρνηση
Για κυβέρνηση με περιορισμένη θητεία, αλλά ιστορικές δυνατότητες, έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρόσθεσε ότι η χώρα έχει μπροστά της μια ύστατη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει για «να είναι η Ελλάδα μέρος της Ευρωζώνης και για να ξεπεραστεί ο κινδυνος χρεοκοπίας» και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητα τα κονδύλια που περιέχονται στο νέο δανειακό πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό, τόνισε, θα πρέπει να κινηθούμε «με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και απολύτως στοχευμένα» ώστε «να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες με τους εταίρους και να αποκομίσουμε τα οφέλη που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Οκτωβρίου».
Εντολή αυτής της κυβέρνησης, είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κομματικές αντιπαραθέσεις.
Ανέφερε ακόμη ότι η κατάθεση του προϋπολογισμού θα γίνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, με στόχο όπως είπε, για πρώτη φορά η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει να κινηθούμε στο επίπεδο που επιβάλλουν οι περιστάσεις, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο «άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας δημιούργησε το κλίμα εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης που ήταν αναγκαίο» ώστε να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.
Ακόμη, προανήγγειλε σχέδιο για τη στήριξη των δανειοληπτών που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δόσεις του στεγαστικού δανείου τους, διευκρινίζοντας ότι εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και δεσμεύθηκε ότι θα παρουσιασθεί στους πολίτες σύντομα.
Σύμφωνα με τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, πάλι, μόνη λύση για τη χώρα και για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας είναι η δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος την περίοδο 2012 έως το 2018. «Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις πρωτογενείς δαπάνες και να φτάσουμε τους στόχους μας», επισήμανε ο κ. Πάγκαλος, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους χιλιάδες Έλληνες που απειλούνται από την ανεργία. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μας εγκαλούν και αυτούς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας», παρατήρησε.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι «προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα», τονίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα θα το διασώσουμε αν από τη συμμετοχή περάσουμε στη συνευθύνη».
«Δεν κατανοώ γιατί ένα ακίνητο που μένει επί δεκαετίες έρημο και ανεκμετάλλευτο πρέπει να αποτελεί δημόσια περιουσία», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υποστηρίζοντας ότι «όπου το κράτος δεν μπορεί, απουσιάζει ή απέτυχε πρέπει να αναλάβει δραστηριότητα η ιδιωτική οικονομία, αν το επιθυμεί εκεί που έφτασαν τα πράγματα».
ΚΚΕ: Εχθρική προς το λαό η νέα κυβέρνηση
Την ανάγκη να μην υποκύψει ο λαός «στο όργιο των εκβιασμών» υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από τη βήμα της Βουλής, με αφορμή τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΕ από τα κόμματα της νέας κυβέρνησης προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση.
Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ακόμη πως η τρικομματική κυβέρνηση συγκροτήθηκε γρήγορα διότι για την κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ. «Η κυρίαρχη τάξη κινδυνεύει, όχι ο λαός» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως ο φόβος αυτός υπάρχει διότι η έξοδος από την Ευρωζώνη δημιουργεί προϋποθέσεις στο λαϊκό κίνημα να αντεπιτεθεί. Τόνισε επίσης πως το ερώτημα του τίθεται είναι «με τα μονοπώλια ή με το λαό;», ενώ επιτέθηκε στο ΛΑΟΣ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για τη συμμετοχή του κόμματος στο νέο σχήμα. Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως το ΛΑΟΣ κάνει και θα κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό και των δύο μεγάλων κομμάτων.
Αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί ζήτησε από το νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να πάρει πίσω «το χαράτσι του νέου τέλους ακινήτων» μέσω της ΔΕΗ.
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση εχθρική προς το λαό. Σύμφωνα με τον κ. Παφίλη, στόχος της νέας κυβέρνησης δεν είναι σώσει το λαό αλλά να τον υποτάξει. «Οι μάσκες έπεσαν και τα όποια προσχήματα χρησιμοποιήθηκαν εξαλείφθηκαν», υπογράμμισε και έκανε λόγο για «μαύρη συμμαχία».
«Στη σύμπραξη αυτή μετέχουν ακόμη και ιδεολογικοί απόγονοι του δικτάτορα Μεταξά» και ακόμη ότι «έγινε συμμαχία με το ακροδεξιό τμήμα για να διασωθεί το αστικό πολιτικό σύστημα που θα οδηγήσει την κοινωνία και το λαό στην κόλαση». Ο κ. Παφίλης χαρακτήρισε άμεση την ανάγκη για την ενίσχυση του λαϊκού μετώπου, που θα δυσκολέψει την κυβέρνηση και θα την ανατρέψει επιβάλλοντας εκλογές ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπύρος Χαλβατζής δήλωσε πως «η προώθηση νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, ο στραγγαλισμός των δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας είναι οι στόχοι που κρύβονται πίσω από τη διαμόρφωση της συγκυβέρνησης». Κατήγγειλε επίσης επιχείρηση κατατρομοκράτησης της κοινής γνώμης από τα «αστικά κόμματα» και τα «παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ», προκειμένου να οδηγήσουν τον λαό και τους εργαζόμενους στον συμβιβασμό.
ΣΥΡΙΖΑ: Η τρικομματική κυβέρνηση επιβλήθηκε από τους δανειστές
Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η μη προσαρμογή της Ελλάδας, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη διαρκή άνοδο του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, της Ισπανίας, αλλά και της Γαλλίας. Απευθυνόμενος στο νέο πρωθυπουργό, σημείωσε πως ζητά από το λαό να αυτοκτονήσει για μια συμφωνία που έχει ήδη γίνει κουρελόχαρτο. «Η συμφωνία αυτή δεν είναι είναι ο δρόμος που διασφαλίζει τη συμμετοχή της χώρας μας στο ευρώ» σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στη θητεία του κ. Παπαδήμου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνοντας ότι υπηρέτησε μια πολιτική επικίνδυνη για τους ευρωπαϊκους λαούς. «Τι διαφορετικό θα κάνετε από αυτά που έκανε ο κ. Παπανδρέου;» ρώτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον κ. Παπαδήμο αν θα συνεχίσει ή αν θα αλλάξει την πολιτική του τέως Πρωθυπουργού, ενώ ζήτησε να πληρώσουν οι πλούσιοι, οι έχοντες και οι κατέχοντες.
Παράλληλα, εξέφρασε εκ νέου την έντονη αντίθεσή του στη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, μιλώντας για ακροδεξιά.
«Η τρικομματική κυβέρνηση επιβλήθηκε από τους δανειστές μας. Έρχεται μετά την ολοφάνερη αποτυχία και κατάρρευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμόσει όμως την ίδια αποτυχημένη πολιτική που επέβαλε η τρόϊκα των δανειστών μας» υπογράμμισε νωρίτερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Αυτή η κυβέρνηση είναι 80% ΠΑΣΟΚ, 10% ΝΔ, 10% ΛΑΟΣ και 100% μνημόνιο και τρόϊκα», είπε ο κ. Παπαδημούλης εκτιμώντας ότι «πίσω από το σοβαρό τεχνοκρατικό πρόσωπο και τον συγκροτημένο λόγο του νέου πρωθυπουργού βρίσκεται μια πολιτική που τους επόμενους μήνες θα φέρει νέα ύφεση, νέα αύξηση της ανεργίας, νέα συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις».
Απόπειρα τρομοκράτησης του λαού καταλόγισε στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση για να επιβάλει νέα μέτρα και νέα δανειακή σύμβαση και έκανε λόγο για κυβέρνηση «ολοκληρωτικού τύπου», που προέκυψε ύστερα από «τρικομματική συμπαιγνία».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >