Η ΝΔ, με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» την επομένη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης το 1992. Με «τα πέντε «ναι» του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ στη σύνθετη ονομασία» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Καλή η προπαγάνδα, αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν», ανταπαντά η Νέα Δημοκρατία.

Ads

Η ΝΔ, με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» την επομένη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης το 1992, όπου υπάρχει το εξής κείμενο: «Με ωριμότητα που έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, αλλά και πατριωτικό παλμό, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απ’ όλη τη Μακεδονία εξέφρασαν χθες -σε μία συγκέντρωση με ιδιαίτερη μαζικότητα και ενωτικό χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη- την εθνική ευαισθησία τους και την αποφασιστικότητά τους να προασπίσουν την ακεραιότητα, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομία του Ελληνισμού».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως η επίσημη εφημερίδα της Αριστεράς κυκλοφόρησε τότε με τίτλο «ΠΑΛΜΟΣ ΜΕ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ – ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».

Παράλληλα, σημειώνει ότι θα είχε ενδιαφέρον, η κυβέρνηση να σχολιάσει δήλωση του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου, ο οποίος ήταν παρών στο συλλαλητήριο. Η εν λόγω δήλωση είναι η εξής: «Επρόκειτο για μία τεράστια λαϊκή εκδήλωση, που τη χαρακτήριζε η έντονη ευαισθησία απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων της ελληνικής Μακεδονίας, πλαστογράφησης της ιστορίας και υφαρπαγής της ιστορικής κληρονομίας».

Ads

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Με «τα πέντε «ναι» του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ στη σύνθετη ονομασία» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το 1992.

Σημειώνει πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας -και τώρα η ΝΔ συντάσσεται με τα συλλαλητήρια- επιβεβαιώνει πως «οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης».

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Ενημερώνουμε τους κ.κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και φυσικά τον καθοδηγητή τους, Αντώνη Σαμαρά, ότι βρισκόμαστε στο 2018.

Αντί να ψάχνουν λοιπόν στα αρχεία τους για το τι έλεγε η «Αυγή» και ο Συνασπισμός πριν από 26 χρόνια, καλό θα ήταν να μας πουν οι παραδοσιακά πατριδοκάπηλοι και όψιμοι «Μακεδονομάχοι» πώς γίνεται η ΝΔ να συντάσσεται με τα συλλαλητήρια, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ, με τον πλέον επίσημο τρόπο, συζητούσαν για λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας».

Τονίζει ότι «εκτός από την κυβέρνηση Καραμανλή, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας, επιβεβαιώνοντας πως οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης».

Και αναφέρει συγκεκριμένα:

1. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 δηλώνει από το βήμα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: «Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» για κάθε χρήση, erga omnes».

2. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 20 Ιανουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών: «Αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο Μακεδονία, αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση».

3. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 από το βήμα της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητούσε «την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις -erga omnes- χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα».

4. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στην 67η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, όταν ζητούσε «μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ».

5. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά στις 7 Ιουλίου 2012, ο υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι «η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)».

«Καλή η προπαγάνδα, αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν», ανταπαντά η ΝΔ

«Καλή η προπαγάνδα, αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν. Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε μετέβαλε τις θέσεις της για το Σκοπιανό, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος τασσόταν υπέρ της «ανάγκης» το όνομα της γείτονος να είναι «Μακεδονία» σκέτο», ανταπαντά η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Κατά τα λοιπά, να θυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξακολουθεί να συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο, τις δηλώσεις του οποίου, παραδόξως, ξέχασε να αναφέρει στο «ενημερωτικό» δελτίο του».