Άλλη μια εφιαλτική νύχτα θα περάσει η Ηλεία, καθώς συνεχείς αναζωπυρώσεις που δημιουργούν νέα πύρινα μέτωπα και νέες εκκενώσεις χωριούν συγκροτούν ακόμη το καταστροφικό «σκηνικό» της πυρκαγιάς στην Αρχαία Ολυμπία.

Ads

Όλη μέρα δίνεται μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο και να κρατηθεί μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Το μεσημέρι δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική για την εκκένωση οκτώ ακόμη κοινοτήτων του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Πρόκειται για τις κοινότητες Δήλιζα, Πεύκες, ‘Ανω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμένα και Βίλλια, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για την κοινότητα Χελιδόνι.

Ads

Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο ενώ η περιοχή της Ολυμπίας έμεινε χωρίς ρεύμα τη νύχτα, καθώς, όπως αναφέρει το ilialive.gr, από την φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Διαβάστε επίσης

Έκκληση για ενίσχυση των δυνάμεων απηύθυνε και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι το πύρινο μέτωπο είναι 15 χλμ και έχει διάφορα σημεία που είναι επικίνδυνα. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, είπε και σημείωσε ότι πρέπει να “τρέξουν” οι δυνάμεις πυρόσβεσης γιατί κάθε μέρα μετά τις 10:30 πνέουν άνεμοι και αυτό θα δυσκολέψει το έργο των πυροσβεστών.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, δόθηκε μεγάλη μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ περιμένουν τη συνδρομή των εναέριων μέσων για να μπορέσουν να την ελέγξουν. Μέχρι στιγμής όπως είπε έχουν εκκενωθεί 8-10 οικισμοί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία μετά από κινητοποίηση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι κύριο μέλημα είναι ο περιορισμός της φωτιάς η οποία έχει δύο μέτωπα: στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και την περιοχή Λάλα όπου είναι δασική έκταση, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ο κ. Φαρμάκης ερωτηθείς σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να είναι συγκυρία όλα αυτά τα μέτωπα.

«Εάν είχαμε από την αρχή εναέρια μέσα», τότε η φωτιά θα είχε ήδη σβήσει δήλωσε ο Βασίλης Αρβανίτης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο κ. Αρβανίτης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, είπε πως «εάν είχαμε από την αρχή εναέρια μέσα, θα πιάναμε τη φωτιά στη γέννησή της και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα δήλωσε πως ευελπιστεί «έστω και τώρα» πως τα εναέρια μέσα θα συνδράμουν αποφασιστικά και θα σβήσουν την πυρκαγιά πριν από τη δύση του ηλίου.

Ανέφερε επίσης ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται, καθώς «είμαστε πίσω στο 2007», όσον αφορά τα εναέρια μέσα. Εκτίμησε επίσης ότι «υπάρχει σχέδιο να καεί ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Χάρης Σπηλιόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».

Τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς ‘ανεβαίνει’ προς τις κοινότητες», προσθέτοντας πως «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Ο υφυπουργός και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς άφησε υπόνοιες πως η μεγάλη φωτιά είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, λέγοντας πως τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

image