Η κατάρτιση μιας νέας βελτιωμένης πρότασης για το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή του εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο κ. Στουρνάρας θα έχει επίσης σήμερα συνάντηση με τους εκπρόσωπους των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπου αναμένεται να κλείσουν αρκετά κρίσιμα ζητήματα.
 

Ads

Στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα περί φόρου 45% για εισόδημα πάνω από τις 26.000, σημειώνοντας πως «είμαι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της».
 
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα νέο φορολογικό σταθερό, δίκαιο, σύγχρονο και αναπτυξιακό. Σημείωσε επίσης πως για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έως 25.000 ευρώ θα υπάρξει ελάφρυνση με τους νέους φορολογικούς συντελεστές.
 
Επίσης το βράδυ της Τρίτης, σε συνέντευξή του στο Σκάι, ο Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε ότι υπάρχει πρόταση για φορολογικό συντελεστή 45%. Επιπλέον, για το θέμα της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει το φορολογικό σύστημα στα πρότυπα των συστήματα προηγμένων χωρών, τονίζοντας πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
 
Η τροποποίηση που επιχειρείται στο επίδομα τέκνων δεν είναι άδικη, προσπαθεί να δημιουργήσει στο εξής πιο στοχευμένα επιδόματα, υποστήριξε.
 
Στη σημερινή συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα αναμένεται να δοθεί έμφαση στη νέα φορολογική κλίμακα, στη φορολογική αντιμετώπιση των παιδιών, καθώς και σε άλλα ζητήματα που άπτονται των φορολογικών εκπτώσεων κυρίως για τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.
 
Η τελική πρόταση θα καταλήξει στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στα τέλη της εβδομάδας, για να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

«Το φορολογικό δολοφονεί τη μεσαία τάξη»
 
Στο μεταξύ, στη θέση ότι πρέπει να καταγγελθούν τα μνημόνια και «το επαχθές χρέος» επανήλθε ο Πάνος Καμμένος με αφορμή τις διεργασίες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που, όπως αναφέρει, φέρνει σε απόγνωση τους Έλληνες.
 
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημειώνει πως «την ώρα που η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που δολοφονεί την μεσαία τάξη, που καθιστά τα παιδιά τεκμήρια, που φέρνει τους Έλληνες στην απόγνωση, η Deutsche Bank σαν έτοιμη από καιρό, δημοσιεύει έρευνα η οποία αποδεικνύει ότι νότια της Κρήτης τα κοιτάσματα του ορυκτού πλούτου είναι 430 δισ. ευρώ».
 
Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε, από την πλευρά του, το ΚΚΕ με αφορμή τη χθεσινή παρέμβασή του για το φορολογικό. «Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας τα γνωστά ψέματα, με θράσος ισχυρίστηκε ότι τα νέα φοροεξοντωτικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο γίνονται με γνώμονα το συμφέρον του λαού», αναφέρεται σε σχόλιο της Κ.Ε. του κόμματος.