Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια, όπου κάτοικοι και δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις να προκαλούν καταστροφές, απειλώντας τα χωριά.

Ads

Στην Αρκαδία, αγωνίζονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους κατοίκους  στην Γορτυνία, ώστε να περιορίσουν τις εστίες της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς.

22:00 Δύσκολη νύχτα

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε Γορτυνία και Εύβοια εξακολουθούν να δίνουν οι ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να σταματήσουν την επέκτασή τους πριν λάβουν διαστάσεις και γίνουν απειλητικές για κατοικημένες περιοχές.

Ads

Ο στόχος είναι οι φλόγες να μην καταφέρουν να περάσουν προς το Μαίναλο. Τα ενεργά μέτωπα, αυτή την ώρα εντοπίζονται  σε Αετοχώρι, Νεοχώρι και στο Καλλιάνι, το οποίο απειλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από αναζωπύρωση, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για άμεση εκκένωσή του.

Δύσκολες ώρες εξακολουθούν να βιώνουν οι κάτοικοι της Γορτυνίας, λόγω των αναζωπυρώσεων κυρίως στις περιοχές Νεοχώρι, Λιβαδάκι και Καστράκι, με πορεία προς το όρος Μαίναλο.

Στο μέτωπο της βόρειας Έυβοιας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι διασπαρμένες σε διάφορες περιοχές, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που εμφανίζονται και να μην επιτρέψουν στις φλόγες να επεκταθούν.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις κατάσβεσης από ελληνικές και ξένες πυροσβεστικές δυνάμεις έγιναν νωρίτερα μέσα στην ημέρα στα βορειοανατολικά, επικεντρωμένες στα Ελληνικά και τον Άγιο Νικόλαο, καθώς και στο Αγριοβότανο.

«Μικρές εστίες φωτιάς εξακολουθούν να καίνε σε διάφορες περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Όπως πρόσθεσε, «η περιοχή στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, είναι αυτή ανάμεσα στις κοινότητες Λάσδικα, Μηλιές και Κρυνονέρι, όπου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσει ένα ακόμα πεζοπόρο τμήμα». Παράλληλα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «αύριο αναμένονται στην Ηλεία, 30 πυροσβέστες από την Αυστρία».

19:20 Συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανατολική Μάνη

Συνεχίζουν να επιχειρούν στην Ανατολική Μάνη οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Στις περιοχές Γέρμα και Σκαμνάκι κατάφεραν να αποτρέψουν μία αναζωπύρωση, πριν αυτή προλάβει να πάρει διαστάσεις.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν περισσότεροι από 60 πυροσβέστες, δύο αεροπλάνα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού, ενώ συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, και η αυτοδιοίκηση με υδροφόρες της.

19:00 Η φωτιά απειλεί το Νεοχώρι Γορτυνίας

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στην Αρκαδία ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες ώστε η φωτιά να μην περάσει στο όρος Μαίναλο. Αυτή την ώρα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι κάτοικοι αγωνίζονται να μην φτάσουν οι φλόγες στο Νεοχώρι.

image

15.55 Αρκαδία: Νέα αναζωπύρωση στη Γορτυνία

Νέα μεγάλη αναζωπύρωση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κάτοικοι και δυνάμεις της πυροσβεστικής στη Γορτυνία, στις περιοχές Φαναράκι, Καλλιάνι και Καστράκι. Κοντά στον ποταμό Λάδωνα στο χωριό Λιβαδάκι οι πυροσβέστες δίνουν πραγματική μάχη, ώστε η φωτιά να περιοριστεί πριν να είναι αργά.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φτάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό».

Παράλληλα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.

14:15 Bόρεια Εύβοια: Πολλές οι αναζωπυρώσεις

Αναζωπυρώσεις στην παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο απασχολούν τους πυροσβέστες στη φωτιά της Βόρειας Εύβοιας. Έτσι συνεχείς αναζωπυρώσεις και μάλιστα επικίνδυνες έχουμε στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες υπάρχουν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.

Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί από τους κρουνούς στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δεν βγάζουν πλέον νερό λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση. 

12:50 Ανδρίτσαινα – Κρέστενα Ηλείας: Προσπάθεια να μη περάσει η φωτιά

Πυροσβέστες με μηχανήματα εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας, ώστε να μην περάσουν σε περιοχές της Ηλείας, συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, οι φλόγες από τη Γορτυνία, όπου υπάρχουν διάσπαρτα μέτωπα. Παράλληλα, οι δυνάμεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επιχειρούν για τις αναζωπυρώσεις.

11:20 Αρκαδία: 3 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα

Δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα και ένας με εγκαύματα δικομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας και στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων, αντίστοιχα. Ο εγκαυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης.

11:00 Οι εστίες φωτιάς στην Ανατολική Μάνη

Σε τρία σημεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης υπάρχουν ακόμα εστίες φωτιάς και συγκεκριμένα στις περιοχές, Δεσφίνα, Σκαμνάκι και Μονή Τσίγκου.

09:20 Αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν.

Παράλληλα, τα μηχανήματα έργου που βρίσκονται στη Γορτυνία αναμένεται να συνεχίσουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αφενός για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της φωτιάς αφετέρου για να μην προχωρήσει το πύρινο μέτωπο προς το όρος Μαίναλο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αναφορές από κατοίκους οικισμών της Γορτυνίας ότι η φωτιά έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αγροικίες, ενώ έχουν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

07:50 Βόρεια Εύβοια: Σε ύφεση τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Πολλές αλλά μικρότερες αναζωπυρώσεις, λιγότεροι καπνοί σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν σήμερα στην Εύβοια. Είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Εύβοια

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στη Γαλατσώνα, ενώ υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο μέτωπο της φωτιάς να ξεφύγει και να περάσει στην απέναντι πλευρά που βρίσκονται Καμάρια, Νέα Σινασό και Ιστιαία.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις ξεσπούσαν χθες το βράδυ στην Βόρεια Εύβοια, με τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές κατοίκους να δίνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τις αντιμετωπίσουν. Η πιο σημαντική σημειώθηκε προς Ασμήνιο όπου προληπτικά δόθηκε και εντολή εκκένωσης. Αντίστοιχα σημαντικές αναζωπυρώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλο το μήκος της φωτιάς έξω από την Ιστιαία και από τα Καμάρια και τους Καματριάδες, στον Γαλατσώνα και έως τα Βασιλικά, που αντιμετωπίζονται.

Από το απόγευμα και μετά χθες, υπενθυμίζεται πως δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Αβγαριά. Ακόμα καλύτερη εικόνα έχει το νότιο μέτωπο σε Τρούπι και Καλύβια έξω από το Μαντούδι.

Γορτυνία

Το βράδυ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με τον πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Παράλληλα, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης αναμένονταν στην Γορτυνία επιπλέον χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με το φως του ήλιου αναμένονταν και η συμβολή των εναέριων μέσων, ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς το Μαίναλο.

Το μέτωπο της φωτιάς τις πρώτες πρωινές ώρες σε Ηλεία και Αρκαδία είναι πολύ μεγάλο καθώς επεκτείνεται λίγο πριν Αρχαία Ολυμπία και καλύπτει όλη τη περιοχή μέχρι και την Γορτυνία.

Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, το μεγάλο πύρινο μέτωπο συνεχίστηκε γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Στον οικισμό Πυρρή έχουν καεί 7 με 8 σπίτια, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ έχουν καεί ελαιώνες. Κάτοικοι προσπάθησαν με ίδια μέσα, να σβήσουν τις φλόγες ενώ από το μεσημέρι εξαιτίας της διακοπής του ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο νερού.

Η φωτιά, η οποία προκλήθηκε από αναζωπυρώσεις έκαιγε ολόκληρη τη νύχτα στο πυκνό παρθένο δάσος της Γορτυνίας το οποίο αποτελείται από κωνοφόρα. Πρόκειται για το μέτωπο που μεταδόθηκε στην Αρκαδία από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ και στην Ηλεία ξέσπασε αναζωπύρωση, στον περιοχή του Λάλα. Στις περιοχές αυτές δόθηκε από το μεσημέρι εντολή για εκκενώσεις σε 20 οικισμούς και έχουν καταφτάσει ενισχύσεις.

Οι εκκενώσεις έγιναν στους οικισμούς: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι. Επίσης ζητήθηκε να γίνει εκκένωση στους οικισμούς Λιβαδάκι και Καπελλίτσα και στον Λάλα Ηλείας.