Την ώρα που γίνεται η ακρόαση φορέων στη βουλή για το περιβόητο νομοσχέδιο Τσιάρα που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εξαιτίας του θέματος της συνεπιμέλειας, το σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων Το Μωβ και το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης Μάρτη, καταγγέλλουν πως ψευδώς αναφέρονται ως οργανώσεις που συμμετείχαν στη διαβούλευση γιατί στην πραγματικότητα δεν είχαν κληθεί ποτέ από τον υπουργό.

Ads

Αλλά και στην βουλή χθες, επικράτησε ένταση, όταν ανακοινώθηκαν ποιοι φορείς θα συμμετέχουν στη σημερινή συζήτηση, καθώς απουσίαζαν φορείς όπως η Ελληνική ΠαιδοΨυχιατρική Εταιρεία τις οποίας οι ενστάσεις είναι γνωστές, την ώρα που κλήθηκαν οργανώσεις όπως η ΧΕΝ (Χριστιανική Ενωση Νεανίδων) και όλοι οι φορείς που δηλώνουν υπέρμαχοι του νομοσχεδίου. Χρειάστηκε η ηχηρή παρέμβαση της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου Κούτσικου βουλεύτριας της ΝΔ αλλά και της κυρίας Νάντιας Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ), προκειμένου να προσκληθεί τελικά και η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος.

Σημειώνουμε πως οι βουλεύτριες της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου Κουτσίκου και Όλγα Κεφαλογιάννη εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους για αρκετά άρθρα του νομοσχέδιου, απέναντι στο οποίο τάσσεται το σύνολο της αντιπολίτευσης έκτος από την Ελληνική Λύση. Η δεύτερη μάλιστα, δέχεται επίθεση αρνητικών και προσβλητικών σχολίων, από μέρος του φιλοκυβερνητικού τύπου αλλά και χρηστών του διαδικτύου.

Πέραν των δύο οργανώσεων που φαίνεται να συμμετείχαν ενώ δεν συμμετείχαν τελικά στην διαβούλευση, εμφανίζεται ένας «Σύλλογος Μονογονεϊκής Οικογένειας Unicef» ο οποίος δεν υπάρχει. Το tvxs.gr επικοινώνησε με την Unicef η οποία απάντησε πως πρόκειται για τυπογραφικό λάθος: «Κληθήκαμε ως οργάνωση να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας» λέει η Άντα Αγγελάκη υπεύθυνη παιδικής προστασίας του οργανισμού.

Ads

«Τα σχόλια μας βασίζονται στη συμβατότητα των προτεινόμενων αναθεωρήσεων με τη σύμβαση Ηνωμένων Εθνών για δικαιώματα του παιδιού και συγκεκριμένα το άρθρο 3 της σχετικής σύμβασης που προβλέπει ότι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα σε όλες τις αποφάσεις που το αφορούν. Και το άρθρο 7, που αναφέρεται στα δικαιώματα του παιδιού να λαμβάνει φροντίδα και από τους δύο γονείς. Στο να ενισχυθεί  δηλαδή ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του νομοθετήματος. Είδαμε ότι αρκετά από τα σχόλια μας λήφθηκαν υπόψη, αλλά δεν έχουμε ακόμα σχηματίσει άποψη για το σύνολο, το μελετάμε».

Στην Αιτιολογική Έκθεση του κατατεθέντος νομοσχεδίου, φαίνεται να συμμετείχε επίσης μία οργάνωση με το όνομα «Φεμινιστική Συλλογικότητα» την οποία καμία από τις ενεργές οργανώσεις δεν γνωρίζει αλλά και ο Σύλλογος Μονογονεϊκής Οικογένειας, τον οποίο ψάξαμε στο διαδίκτυο αλλά δεν βρήκαμε. Οι μόνες σχετικές σελίδες αφορούν τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ και τον σύλλογο “Μονογονεϊκή Οικογένεια και Γυναίκα”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μωβ και του Ελληνικού Δίκτυου για την φεμινιστική απεργία 8ης Μάρτη

Το Σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων Το ΜΩΒ και το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης Μάρτη καταγγέλλουμε ότι με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε στην Αιτιολογική Έκθεση του κατατεθέντος νομοσχεδίου “Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου.” και συγκεκριμένα στην Έκθεση Διαβούλευσης (σελ. 26), ότι οι οργανώσεις μας συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας από την έναρξη κατάρτισης της αξιολογούμενης ρύθμισης μέχρι την υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι παρότι επανειλημμένα απευθύναμε αιτήματα, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, την Κ.Ο. της Ν.Δ., την πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής κ.α Βούλτεψη, την νυν Πρόεδρο της Επιτροπής κ.α Καραμανλή, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης κ. Χαρακόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ουδέποτε μας δέχτηκαν, ούτε τις υπογράφουσες οργανώσεις, αλλά ούτε και την “Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια” που περιλαμβάνει 23 γυναικείες οργανώσεις, .

Τούτη η κατηγορηματική άρνησή τους να ακούσουν, αν όχι να εισακούσουν τα αιτήματα των γυναικείων οργανώσεων, έστω και μόνο μέσω μιας τυπικής συνάντησης, καταδεικνύει την πλήρη απαξίωση προς τις γυναίκες και τις οργανώσεις τους. Επίσης, διαφαίνεται ξεκάθαρα το έλλειμμα δημοκρατίας, καθώς ο αποκλεισμός των γυναικών πλήττει την ίδια τη δημοκρατία.

ΖΗΤΟΥΜΕ

να απαλειφθούν άμεσα από την Έκθεση Διαβούλευσης οι τίτλοι των οργανώσεών μας καθώς η αναφορά τους δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά γεγονότα, παραπλανά και θεωρούμε ότι οι σκοποί για τους οποίους αναφέρονται είναι μη θεμιτοί.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε το από 28/12/2020 Δελτίο Τύπου της “Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια”, το οποίο και σας παραθέτουμε εδώ : https://tomov.gr/2020/12/31/diamartyria-ti-sygkrotisi-tis-n-s-epitropis-to/

Αντίθετα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι Κ.Ο. των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25,  αποδέχτηκαν να συναντηθούν με τις εκπροσώπους της Επιτροπής των γυναικείων οργανώσεων, να ανταλλάξουν απόψεις, να ακούσουν τους προβληματισμούς και να υιοθετήσουν προτάσεις μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνάντηση μαζί μας και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων υπήρξε με την Πρόεδρο του  Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και τον Πρόεδρο του ΜΕΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη.