Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μίλησε για τις πρόσφατες μετακινήσεις στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τις απέδωσε στο γενικότερο ρευστό πολιτικό σκηνικό και όχι στην προαναγγελία εκλογών. Τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στην ευρωπαϊκή σταθερότητα αυτή τη στιγμή καθώς ήδη βρισκόμαστε εν μέσω συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων με πολύ μεγάλη σημασία σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ads

Σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι έγιναν μεγάλα βήματα, για πρώτη φορά τόσο προχωρημένα και τολμηρά όπως η ανταλλαγή χαρτών. Επισήμανε επίσης ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας είναι μια μόνιμη τακτική της Τουρκίας. Να προσπαθεί να αποφύγει δηλαδή οτιδήποτε που θα θεμελίωνε την ελληνικότητα των νησιών η οποία είναι αναμφισβήτητη. O Ερντογάν όμως o οποίος έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα  στο Κυπριακό πρέπει να δώσει δείγμα στήριξης της διεθνούς ομαλότητας.

Τέλος για την υπόθεση Novartis ανέφερε ότι έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου και εκτίμησε ότι θέμα θα αποκαλυφθεί, καθώς υπάρχουν και ντοκουμέντα που θα δουν το φως της δημοσιότητας και πίεση από τον διεθνή παράγοντα.

Για το ρευστό πολιτικό σκηνικό

Σχετικά με τις μετακινήσεις στελεχών κομμάτων τις αντιπολίτευσης δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι προαναγγέλλουν εκλογές. Δείχνουν όμως ότι το πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ρευστό και αυτό έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική κρίση, είναι και αποτέλεσμα και της κοινωνικής κρίσης και της οικονομικής κρίσης. Το Ποτάμι από την μία πλευρά έχει μπει τον τελευταίο χρόνο σε μία διαδικασία εσωτερικής κρίσης και προφανώς η αποχώρηση ενός ακόμη βουλευτή είναι ένα ακόμη σύμπτωμα. Από την άλλη πλευρά φαίνεται η κ. Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ κάνει μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης γιατί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι σε δύσκολη θέση και έχει ανάγκη κάθε διαθέσιμη δύναμη. Δεν προξενούν ιδιαίτερη εντύπωση αυτά τα περιστατικά σε τέτοιες περιόδους.

Ads

Η κοινωνική και οικονομική κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η οποία δεν έχει τελειώσει – κάθε άλλο – αντανακλάται και στο πολιτικό σύστημα. Έχει να κάνει και με εσωτερικά αίτια και φυσικά οι συνεχείς τρικλοποδιές που βάζει ο Σόιμπλε επιτείνουν την ανασφάλεια και δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας άρα και στην σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος. Αυτή η κρίση δεν είναι αποκλειστικά ελληνική, συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα Ευρωπαϊκά κόμματα. Έχουμε ανακατατάξεις με τον ένα ή τον άλλον τρόπο.

Πάρτε για παράδειγμα το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα όπου υπάρχουν αποχωρήσεις. Ο πρώην υπουργός οικονομικών ο Μακρόν κατεβαίνει ξεχωριστά ως υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα είναι σε μεγάλη εσωτερική κρίση, πολύ μιλάνε για μια διαδικασία πασοκοποίησης. Δηλαδή όπου ένα μεγάλο κόμμα όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ γίνεται πολύ μικρό και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία με το σοσιαλιστικό κόμμα. Οι Podemos από την αριστερά έχουν αυτή την περίοδο μεγάλες εσωτερικές διαμάχες. Η Μέρκελ αντιμετωπίζει πρόβλημα από την άκρα δεξιά, ένα μικρό νέο κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία φιλοδοξεί να πάρει το 15% των ψήφων. Έχουμε μια κρίση γενικότερη σε όλη την Ευρώπη να μην πω για την Αμερική που βγήκε ο Τραμπ.

Για το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα

Σχετικά με ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα, ο κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στην ευρωπαϊκή σταθερότητα αυτή τη στιγμή. Ήδη βρισκόμαστε εν μέσω συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων με πολύ μεγάλη σημασία σε χώρες της Ευρώπης: Στην Ολλανδία το Μάρτιο, όπου υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί ο ακροδεξιός και να σχηματίσει κυβέρνηση. Μετά στη Γαλλία, όπου η Μαρί Λεπέν μπορεί να περάσει στο δεύτερο γύρο και να διεκδικήσει την προεδρία, γεγονός που σημαίνει διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το Σεπτέμβριο έχουμε τις εκλογές στη Γερμανία. Αν σε αυτά προστεθούν και οι ελληνικές εκλογές, που σημαίνει ελληνική πολιτική κρίση, τα πράγματα θα επιβαρυνθούν. Και αυτό δεν θα έκανε πιο συνετούς τους αντιπάλους της ελληνικής ομαλοποίησης, όπως είναι ο κ. Σόιμπλε, γιατί στην πραγματικότητα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά απλά και μόνο για την επανεκλογή τους. Αν είναι να χρησιμοποιήσουν το «ελληνικό χαρτί» για να επανεκλεγούν, λέγοντας ξανά ότι «να, οι Έλληνες δημιουργούν πάλι το πρόβλημα, αυτοί φταίνε, πρέπει να τους διώξουμε κ.τ.λ.», μπορεί να το κάνουν, χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για το αν αυτό θέτει την Ευρωζώνη και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια μεγαλύτερη κρίση.

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις διαφορετικές θέσεις των δανειστών

Σχετικά με το παζάρι μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι όταν δυο γάιδαροι μαλώνουν σε ξένο αχυρώνα, την πληρώνει ο ίδιος ο αχυρώνας, δηλαδή καταστρέφεται. Στην περίπτωση αυτή, η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει από μέρους της όλες τις δεσμεύσεις της και με το παραπάνω, κι από κει και πέρα έχουμε δύο άλλους παράγοντες οι οποίοι, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, επιμένουν στην υιοθέτηση και άλλων μέτρων. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ακόμη και στην Κομισιόν, που είναι ένα συντηρητικό όργανο, υπάρχει αγανάκτηση για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν και εξακολουθούν να συμπεριφέρονται απέναντι στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μοσκοβισί, ο επίτροπος των Οικονομικών που βρίσκεται εδώ, παραδέχεται συνεχώς ανοιχτά ότι η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθεια και με το παραπάνω, έχει κάνει μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ήδη κλείσει, ότι έχουν απομείνει πολύ λίγα πράγματα να γίνουν κ.τ.λ. Αλλά, παρόλα αυτά, η Γερμανία που αποφασίζει, επικαλείται το γεγονός ότι χρειάζεται το ΔΝΤ για να εξασφαλιστεί η αυστηρότητα στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και γιατί η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε το έχουν υποσχεθεί στους βουλευτές τους, για να ψηφίσουν τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας και είναι αυτοί οι οποίοι καθορίζουν την κατάσταση. Δυστυχώς δεν αποφασίζουν, όπως θα έπρεπε, οι θεσμοί δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε η Κομισιόν, αλλά εξωθεσμικοί παράγοντες οι οποίοι έχουν την ουσιαστική δύναμη και τα χρήματα στα χέρια τους.

Σχετικά με την επανενεργοποίηση διαδικασίας αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα από τις 15 Μαρτίου 2017, σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου, ο Στέλιος Κούλογλου επισήμανε ότι υπάρχει μια κατανόηση από πλευράς Μέρκελ σχετικά με τα βάρη που σηκώνει η χώρα και πιθανώς να μην εφαρμοστεί κατά γράμμα η συνθήκη του Δουβλίνου και να επαναπροωθηθούν χιλιάδες πρόσφυγες. Από τη στιγμή που δεν έχουν εφαρμοστεί οι συμφωνίες για τον καταμερισμό των προσφύγων, καθώς και αυτές για την προσφορά τεχνικής βοήθειας και προσωπικού προς την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του κύματος των προσφύγων, θα είναι λίγο υπερβολικό να εφαρμοστεί η συνθήκη αυτή. Αν και αναμένουμε λοιπόν να επιδείξουν μετριοπάθεια, θα πρέπει να τα περιμένουμε όλα, καθώς βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να εκλεγούν.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι έγιναν μεγάλα βήματα, για πρώτη φορά τόσο προχωρημένα και τολμηρά όπως η ανταλλαγή χαρτών. Φαίνεται πως το θέμα έχει μπει σε μια πορεία και η ελληνοκυπριακή πλευρά χειρίζεται με ευελιξία, αλλά και σταθερότητα τις διαπραγματεύσεις. Υπήρχε μια συμφωνία για συνέχιση της διάσκεψης και στο εδαφικό θέμα υπάρχει μια διαφορά της τάξης του 1%, η οποία δεν είναι αξεπέραστη και μπορούν να γίνουν βήματα συμβιβασμού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ορθά κρατήσει ως διαπραγματευτικό ατού το θέμα της εναλλασσόμενης προεδρίας (δηλαδή 4 χρόνια ο Πρόεδρος να είναι Έλληνας και 2 χρόνια Τουρκοκύπριος, που είναι κάτι που το θέλει η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία), προκειμένου να διαπραγματευθεί το θέμα των ξένων στρατευμάτων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εγγυήσεων. Υπάρχει και διεθνές ενδιαφέρον για την επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα είναι άλλωστε το τελευταίο διεθνές καλό νέο μέσα στο 2017. Επιπλέον βάζει και την Τουρκία και τον Ερντογάν σε μια διαδικασία ομαλοποίησης, πράγμα που ενδιαφέρει τόσο τους ίδιους, όσο και τη Μέρκελ, η οποία επιθυμεί να συνεχιστεί η τήρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό. Αλλά υπάρχουν και ευνοϊκοί διεθνείς παράγοντες, καθώς ο Τραμπ δεν φαίνεται να έχει προθέσεις να αναμειχθεί στο Κυπριακό. Μπορεί μάλιστα να παίξει και θετικό ρόλο, καθώς η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο αποτελεί στρατηγικό ζήτημα, για το οποίο ενδιαφέρεται ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, οπότε πράγματι υπάρχει μια διεθνής ευνοϊκή συγκυρία.    

Για την αμφισβήτηση των νησιών και την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία

Ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας είναι μια μόνιμη τακτική. Να προσπαθεί να αποφύγει δηλαδή οτιδήποτε που θα θεμελίωνε την ελληνικότητα των νησιών η οποία είναι αναμφισβήτητη. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μια δύναμη που το αμφισβητεί για να κερδίσει κάποια πράγματα αλλού. Αυτό το θέμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς, επειδή η Τουρκία έχει εσωτερική κρίση, ο Ερντογάν καταφεύγει όλο και περισσότερο σε εθνικιστικές βολές. Έχει ανάγκη την υποστήριξη των Γκρίζων Λύκων, της ακροδεξιάς δηλαδή της Τουρκίας, για να πετύχει τα σχέδιά του για τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να γίνει Πρόεδρος με αυξημένες αρμοδιότητες. Άρα υπάρχει και ένα παιχνίδι προπαγάνδας και διασκέδασης των εθνικιστικών ανησυχιών μιας μερίδας των Τούρκων δυστυχώς.

Νομίζω ότι η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό δίνει την πραγματική εικόνα, δηλ. η Τουρκία προς το παρόν δεν έχει βάλει προσκόμματα σε αυτή τη διαδικασία επίλυσης. Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα ανατολικά, με τη Συρία σε εμπόλεμη κατάσταση, με ένα μικρό εμφύλιο στο εσωτερικό της Τουρκίας, μια οικονομία που έχει πληγεί πάρα πολύ ο Ερντογάν πρέπει να κάνει βήματα για να προωθήσει τη διεθνή ομαλότητα και όχι να προκαλεί καινούργια ζητήματα.

Για την υπόθεση την Novartis

Ο κ. Κούλογλου εκτίμησε ότι έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου και θα έχουμε εξελίξεις πολύ σημαντικές και πολλές εκπλήξεις στην διάσταση του σκανδάλου και στα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό. Πολλές φορές στην Ελλάδα ακόμη και τέτοια μεγάλα σκάνδαλα δεν αποκαλύπτονται πλήρως και δεν προχωρεί η λύση τους και η κάθαρση. Όπως έγινε και με το σκάνδαλο Siemens έχουμε και παρέμβαση διεθνούς παράγοντα. Έχουμε το κακό προνόμιο τα σκάνδαλα να ανοίγουν απ” έξω και όχι από μέσα. Αυτή τη φορά είναι μεικτό το θέμα. Δεν έχει ανοίξει μόνο απ” έξω, μόνο από την Αμερική που ενδιαφέρεται για την Novartis και την κυνηγά αλλά και από δυο Έλληνες whistleblowers, δηλαδή πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος οι οποίο απευθύνθηκαν στην αμερικανική δικαιοσύνη για να δώσουν στοιχεία. Επειδή υπάρχει λοιπόν και αμερικανικό και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον νομίζω ότι θα προχωρήσει η υπόθεση. Υπάρχουν και ντοκουμέντα που το επόμενο διάστημα θα βγουν στην επιφάνεια.

Ολόκληρη η συνέντευξη: