Η ομάδα «Δράσης», την Κυριακή, συνέλαβε τρεις ακτιβιστές που έκαναν διαμαρτυρία στην Ακρόπολη. Οι τρεις ακτιβιστές πήγαν στην Ακρόπολη ως τουρίστες, ανέβηκαν στις σκαλωσιές και κρέμασαν μία σημαία του Θιβέτ και ένα πανό που έγραφε «Ελεύθερο Χονγκ Κονγκ Επανάσταση». 

Ads

Οι ακτιβιστές

Οι ακτιβιστές ανήκουν στην οργάνωση «Φοιτητές για ένα Ελεύθερο Θιβέτ» και διαμαρτύρονταν για την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 από το Πεκίνο. Μία εκ των συλληφθέντων,  η Τσέλα Ζοκσάνγκ,  με ανάρτηση της κάλεσε τον κόσμο να μποϊκοτάρει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, είπε «Τώρα είναι η ώρα για την διεθνή κοινότητα και όλων των ανθρώπων με συνείδηση, να πάρουν θέση και να μποϊκοτάρουν το “Πεκίνο 2022”. Το επιχείρημα τους είναι ότι εξαιτίας των Αγώνων γίνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην μεταχείριση των Ουιγούρων, στην κατοχή του Θιβέτ και στην καταστολή ατόμων στο Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, η δεύτερη συλληφθείσα, Τζόι Σίου, ανέφερε ότι «η ΔΟΕ στέλνει στον κόσμο ένα μήνυμα λέγοντας ότι είναι οκ να κάνεις τα στραβά μάτια στη γενοκτονία και στα εγκλήματα εναντίον των Χονγκ Κονγκ, Θιβέτ, Ανατολικού Τουρκεστάν και της Νότιας Μογγολίας».

Οι συλληφθέντες κατηγορούν την ΕΛ.ΑΣ. ότι κατά την σύλληψη τους δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η θέση της ΕΛ.ΑΣ.

Όσον αφορά την πλευρά της  ΕΛ. ΑΣ για τις συλλήψεις, με ανακοίνωση της υποστήριξε ότι «Συνελήφθησαν πρωινές ώρες σήμερα (Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021), τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό και σημαίες σε μνημείο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω αφού εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο προσέγγισαν το μνημείο του Αγρίππα και προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό μεγάλων διαστάσεων και δύο σημαίες, που ανέγραφαν ιδεογράμματα και φράσεις στην αγγλική γλώσσα.

Ads

Η προσπάθεια τους ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε καθώς έγιναν αντιληπτοί από φύλακα του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος τους απέτρεψε, ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Οι συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Τα διεθνή μέσα

Η σύλληψη των τριών ακτιβιστών έγινε θέμα και στα διεθνή μέσα με το Reuters και το Politico να προβάλλουν την είδηση. Το Politico συγκεκριμένα έγραψε για «διεθνή εξονυχιστικό έλεγχο για τον χειρισμό της υπόθεσης», ενώ αναρωτιέται έαν η Κίνα έχει επιρροή στην Ελλάδα, λόγω των πολλών επενδύσεων που έχει στην χώρα.

Η ανάρτηση του Reuters για την είδηση: