Ένα στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου ως ένας εκ των δραστών της χθεσινής δολοφονικής επίθεσης κατά του 24χρονου φοιτητή, Αλέξιου Λάζαρη, στην συμβολή Σεβαστουπόλεως και Δαβάκη. 

Ads

Πρόκειται για έναν 42χρονο Έλληνα, ο οποίος συνελήφθη στις 08:30 το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής, καθώς εργάζεται στα γραφεία του κόμματος στη Μεσογείων, ενώ είναι παράλληλα και υπάλληλος του γραφείου του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή. 

Επίσης, είναι ιδιοκτήτης καφετέριας στους Αμπελοκήπους, η οποία είναι στέκι μελών της Χρυσής Αυγής. Το 2012 είχε θέσει υποψηφιότητα ως σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής».

Ο φερόμενος ως δράστης αναγνωρίστηκε από αυτόπτες μάρτυρες, αν και ο ίδιος αρνείται κάθε συμμετοχή στην επίθεση. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ληστεία κατά συναυτουργία και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία. Παραπέμφθηκε  ενώπιον του 14ου τακτικού ανακριτή και έλαβε προθεσμία λίγων ημερών για να απολογηθεί.

Ads

Οι μαρτυρίες των αυτοπτών αποτελούν τον οδηγό στις έρευνες αστυνομίας. Πρόκειται για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο και ειδοποίησαν τόσο την αστυνομία, όσο και το ασθενοφόρο. Ανέφεραν ότι τάγμα έφοδου της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε στο νεαρό. Το θύμα είχε χτυπηθεί τόσο άσχημα που λιποθύμισε και μέχρι σήμερα δεν ήταν σε θέση να μιλήσει στην αστυνομία. Η ΕΛΑΣ αναζητά κι άλλους δράστες. 

Ποιος είναι ο δράστης

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο 42χρονος ονομάζεται Χρήστος Ζέρβας και η καφετέρια – στέκι των χρυσαυγιτών της οποίας είναι ιδιοκτήτης λέγεται Bristol. Το «Έθνος» σε δημοσίευμα του το 2013, έγραφε για την καφετέρια – ορμητήριο των νεοναζί. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφερόταν σε κατάθεση μάρτυρα στον ανακριτή στην οποία αυτός ανέφερε και το στέκι και τον ιδιοκτήτη του. 

«Πρόκειται για τον Χρήστο Ζέρβα του Δημητρίου, ο οποίος στις 31 Δεκεμβρίου 2012 διορίστηκε υπάλληλος στη Βουλή και ειδικότερα στο γραφείο του προέδρου Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο ίδιος δίνει νέα… ώθηση στον ορισμό του «πολυθεσίτη» αφού εμφανίζεται να εκτελεί και χρέη «πορτιέρη» στα γραφεία της ΧΑ στη Λ. Μεσογείων. Κομβικό ρόλο στην τριγωνική εργασιακή διαδρομή του Χρ. Ζέρβα, έχει το «Bristol», το οποίο σύμφωνα και με επώνυμες καταγγελίες, λειτουργεί ως τοποτηρητήριο αλλά και «ορμητήριο» χρυσαυγιτών που εφορμούν στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων», έγραφε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι εκεί σύχναζαν και στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. 

Ο πατέρας του φοιτητή που ξυλοκόπησαν οι χρυσαυγίτες: Όταν μισείς…

Το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης

Ο 20χρονος φοιτητής Αλέξιος Λάζαρης έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού ενώ επέστρεφε από το Πανεπιστήμιο στην περιοχή των Ελληνορώσων, όπου και μένει.

Το σακίδιο πλάτης του 20χρονου ήταν ο λόγος που παρακίνησε τους χρυσαυγίτες να του επιτεθούν με ακατονόμαστες φράσεις και να τον χτυπήσουν μέχρι λιποθυμίας. Στη συνέχεια τον λήστεψαν, παίρνοντας το σακίδιο του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής κινούνταν οπλισμένα με λοστάρια και κράνη περιμετρικά των γραφείων της οργάνωσης που είχαν δεχτεί επίθεση χθες το πρωί, στοχοποιώντας και κυνηγώντας περαστικούς, οι οποίοι σύμφωνα με τα δικά τους εμφανισιακά κριτήρια ήταν αντιφασίστες.

Νωρίτερα τα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης στη λεωφόρο Μεσογείων είχαν δεχτεί επίθεση από αγνώστους, με μικρές υλικές ζημιές.

Χρυσή Αυγή: Συλλαμβάνουν… αθώους πολίτες

«Αντί να συλλάβουν τους εγκληματίες – τρομοκράτες που επιτέθηκαν με τσεκούρια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, συλλαμβάνουν αθώους πολίτες και στήνουν Χρυσαυγιάδες και προπαγανδιστικά σόου με ψευδολογίες στα διαπλεκόμενα κανάλια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την επίθεση η Χρυσή Αυγή. 

Διαβάστε επίσης: 

Αντιδράσεις 

«Κάθε δημοκρατικός πολίτης, κάθε δημοκρατικό κόμμα, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της συγκεκριμένης επίθεσης, οφείλει να συνταχθεί σε ένα μαζικό, πολύπλευρο κίνημα ενάντια στον φασισμό», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, που προκύπτει απ’ τη ναζιστική, ρατσιστική ιδεολογία της. Ο λαός έχει περισσότερες αποδείξεις στα χέρια του και για το χαρακτήρα της συγκεκριμένης οργάνωσης και πολύ περισσότερο για την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για να απομονωθεί, τόσο η ίδια όσο και το απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα που τη γεννά και τη θρέφει».

«Οι νεοναζί έδειξαν για ακόμη μια φορά το αποτρόπαιο πρόσωπο τους. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η βία τους “επιχορηγείται” από τον προϋπολογισμό της Βουλής. Απαιτούνται θεσμικά μέτρα. Η Δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατεύεται. Φτάνει πια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.  

«Είναι ώρα να κλείσουν τα γραφεία – ορμητήρια της Κομαντατούρ της Χρυσής Αυγής και τα στέκια – βιτρίνα της υπόδικης εγκληματικής συμμορίας των νεοναζί», τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ.