Με τοποθετήσεις συνέδρων, πριν από την ομιλία του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη και τις ψηφοφορίες, ξεκίνησαν οι εργασίες της τέταρτης και καταληκτικής ημέρας του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ads

Κατερίνα Νοτοπούλου: Καμία αναβολή δεν οδηγεί στο αύριο – Στο σήμερα που δεν περιμένει η Όλγα Γεροβασίλη δηλώνει παρούσα

«Το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας σήμερα είναι υπαρξιακής σημασίας όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα», είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Τόνισε ότι η προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να μείνει χωρίς κορμό, ο οποίος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πως όμως «δεν μπορεί να βουλιάζουμε και να μην κάνουμε τίποτα γι’ αυτό, να παριστάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα».

«Το κόμμα μας μετά την αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα βρισκεται σε παρατεταμένη κρίση, δεν είναι το πένθος της ήττας, είναι η κατάθλιψη της διαχείρισης της από τους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογική ευθύνη υπάρχει και κανείς δεν εξαιρείται, όλοι παίρνουμε το κομμάτι που μας αναλογεί, όμως η ενότητα δεν είναι σύνθημα αλλά βίωμα και τα βιώματα μας τον τελευταίο καιρό έγιναν εφιάλτης», είπε.

Ads

Τόνισε ότι «ο Στέφανος Κασσσελάκης εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές από τη βάση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξελέγη δημοκρατικά, τον σεβαστήκαμε και τον στηρίξαμε. Έξι μήνες τώρα δεν αρθρώνουμε συνεκτικό αντιπολιτευτικό λόγο, με παλινωδίες, τι νόημα έχει το τριετές συμβόλαιο αντί ενός σχεδίου για την νίκη. Πέφτουμε στο κενό όπως εύστοχα μας προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας.Κανείς δε νοιάζεται εδώ για την πτώση και την πρόσκρουση;», είπε.

Ανέφερε ότι «ο πρόεδρος ζητά λευκή επιταγή για αλλαγές τριετίας πάσης φύσης, κάποιοι ζητάνε εδώ μέσα να μη στηθούν κάλπες για να προετοιμαστούμε δήθεν για τις ευρωεκλογές».

«Στην πραγματικότητα έχουν ήδη προεξοφλήσει την ήττα και αγωνιούν μόνο για το πώς θα ετοιμάσουν την δική τους προεκλογική εκστρατεία, να θέσουν θέμα προέδρου μετά την ήττα που θα την χρεώσουν τότε στον πρόεδρο. Αυτό είναι αλήθεια;», σχολίασε.

Υποστήριξε ότι «καμιά αναβολή δεν οδηγεί στο αύριο» και πως «στο σήμερα που δεν περιμένει η Όλγα Γεροβασίλη δηλώνει παρούσα, για το κόμμα στην δύσκολη στιγμή για να σταματήσει η πτώση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει αλλά όχι να διαλυθεί».

Έλενα Κουντουρά: «Δεν ξεχνάμε το έγκλημα των Τεμπών»

Δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα των Τεμπών ανέφερε η Έλενα Κουντουρά, ξεκινώντας την ομιλία της στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε «ένα μεγάλο χειροκρότημα για τους συγγενείς των θυμάτων, είμαστε η φωνή τους».

Το Συνέδριο είναι Συνέδριο ευθύνης και καθήκοντος απέναντι στη κοινωνία και παραγωγής πολιτικών θέσεων, είμαστε η ελπίδα γι την κοινωνία και με την κοινωνία. Οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές γιατί θα αναμετρηθούν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρέπει να αγωνιστούμε για ισχυρούς μισθούς, πράσινη μετάβαση, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να αντιμετωπίσουμε την στεγαστική κρίση, δωρεάν Υγεία και Παιδεία και ανθρώπινα δικαιώματα». Έκλεισε με κάλεσμα «να δώσουμε την μάχη ενωμένοι».

Την στήριξή του στην Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Στην τοποθέτησή του ο Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε: «Απέναντί μας έχουμε μία καταστροφική κυρίαρχη δεξιά, κάτι που και εμείς επιτρέψαμε και πρέπει να είμαστε επικεφαλής του μετώπου για να την ανατρέψουμε. Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, χρειάζονται ενότητα, αγώνας, όνειρα, αποτελεσματικότητα, τα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με συλλογικές δράσεις μακριά από τον ατομικισμό. Αυτό προσδοκά ο κόσμος της Αριστεράς, για να αντιστρέψει τις δύσκολες καταστάσεις που περνά το κόμμα και αποτυπώνεται και στην κοινωνία και στις κομματικές οργανώσεις. Αυτό προσδοκώ μετά από 60 χρόνια αγώνων για το δίκιο των ανθρώπων. Μαζί παλέψαμε γι’ αυτό το δίκιο όλα αυτά τα χρόνια με παλιούς και νέους συντρόφους. Δεν θέλω αυτό να ξεχαστεί από κανέναν, είμαστε σύντροφοι και όχι αντίπαλοι κυβέρνηση της Αριστεράς στην οποία συμμετείχα με μπροστάρη τον Αλέξη Τσίπρα. Ας παλέψουμε όλοι μαζί για το δίκιο και το εφικτό».

Κλείνοντας ξεκαθάρισε την θέση του για την εσωκομματική εκλογή: «Αν γίνουν εκλογές με τις καταστατικές αναγκαίες δημοκρατικές διαδικασίες, εγώ όπως γνωρίζετε λόγω αντικειμενικών παραγόντων και μακράς πορείας θα στηρίξω την φίλη και συντρόφισσα Όλγα Γεροβασίλη. Γιατί πιστεύω ότι η εμπειρία πρέπει να συμβαδίσει με την τόλμη και τα δύο αυτά τα έχει η Όλγα».

Γιάννης Μπουρνούς: Όχι στη νέα εκλογή αρχηγού

Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε στην ομιλία του Γιάννης Μπουρνούς λέγοντας ότι η παρέμβασή του ακύρωσε την βασική αποστολή του Συνεδρίου.

Συνεχίζοντας είπε ότι αντί να συζητά το Συνέδριο για τις θέσεις έχει βυθιστεί σε μία καταστροφική εσωστρέφεια 100 μέρες πριν τις ευρωεκλογές και πρόσθεσε: «Πριν από πέντε μήνες εκλέξαμε πρόεδρο απέναντι σε μία χορηγούμενη υποψηφιότητα που στην συνέχεια προκάλεσε χορηγούμενη διάσπαση. Χρειάζονται εκλογές για νομαρχιακές επιτροπές και Κεντρική Επιτροπή. Στις ευρωεκλογές το διακύβευμα είναι ένα: να ηττηθεί η αντιαριστερή στρατηγική του Ανδρουλάκη και της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και να επιβεβαιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως η βασική δύναμη απέναντι στην δεξιά παράταξη. Οι ευρωεκλογές να ανοίξουν τον δρόμο για ολική επαναφορά και τη νίκη των αριστερών ιδεών στις εθνικές εκλογές».

Κλείνοντας είπε: «Σε ότι με αφορά δηλώνω παρών, στο πλάι όλων των συντρόφων και των συντροφισσών που έμειναν εδώ και δίνουν και θα δώσουν τα πάντα, και την τελευταία ικμάδα για να μείνει όρθιο το κόμμα απέναντι στις χορηγούμενες διασπάσεις». Τέλος δήλωσε την συμφωνία του με τις τοποθετήσεις των Νίκου Παππά, Σωκράτη Φάμελλου και Κυριακή Μάλαμα -που έχουν ταχθεί κατά της νέας εκλογής.

Νίνα Κασσιμάτη: Απαιτούνται καθαρές λύσεις με εκλογές στις 10 Μαρτίου

«Το τέταρτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από συνέδριο θέσεων εξελίχθηκε και ολοκληρώνεται διαφορετικά από τον καταστατικό του σκοπό και το ιστορικό του χρέους. Ελάχιστα συζητήθηκαν οι θέσεις μας…», τόνισε η Νίνα Κασσιμάτη.

Υποστήριξε ότι «παρά την βαριά καμπάνια των διπλών εθνικών εκλογών κινηθήκαμε ξανά αυτοεπιβεβαιωτικά και όχι κριτικά στην ουσία της πολιτικής που ασκήσαμε», ενώ σχολίασε ότι «γι’ αυτό η αυτοκριτική περιορίζεται σε συμπεριφορές και καθόλου σε περιεχόμενα».

«Όμως στην πολιτική σημασία έχουν τα ουσιαστικά και όχι τα επίθετα. Αυτή είναι και η απάντηση μου στο ψευτοδίλημμα εισδοχής στους ευρωσοσιαλιστές ή στο κόμμα της αριστεράς. Το θέμα είναι τι ζητήματα θέτεις για την χώρα σου όταν βρίσκεσαι σε διεθνή φόρα και όχι σε ποια ομάδα ανήκεις ή θέλεις να υποτιτλίζεσαι ότι ανήκεις», είπε. Ανέφερε ότι δεν θα υπερψηφίσει τις θέσεις, για τα σημεία που διαφωνεί αλλά στο κόμμα θεωρούνται θέσφατα αλλά κυρίως για τη συζήτηση που πρέπει να γίνει και δεν έγινε.

Σχολίασε ότι «την περασμένη Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη εκδηλώθηκε μία τρικυμία εν ποτηρίω, με πολλά μέλη της εναπομείνασας και υπολειμματικής μετά την διάσπαση Πολιτικής Γραμματείας να αντιδρούν γιατί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Στέφανος Κασελάκης έκανε το έγκλημα καθοσιώσεως να θέσει την κρίση των μελών ορισμένα ταυτοτικά ερωτήματα. Το διακρίνετε το σχήμα της συντήρησης; Βλέπετε το μοναδικό επίδικο που τίθεται σύντροφοι; Να μην άλλαξε το status quo, σε κανένα επίπεδο, ούτε στα περιεχόμενα της πολιτικής που αυτή καθορίζει την ταυτότητα, ούτε στα πρόσωπα». «Η ποινή που του επισύρθηκε είναι το αίτημα νέων εκλογών, εντελώς αντικαταστατικά. Έτσι βρεθήκαμε να συζητάμε σοβαρά το πολιτικά αδιανόητο, το πώς θα ακυρωθεί η δημοκρατία», υποστήριξε.

Επισήμανε ότι χθες συμπληρώθηκαν πέντε μήνες από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος ο Στέφανος Κασελάκης.

«Η γραφειοκρατία νομίζει πως μπορεί να ξεγίνει αυτό το γεγονός, δεν ξεγίνεται και γι’ αυτό δεν έπρεπε ούτε να τεθεί θέμα ηγεσίας ούτε θέμα εκλογών, όπως δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε μπροστά στην γεωμετρική πρόοδο απομείωσης της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και μετά, στην οποία μας βρήκε ο Στ. Κασσελάκης τον Σεπτέμβριο του ’23». Πρόσθεσε ότι «δεν περισσεύει κανείς, θεωρώ όμως ότι περισσεύουν δογματισμί και όσοι κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη για μεσσιανισμό δεν εισακούγονται γιατί ήδη θεωρούνται ήδη από την κοινωνία αιρεσιάρχες».

Είπε ότι σέβεται και τιμά την Όλγα Γεροβασίλη όλα αυτά τα χρόνια της κοινής τους διαδρομής και ότι έχει εισπράξει αμοιβαιότητα σε αυτή την εκτίμηση. «Την θυμάμαι το 2014 σε μία Κεντρική Επιτροπή να ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στην γραφειοκρατία του κόμματος τοπικά και κεντρικά, η οποία στην πραγματικότητα αντιστρατευόταν τότε την υποψηφιότητα της ως περιφερειάρχη Ηπείρου αντί να την στηρίζει», είπε.

Πρόσθεσε ότι «έχει δίκιο ο πρόεδρος όταν μιλάει για το καράβι, αλλά δεν βουλιάζει χωρίς αιτία. Ο κλυδωνιζόμενος διάπλους μας έχει ονοματεπώνυμα και πρακτικές και προηγείται χρονικά πάρα πολύ του Στέφανου Κασσελάκη. Γνώμη μου είναι ότι η Όλγα δεν έπρεπε να εκφράσει τώρα αυτή την ιδιοκτησιακή λογική κόντρα στην δημοκρατική αρχή, με όλη την αγάπη και την εκτίμηση που της έχω».

Υποστήριξε καταληκτικά ότι «εδώ που φτάσαμε απαιτούνται καθαρές λύσεις με εκλογές το συντομότερο δυνατό. Στις 10 Μαρτίου», ενώ σχολίασε ότι «τα καθοδηγητικά όργανα έπρεπε προ πολλού να είχαν παραιτηθεί και ο πρόεδρος δεν μπροεί να τελεί υπό ομηρία ενόψει των ευρωεκλογών’. «Ο λόγος να δοθεί πάλι στα μέλη και ενωμένοι να πάμε σε όλες τις μάχες απέναντι στη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε.