Να ανατρέψει τη σύνθεση του κομματικού μηχανισμού, στη νέα εποχή υπό την ηγεσία Σαμαρά, αποσκοπεί κατά βάση η Ρηγίλλης μέσα από το επικείμενο 8ο συνέδριο της ΝΔ (Παρασκευή – Κυριακή, Τάε Κβο Ντο). Πολιτική «αυτοκτονία» χαρακτηρίζει ενδεχόμενη αποχώρηση βουλευτών από το κόμμα o πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στέλνοντας μήνυμα κυρίως προς τα «ντορικά» στελέχη: «το συνέδριο δεν προσφέρεται για σόου». Στο Παλαιό Φάληρο αναμένεται να παραστεί, χωρίς να τοποθετηθεί, ο τέως πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ads

Υπό το πρίσμα ότι «οικοδομείται η μεγάλη κεντροδεξιά που εκτείνεται από τις παρυφές της δημοκρατική αριστεράς μέχρι τις παρυφές της δημοκρατικής δεξιάς», η οργανωτική επιτροπή κατέληξε στο κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου: «Μπροστά, για την Ελλάδα της ελπίδας». Ζητούμενα, βέβαια, για τη ΝΔ εξακολουθούν να αποτελούν η αποσύνδεση του κόμματος από το πρόσφατο παρελθόν του αλλά και η διασφάλιση της ενότητας στους κόλπους του. Τα στελέχη τα οποία είναι γνωστά ως φίλα προσκείμενα στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν δείχνουν διατεθειμένα να επιδιώξουν δραστικά τη συμμετοχή τους στα κομματικά όργανα αλλά δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τη ΝΔ.

Βέβαια, μία ημέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου, δεν έχει εξαντληθεί η φημολογία για τυχόν ανεξαρτητοποιήσεις. «Αυτή τη στιγμή ανήκω στη ΝΔ και από εκεί και πέρα δεν κάνω καμία άλλη κουβέντα», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Γρίφο αποτελεί και η στάση την οποία θα τηρήσουν στελέχη όπως οι κ.κ. Σίμος Κεδίκογλου και Γεράσιμος Γιακουμάτος, τουλάχιστον την επομένη -αν όχι κατά τη διάρκεια- του συνεδρίου.

Από την πλευρά τους, στελέχη τα οποία πλαισιώνουν τον τέως πρωθυπουργό, ενοχλούνται από την επιδίωξη της νέας ηγεσίας, ουσιαστικά, να τους «αποστρατεύσει» από το κομματικά όργανα. Ήδη, τα συμβούλια των τοπικών οργανώσεων του κόμματος έχουν ανανεωθεί σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «καραμανλικοί» θα προσπαθήσουν να πετύχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη παρουσία στην Κεντρική Επιτροπή. Στο μεταξύ, αποκλείστηκαν από τη λίστα των συνέδρων οι κ.κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης και Αριστοτέλης Παυλίδης, από τα «βαρίδια» του παρελθόντος για τα οποία κάνει λόγο η ηγεσία του κόμματος.

Ads

Ζήτημα το οποίο καλείται να διαχειριστεί η Ρηγίλλης αποτελεί επιπλέον η αντίρρηση στελεχών στην επιλογή της ηγεσίας να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις. Άλλωστε, δεδομένες είναι διαφωνίες οι οποίες αναμένεται να διατυπωθούν και στο συνέδριο αναφορικά με την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος, η οποία προσδιορίζεται από την ηγεσία της ΝΔ ως «κοινωνικός φιλελευθερισμός». Μιλώντας στο Βήμα 99.5, o βουλευτής, Ευριπίδης Στυλιανίδης, έθεσε ως βασικό μέλημα να καταρτιστεί ένα σύγχρονο πρόγραμμα, «με μείγμα φρέσκων και παλαιών στελεχών, που θα μπορούν να εγγυηθούν την πορεία του κόμματος». Ο ίδιος διαφώνησε με την προοπτική αλλαγής της ονομασίας ή του σήματος της ΝΔ.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, το απόγευμα της Παρασκευής. Στο συνέδριο, στο οποίο έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αλλά χωρίς να απευθύνουν χαιρετισμούς, αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 4.500 σύνεδροι και 500 παρατηρητές.