Συνεδριάζουν αργότερα σήμερα τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των θεσμικών αρχών, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, να προχωρήσουν σε ξεχωριστές ανακεφαλαιοποίησεις.

Ads

Μέχρι την Κυριακή το βράδυ οι δύο τράπεζες ήταν στην τελική διαδικασία της μεταξύ τους συγχώνευσης, με σχέδιο να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου ομίλου, που θα προέκυπτε, αμέσως μετά τη νομική τους συγχώνευση στις αρχές Ιουνίου.
 
Σήμερα τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών αναμένεται να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου στο πλαίσιο των χωριστών ανακεφαλαιοποιήσεών τους και να καθορίσουν τις ημερομηνίες των γενικών συνελεύσεων προς την κατεύθυνση αυτή.
 
Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους η Εθνική χρειάζεται κεφάλαια ύψους 9,7 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank 5,8 δισ. ευρώ.
 
Στην περίπτωση που οι δύο τράπεζες δεν καταφέρουν να πετύχουν το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα που απαιτείται, ήτοι το 10% της συνολικής αύξησης, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου και οι τράπεζες θα περάσουν στα «χέρια» του ΤΧΣ.

Fitch: Αναβάθμιση τραπεζών αν συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια
 
H ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της χρηματοδότησής τους, εκτιμά ο οίκος Fitch, προαναγγέλλοντας αναβάθμιση της αξιολόγησής τους εάν καταφέρουν να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια.
 
«Εάν μπορέσουν να προσελκύσουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα τότε αυτό θα αποτελέσει σημάδι ότι υπάρχει σαφής βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και θα τους δώσει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.
 
Η Fitch υποστηρίζει, πάντως, ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν μεσοπρόθεσμους κινδύνους λόγω της αναδιάρθρωσης και των πρόσφατων συγχωνεύσεων, ενώ εκτιμά πως η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου θα μειώσει το υπερβολικό μέγεθος του και θα βελτιώσει την οικονομική σταθερότητα μακροπρόθεσμα, αλλά επιφυλάσσει και πολλές προκλήσεις.
 
Για τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας – Eurobank,
ο οίκος εκτιμά πως αν τελικά προχωρήσει θα είναι δύσκολη λόγω του μεγέθους των δύο τραπεζών.