Καθοριστική θα είναι η σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των συνδικάτων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Στην χθεσινή πρόσκληση σε διάλογο του υπουργού Υποδομών Δ. Ρέππα απάντησαν θετικά αρκετά συνδικαλιστικά σωματεία των υπαλλήλων των μεταφορικών ΔΕΚΟ, τα οποία «πάγωσαν» το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους, σε μια ένδειξη καλής θέλησης.

Ads

Το υπουργείο Υποδομών έχει εξουσιοδοτήσει τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών οργανισμών να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τα σωματεία των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που επικαλείται Το Βήμα αναφέρουν ότι ο διάλογος με τους εργαζομένους δεν θα διαρκέσει όσο το νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση αλλά θα επεκταθεί χρονικά ως την τελική ψήφισή του από τη Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα τον επόμενο μήνα.

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει την πρόκληση
για διάλογο ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων της ΕΘΕΛ Ν. Κουλουμπαρίτσης, σημειώνοντας όμως ότι οι αποφάσεις για τη στάση των υπαλλήλων των συγκοινωνιών θα ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού και θα επικυρωθούν από τα διοικητικά συμβούλια των συνδικάτων. Επίσης, και το σωματείο των τεχνικών της ΕΘΕΛ αποφάσισε την παύση των κινητοποιήσεων σε μια κίνηση καλής θέλησης για τη συμμετοχή στον διάλογο, όπως εξηγεί και ο πρόεδρος Α. Ραφτόπουλος.

Τη συμμετοχή τους στον διάλογο αποφάσισε και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), σύμφωνα με τον πρόεδρό του Α. Σταματόπουλο. Οπως δήλωσε στο Βήμα, σε ένδειξη καλής θέλησης αναστέλλεται η απεργία διαρκείας που είχε κηρυχθεί για την επόμενη εβδομάδα στο μετρό.

Θετικά ανταποκρίθηκαν στην πρόταση για διάλογο και οι εργαζόμενοι στο τραμ, οι οποίοι αποτελούν και τους πλέον χαμηλόμισθους των αστικών συγκοινωνιών.

Ads

Αρνητικά, από την άλλη, βλέπει το ενδεχόμενο διαλόγου με τις διοικήσεις των οργανισμών ο πρόεδρος των επιχειρησιακών σωματείων των ΗΣΑΠ Ν. Σιαπάτης καθώς κρίνει τη συζήτηση προσχηματική. Ωστόσο, όπως δηλώνει, και οι εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ θα καθορίσουν τη στάση τους στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου.