Συνέχιση της απεργίας μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ενώ από την πλευρά της η διοίκηση του οργανισμού με ανακοίνωσή της νωρίτερα τους κάλεσε να τερματίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να προσέλθουν σε διάλογο με τον υπουργό Υγείας. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των γιατρών με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας, ο οποίος παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του. «Αγκάθι» παραμένει το θέμα των απολύσεων γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της κινητικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας θα επιθυμούσε να έχει κλείσει το θέμα πριν το τέλος Ιανουαρίου του 2014.

Ads

 
Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση των προέδρων των συλλόγων γιατρών του οργανισμού σε ολόκληρη τη χώρα για να αποφασίσουν τη συνέχιση ή μη της απεργίας τους και μετά τις 19 Δεκεμβρίου.
  
Την Τρίτη  ο Αδ. Γεωργιάδης κάλεσε εκ νέου τους γιατρούς σε διάλογο, σημειώνοντας πως η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιμένει. Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, «η πόρτα μου είναι ανοιχτή αν θέλουν οι γιατροί να επιστρέψουν στο διάλογο».  

Κατά τη συνάντηση της Δευτέρας οι γιατροί ζήτησαν από τον υπουργό αναστολή κάθε διαδικασίας για τη διαθεσιμότητα για ένα μήνα, διάστημα κατά το οποίο σκοπεύουν να αναστείλουν και τις κινητοποιήσεις, ώστε να πραγματοποιηθεί διάλογο για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
 
Επιπλέον ζήτησαν τροποποιήσεις στους όρους που αφορούν στην πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους στο ΕΣΥ, στην πρωτοβάθμια υγεία, και ειδικότερα ζήτησαν κάποιες ειδικότητες, όπως οι χειρούργοι, να έχουν λειτουργική διασύνδεση με τα νοσοκομεία (Δευτεροβάθμια Περίθαλψη) και να μπορούν να χειρουργούν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης απέρριψε και τις δύο προτάσεις.

 
Διοίκηση ΕΟΠΥΥ: Κοινωνικές επιπτώσεις από την απεργία
 
Κάνοντας λόγο για τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η απεργία των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του Οργανισμού καλεί τους γιατρούς να προσέλθουν σε διάλογο με το υπουργείο Υγείας για να συζητήσουν τη λειτουργία του ενιαίου πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 
Ο Οργανισμός ζητεί επίσης από τους γιατρούς να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών Ανικανότητας (αναρρωτικές άδειες, εγκυμοσύνης κ.λ.π.) και των Επιτροπών Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, «από τις 1.102, εδώ και μήνες, προγραμματισμένες Επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), κατά το διάστημα της απεργίας ακυρώθηκαν οι 863, που θα εξέταζαν 18.535 ασφαλισμένους». «Οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν πολλούς μήνες τη σειρά τους και θα χρειαστεί να περιμένουν ξανά και να ταλαιπωρηθούν μένοντας, κάποιοι από αυτούς, χωρίς σύνταξη ή επίδομα», επισημαίνει ο Οργανισμός.
 
Επίσης, αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν εξετάζονται από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές, έτσι ώστε να εγκριθούν οι αναρρωτικές τους άδειες και οι άδειες κατά τη διάρκεια της κυήσεως για να τους καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, μόνο σε 5 μονάδες (Μαρούσι, Καλλιθέα και 3 της Θεσσαλονίκης) ακυρώθηκαν περίπου 2.000 περιστατικά, ενώ παράλληλα, «εκατοντάδες απόφοιτοι Λυκείου δεν εξετάζονται από τις επιτροπές αναπηρίας για να πάρουν το αναγκαίο πιστοποιητικό συμμετοχής στη διαδικασία εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με το ειδικό καθεστώς των Ατόμων με Αναπηρία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάνουν τη χρονιά».
 
«Η κατάργηση κρίσιμων κοινωνικών δικαιωμάτων όπως η πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα και εξετάσεις στο βωμό των κινητοποιήσεων, δεν μπορεί να είναι ανεκτή από την κοινωνία. Η περίθαλψη των ελλήνων πολιτών είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

Ads