Τη χαμένη ενότητα φαίνεται ότι αναζητά το ΠΑΣΟΚ, μετά τη Βαβέλ που παρουσιάσε κατά την ψηφοφορία των άρθρων του πολυνομοσχεδίου την προηγούμενη εβδομάδα. Το μεσημέρι της Πέμπτης, συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με πληροφορίες, συγκαλείται σε μια προσπάθεια να συζητήθεί η αρνητική αυτή εικόνα. Όλα αυτά, μετά την ανακοίνωση ότι Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος συμπορεύονται στην κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Ανοικτό συνέδριο θέσεων και αφού αποφασιστεί το πολιτικό και ιδεολογικό του πλαίσιο να εκλεγεί νέα ηγεσία που θα το εκφράσει προτείνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος. Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του κόμματος Μίμης Ανδρουλάκης, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει περιθώρια για ξεκατινιάσματα, ενώ η Βάσω Παπανδρέου, προειδοποιεί ότι ο κόμμα θα περάσει από μια έρημο.

Ads

 

Συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία ήταν παρών και ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Παρά το έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, δεν έγιναν δηλώσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα της συζήτησης αποτέλεσαν το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση, ενώ πέραν της ενημέρωσης εκ μέρους του κ. Βενιζέλου συζητήθηκαν και τα πιθανά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των συμφωνιών, αλλά και το νομοθετικό έργο που απορρέει από τη σύναψή τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε κάτι το νεώτερο, πέραν των ήδη γνωστών.

Μετά τη συνάντηση αυτή και πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Κώστα Σκανδαλίδη.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες και με άλλα στελέχη.
 
Η συμπόρευση των κ.κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου αποτέλεσε την αφορμή να υπάρξουν ανάλογες κινήσεις και σε άλλες πλευρές. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν συζητήσεις και προσπάθεια συνεννόησης, ώστε να υπάρξει μια υποψηφιότητα από την πλευρά των Χρήστου Παπουτσή, Λούκας Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη. Αδιευκρίνιστες παραμένουν, ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, οι θέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Στέφανου Τζουμάκα, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία.
 
Το ίδιο ισχύει και για τις προθέσεις της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία σε σημερινή της δήλωση ανέφερε ότι «η συνεννόηση είναι θετικό γεγονός όπου και αν επιτυγχάνεται, πόσω μάλλον στο εσωτερικό των κομμάτων». H υπουργός Παιδείας, ως γνωστόν, μετείχε στην ομάδα των τριών στελεχών με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιάννη Ραγκούση. Ο Γιάννης Ραγκούσης φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από την κίνηση Βενιζέλου – Λοβέρδου. «Η χώρα και η παράταξη χρειάζονται τώρα αλλαγή υποδείγματος. Αλήθειες και όχι συγκάλυψη της κρίσης τους. Τομή με το παρελθόν» σημείωσε σε σχόλιο που κοινοποίησε στο twitter.

Πάγκαλος: Ανοικτό συνέδριο θέσεων και κατόπιν νέα ηγεσία

Ανοικτό συνέδριο θέσεων και αφού αποφασιστεί το πολιτικό και ιδεολογικό του πλαίσιο να εκλεγεί νέα ηγεσία που θα το εκφράσει προτείνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.

«Στο τέλος του συνεδρίου η εκλογή της κεντρικής επιτροπής θα μπορούσε να γίνει με απλή αναλογική, ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που θα συγκέντρωνε κάθε τέτοια πρόταση θέσεων με την εκλογή ανάλογου αριθμού υποστηρικτών από αυτούς που την υπογράφουν. Έτσι, στην κεντρική επιτροπή -το κοινοβούλιο του κόμματος- θα είχαν θέσεις όλες οι απόψεις, αλλά θα υπερίσχυαν οι πλειοψηφούσες απόψεις που θα αναδείκνυαν και την ηγεσία του κόμματος. Ένα τέτοιο ανοικτό κόμμα, συγκροτημένο γύρω από ιδεολογικές θέσεις και πολιτικοποιημένο δε θα μπορούσε βέβαια να επιλέξει και να υποδείξει λάθος υποψηφίους για τις εκλογές, σε κάθε επίπεδο, από το τοπικό έως το πανελλήνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχουν περιθώρια για ξεκατινιάσματα

Η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι η κρίση εμπιστοσύνης, επισημαίνει ο Μίμης Ανδρουλάκης και κάνει λόγο για πρόβλημα ηγεσίας στη χώρα. «Δεν υπάρχει αυτός ο οποίος θα πιάσει δυνατά το τιμόνι και θα πει στους Έλληνες ξέρετε θα κάνουμε αυτές τις θυσίες, αλλά μετά από τρία χρόνια θα είμαστε εκεί και θα υπάρξει μια ανταπόδοση, ειδικά στους μη προνομιούχους με αυτά κι αυτά. Έχει χτυπηθεί η εμπιστοσύνη», παρατήρησε ο βουλευτής σε δηλώσεις του στον Βήμα FM.

Σύμφωνα με το βουλευτή, πρόβλημα ηγεσίας αντιμετωπίζει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν έχει περιθώρια για ξεκατίνιασμα, γιατί αρχίζει η αντίδραση από κάτω και μάλιστα σε μια ευαίσθητη περίοδο για τη χώρα. «Πέφτεις στο λάκκο μη συνεχίζεις να σκάβεις, περιόρισε τις απώλειες βγες απ’ έξω. Αυτό πρέπει να κάνουν ορισμένα πολιτικά πρόσωπα είτε έχουν μεγάλες ευθύνες, είτε έχουν μικρές. Δεν υπάρχουν περιθώρια», ανέφερε και για τους επίδοξους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί ξαφνικά να κάνουν τους σωτήρες άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι πρόσωπα τα οποία έχουν θεμελιακή ευθύνη για την προεκλογική αφασία που απονομιμοποίησε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ».

Βάσω Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ θα περάσει έρημο

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια του, αλλά θα περάσουμε από έρημο για αρκετό διάστημα γιατί αυτά τα δυόμισι χρόνια έγιναν τρομερά πράγματα, με λάθη και πολιτική διαφορετική από όσα είπαμε προεκλογικά, τόνισε για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου, λίγο πριν τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σε δηλώσεις της στο ρ/σ Real FM, η βουλευτής χαρακτήρισε θετικό γεγονός τη συμπόρευση Βενιζέλου – Λοβέρδου, ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρχει κι άλλη υποψηφιότητα υποστήριξε: «Δεν ξέρω αν θα υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα. Αν τα πράγματα ήταν ομαλά θα ήταν καλό να είχαμε και παραπάνω από μια υποψηφιότητες, αλλά τώρα θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων. Αλλά και αυτό αν υπάρχει θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».