Ο σχεδιασμός του κυβερνητικού έργου ενόψει της ΔΕΘ, το νέο υπό διαπραγμάτευση μέτωπο με τους δανειστές που ξεκινά από Σεπτέμβρη και ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου εν όψει της έναρξης των λειτουργιών της Βουλής, αναμένεται να βρεθούν στην «ατζέντα» του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό.

Ads

Αναφορικά με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιαστεί σε δύο πυλώνες – τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό – και να παρουσιάσει την πολιτική της κυβέρνησης και τις προοπτικές της. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχει και επί μέρους συναντήσεις με τους υπουργούς του προς αυτή την κατεύθυνση. 

Στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13:00, θα τεθεί επί τάπητος και η «Σύνοδος της Νότιας Ευρώπης» που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά από σχετική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. 

Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας Στεφάν Λε Φολ επιβεβαίωσε ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο, στις 9 Σεπτεμβρίου. Εκτός από τη Γαλλία, έχουν προσκληθεί η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Ads

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι και οι πέντε αυτές χώρες έχουν κάνει δεκτή την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται να παραστούν στη Σύνοδο όπου θα συζητηθούν η οικονομική κρίση, η πολιτική της ΕΕ και το προσφυγικό ζήτημα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα «ενιαίο μέτωπο» κατά της λιτότητας στη διαχείριση των δημόσιων δαπανών και να υιοθετηθεί οικονομική πολιτική στραμμένη προς την ανάπτυξη.

Βασική επιδίωξη, όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι και η διερεύνηση της δυνατότητας των χωρών της Μεσογείου να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ατζέντα, σε θέματα όπως η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και το προσφυγικό.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν, πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να διαμορφώσει και να καταθέσει ένα ακόμα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο προς συζήτηση μεταξύ των ηγετών για τα ζητήματα αυτά.