Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν έλαβε από τους βουλευτές του κόμματός του τη στήριξη για αποχώρηση από την κυβέρνηση, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Λίγη ώρα αργότερα προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Twitter μέσω της οποίας ανακοίνωσε πως «δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εκτός κι αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών». 

Ads

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε πως αναβάλλεται η συνάντηση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά την έγκριση των επίμαχων τροπολογιών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέβαλε και τη σημερνινή τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star. «Πρέπει να περιμένουμε πρώτα τις εξελίξεις στα Σκόπια πριν τοποθετηθούμε», τόνισε. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για τα F16, ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως «δεν είναι ούτε απερχόμενος υπουργός, ούτε τελεί υπό παραίτηση».

Αυτό που προκύπτει από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ είναι πως οι βουλευτές δεν επιθυμούν τη διάλυση της συγκυβέρνησης, ακυρώνοντας επί της ουσίας και το ενδεχόμενο άρσης της εμπιστοσύνης, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως επίσημα δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα.

Ο Πάνος Καμμένος τους ζήτησε εξουσιοδότηση ώστε να χρησιμοποιήσει την αποχώρηση από την κυβέρνηση ως διαπραγματευτικό εργαλείο στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων στελεχών, δεν του έδωσε τέτοια άδεια, απορρίπτοντας αυτό το ενδεχόμενο. Τα πρόσωπα που εξέφρασαν την αντίθεσή τους ήταν οι Θ. Παπαχριστόπουλος, Β. Κόκκαλης (υπουργός), Ν. Μαυραγάνης (υπουργός) και Κ. Ζουράρις. Με τις θέσεις του Πάνου Καμμένου τάχθηκαν μόνο η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.

Ads

Σημειώνεται πως από τη συνεδρίαση απουσίαζε η Έλενα Κουντουρά, αλλά και η Μαρία Χρυσοβελώνη και ο Τέρενς Κουίκ, δήλαδή τρια πρόσωπα που στελεχώνουν την κυβέρνηση. «Δεν έχει υπάρξει απόφαση και ανακοίνωση διαγραφής τους εκτός αν τους έχεις διαγράψει και δεν μας το λες», φέρεται να σχολίασε στέλεχος των ΑΝΕΛ, απευθυνόμενος προς τον Πάνο Καμμένο, ενώ επισημάνθηκε πως δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση περί αποχώρησης χωρίς την παρουσία τους. Επιπλέον, ορισμένοι εκ των παρευρισκομένων επέριψαν ευθύνες στον Πάνο Καμμένο για το στρατηγικό αδιέξοδο. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Πάνος Καμμένος ανάρτησε στο Twitter ένα μήνυμα με το οποίο γνωστοποιεί πως δεν τίθεται ζήτημα άρσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, «εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό». 

Πάντως, οι ΑΝΕΛ, σχολιάζοντας τις περιγραφές για το τι συνέβη κατά τη συνέδριαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, κάνουν λόγο για «αποκυήματα φαντασίας». «Η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να πλήξουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες όχι μόνο δεν πετυχαίνει τον στόχο της, αλλά προκαλεί πλέον γέλια», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κόμματος.