Συνέχεια των κινητοποιήσεών τους ανακοίνωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από την υπουργό ότι έχουν εξασφαλιστεί οι εφημερίες του Δεκεμβρίου και θα καταβληθούν άμεσα, αλλά και το ότι οι γιατροί θα εξαιρεθούν από την μείωση 10% για τις εφημερίες.

Ads

Οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν αφορούσαν και τα νυχτερινά, αλλά και τις υπερωρίες του λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων, ωστόσο οι γιατροί έκριναν ότι θα πρέπει να εγκριθεί ένα επιπλέον κονδύλι, το οποίο θα είναι ίδιο με το περυσινό για το θέμα των υπερωριών.

Οι γιατροί ζητούν να περιοριστεί η σπατάλη και η κακοδιαχείριση, καθώς υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να πληρώνονται οι εφημερίες και να λειτουργήσει σωστά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, έκανε λόγο για εξορθολογισμό της δαπάνης σε όλα τα επίπεδα και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς, όπως είπε, ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα οικονομικά της Υγείας.

Ads

Αναφερόμενη στην περίοδο που είναι υπουργός Υγείας, είπε ότι το χρέος των νοσοκομείων από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο του 2010 έχει φτάσει τα 880 εκατομμύρια ευρώ, όταν, όπως τόνισε, οι απαιτήσεις του συστήματος από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς ξεπερνούν τα 680 εκατομμύρια ευρώ. Στο χώρο του φαρμάκου, ανέφερε ότι οι κανόνες θα γίνουν ιδιαίτερα αυστηροί και θα λειτουργήσουν φαρμακεία σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών και όχι άνω των 150 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. “Στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα αφαιρείται η άδεια”, τόνισε και εξήγησε ακόμα ότι οι ασθενείς πλέον θα χρεώνονται για την ποσότητα του φαρμάκου που κάνουν χρήση στο νοσοκομείο και όχι για ολόκληρο το σκεύασμα ή την παρτίδα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις.

Με μελανά χρώματα παρουσίασε και η υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά την εικόνα που παρέλαβε στον οργανισμό κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) μετά την πρώτη, όπως είπε, απογραφή και ενημέρωση που είχε. Εκτιμάται, όπως τόνισε, ότι έξι χιλιάδες άτομα περιμένουν στη λίστα αναμονής για τα προγράμματα και η λίστα αυτή πολλές φορές ξεπερνά ακόμη και τα έξι έτη.

Η κ. Γεννηματά παρουσίασε μια σειρά ρυθμίσεων και μέτρων που αναμένεται να ληφθούν άμεσα προκειμένου να εξυγιανθεί ο οργανισμός και να επιτελέσει το σκοπό του που είναι η βοήθεια των εξαρτημένων ατόμων.