Οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματά τους ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ίσως αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους, ενώ στον αντίποδα, εκτιμούν ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα καταφέρουν να αντέξουν και δεν θα υποκύψουν κάτω από το βάρος της κρίσης χρέους όπως προκύπτει από την εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά των Credit Default Swaps (συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης).

Ads

Τα CDS είναι παράγωγο προϊόν το οποίο χρησιμοποιείται για την κάλυψη των επενδυτών όταν ο υπόχρεος (στην περίπτωση των κρατικών ομολόγων το Δημόσιο) δεν καταφέρει να αποπλήρωσει ολόκληρη την αξία του ομολόγου. Η κάλυψη αυτή παρέχεται από ένα τρίτο επενδυτή ο οποίος πουλάει αυτή την ασφάλεια για να εισπράττει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα υπερίμημα το οποίο εξαρτάται από του όρους του συμβολαίου μεταξύ των δύο επενδυτών. Ο επενδυτής ο οποίος έχει αγοράσει το ομόλογο το παραδίδει σε αυτόν που πουλάει το swap και εκείνος του πληρώνει το 100% της ονομαστικής του αξίας.

Αυτή την εβδομάδα το μέσο ετήσιο κόστος ασφάλισης των ελληνικών, των ιρλανδικών και των πορτογαλικών ομολόγων (για διάρκεια 5 ετών) ξεπέρασε το αντίστοιχο κόστος ασφάλισης των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων κατά 496.000 δολάρια. Το ποσό αυτό που είναι ρεκόρ, αυξήθηκε από τις 384.000 δολάρια στις 2 Φεβρουαρίου και τις 77.000 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Για την Ελλάδα, τα CDS, τα οποία έχουν ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες (από 800 τον Φεβρουάριο), δείχνουν 60% πιθανότητες χρεοκοπίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Στην Ιρλανδία, έχουν ανέλθει στις 587,5 μονάδες, δείχνοντας 40% πιθανότητες χρεοκοπίας μέσα στην πενταετία, ενώ στην Πορτογαλία διαμορφώνονται στις 497 μονάδες (34% πιθανότητες χρεοκοπίας). Στον αντίποδα, στην Ισπανία έχουν υποχωρήσει στις 250 μονάδες από 350 στην αρχή του έτους και στην Ιταλία στις στις 179 από 240. Στη Γερμανία, κυμαίνονται στις 48 μονάδες.

Ads

Credit Suisse: «Κούρεμα» 37% στο χρέος;

Σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με «κούρεμα» που θα αγγίξει το 37%, εκτιμά η Credit Suisse ότι θα αναγκαστεί να προβεί η κυβέρνηση επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Credit Suisse, σε έκθεσή της, προχώρησε στην υποβάθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφανίζονται μεταξύ εκείνων με την καλύτερη αναλογία ενεργητικού προς ίδια κεφάλαια και δανείων προς καταθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο οίκος Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών (Eθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), αλλά σε υψηλότερη πιστοληπτική βαθμίδα από αυτή του ελληνικού δημοσίου, δύο ημέρες μετά την τριπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θεωρείται σπάνιο και ικανοποιητικό για την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος.

Υπενθυμίζεται πως κατατέθηκαν τα δικαιολογητικά από την ελληνική κυβέρνηση για την έκδοση ομολόγων για τους Έλληνες της διασποράς στις ΗΠΑ, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως δήλωσε στο Reuters ο Πέτρος Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έχει λάβει ήδη τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές και θα παρουσιασθούν σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στέκεται εδώ και πολλά χρόνια στο πλευρό της Ελλάδας και θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα, δήλωσε σήμερα στον Σκάι 100,3, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Πλούταρχος Σακελλάρης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλάρης, την τελευταία χρονιά η ΕΤΕ έχει χορηγήσει στη χώρα μας 3,2 δισ. ευρώ, ενώ πριν τρία χρόνια το αντίστοιχο ποσό ήταν 750 εκ. ευρώ. Σημείωσε ότι εξετάζεται μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι καθώς και ενεργειακά έργα, όπως η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ρόδο, αλλά και χρηματοδοτήσεις σε Δήμους.

Ο κ. Σακελλάρης ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι αντίξοες, αλλά «η δουλειά γίνεται» προσθέτοντας ότι θα γίνουν επενδύσεις που θα τονώσουν ανάπτυξη και απασχόληση ενώ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από επενδύσεις και αύξηση παραγωγικότητας. Ωστόσο εκτίμησε ότι οι συνθήκες θα είναι πιο αντίξοες, ενώ και η πρόσφατη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα, όχι τόσο στο δημόσιο όσο στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Σακελλάρης τόνισε ότι στην κρίση της ευρωζώνης οδήγησαν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομική ένωση και σημείωσε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης προσπαθούν να βρουν λύσεις. Επίσης, δήλωσε αισιόδοξος, παρόλο που ακόμα δεν έχουμε βγει από την κρίση.