Σε 3ωρη συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον τοπική αυτοδιοίκηση, κηρύσσοντας την 13η Ιουλίου πανελλαδική ημέρα συμβολικής κατάληψης. Στάσεις εργασίας, επίσης, από δικαστικούς, εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού και στα Σώματα Ασφαλείας ως αντίδραση στο νέο Ασφαλιστικό.

Ads

Σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ, σε απάντηση στην ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οι εργαζόμενοι στον τοπική αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιήσουν 3ωρη συμβολική κατάληψη όλων των Δημαρχείων της χώρας, από τις 10:00 το πρωί έως και τις 13:00 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στους δημοσίους υπαλλήλους, με το οποίο «καταργείται ο δημόσιος-κοινωνικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος και ανατρέπονται τα όρια ηλικίας των εργαζομένων».

Μετά το πέρας των κινητοποιήσεων, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι «σήμερα, Τρίτη, 13/7/2010 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καταλήψεις των Δημαρχείων, καθώς και με αποφάσεις των αντίστοιχων Ομοσπονδιών, στάσεις εργασίας των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εσωτερικών. Για αύριο Τετάρτη 14/7/2010 έχουν προγραμματιστεί καταλήψεις:
α) ώρα 7.30-9.00πμ, συμβολική κατάληψη των υπηρεσιών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (Όθωνος 10 Σύνταγμα)
β) ώρα 12.00-13.00 μμ, συμβολική κατάληψη των υπηρεσιών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ-ΤΕΑΥΕΚ Ευαγγελιστρίας 5 Καλλιθέα).

Την Πέμπτη, 15/7/2010, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από τις 11:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και διάβημα διαμαρτυρίας στις 12:00 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή».

Ads

Η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι «ο αγώνας ενάντια τις αντιασφαλιστικές επιλογές θα είναι διαρκείας» και καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις παραπάνω κινητοποιήσεις και να πάρουν μαζικά μέρος στο διάβημα διαμαρτυρίας.

Από την πλευρά της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προχώρησε σε 2ωρη στάση εργασίας σε όλα τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας από τις 12:00 έως και τις 14:00, αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ. Στις 14:00 έχει προγραμματίσει επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Με 4ωρη στάση εργασίας από τις 08:00 το πρωί απαντούν και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού. Εξαιτίας της στάσης εργασίας, κλειστός παρέμεινε έως τις 12 το μεσημέρι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης.

Στις 18:30 το απόγευμα της Τετάρτης, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) θα πραγματοποιήσουν ένστολη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανακοίνωσε το Σωματείο Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων. Kατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης δεν θα πραγματοποιούνται παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων, επισκεπτήρια συγγενών, επισκεπτήρια συνηγόρων κρατουμένων, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κρατήσεώς τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωση 18μηνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες θα γίνονται κανονικά και γι’ αυτό το λόγο ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το σύνολο του προσωπικού.

Τέλος, οι «Αόρατοι» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» πραγματοποιούν στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα. Η ΜΚΟ χαρακτηρίσει το μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα «άδικο και αντισυνταγματικό».

Οι «Αόρατοι» σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «Διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά και μη βίαια ενάντια στην οικονομική βία που δεχόμαστε ως άτομα και ως κράτος. Γιατί καθιστική;
– Επειδή δε μας εκφράζουν ο φανατισμός και η επιθετικότητα των ως τώρα πορειών
– Επειδή δε μας εκφράζουν τα επιθετικά, χωρίς φαντασία και συχνά άκαιρα συνθήματα
– Επειδή η διαμαρτυρία δεν είναι για εκτόνωση, αλλά για δράση
– Επειδή δε μας εκφράζει η βία, από όπου κι αν προέρχεται, είτε στοχεύει ανθρώπους, είτε κτίρια κι αυτοκίνητα».

Παράλληλα, ο «Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία» οργανώνει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις Ελληνικές πρεσβείες (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία κ.ά.).