Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι διάφορων κλάδων, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στα νέα οικονομικά μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ads

Κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Πειραιώς, πραγματοποιούν από χθες το μεσημέρι 100 περίπου συμβασιούχοι προγραμμάτων stage, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν. Σήμερα θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.

Στο μεταξύ, παραμένουν στην κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι απολυμένοι της πρώην Ολυμπιακής, οι οποίοι από την περασμένη Παρασκευή διαμαρτύρονται στο σημείο, για την μη καταβολή των αποζημιώσεων τους.

Οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, μαζί με τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο απόγευμα, το προεδρείο της Ένωσης, με αντιπροσωπεία προέδρων, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς ή αντιπροσωπείες των κομμάτων, στη Βουλή.

Ads

Δεύτερη μέρα απεργίας σήμερα για τους εφοριακούς, οι οποίοι αντιδρούν για τις πρόσθετες μισθολογικές περικοπές που περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα. Για τον ίδιο λόγο απέχουν από τα καθήκοντα τους και οι δικαστικοί υπάλληλοι από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι.

Κλειστοί μέχρι και την Πέμπτη θα παραμείνουν οι ΧΥΤΑ όλης της χώρας, λόγω απεργίας των εργαζομένων της ΠΟΕ – ΟΤΑ, οι οποίοι εκφράζουν επίσης την αντίθεση τους στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, στον προαστιακό σιδηρόδρομο και το Τραμ. Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από τον ΟΣΕ.

Αντίθετα ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα κινηθεί από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και θα παραμείνει ακινητοποιημένος από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 10 και από τις 4 το απόγευμα έως λήξη της βάρδιας.

Σε ότι αφορά το Μετρό, στη συνεδρίαση των σωματείων των εργαζομένων, διατυπώθηκαν δύο προτάσεις. Η μία για 24ωρη απεργία και η άλλη να κινηθούν οι συρμοί μετρό 10 με 14 για να μπορέσουν και οι απεργοί να προσέλθουν στο συλλαλητήριο και την πορεία. Η απόφαση αναμένεται να γίνει γνωστή αύριο. Αύριο επίσης θα γίνει γνωστή και η απόφαση των εργαζομένων στα τρόλεϊ.

Με στάσεις εργασίας (πρωί και απόγευμα) συμμετέχουν την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, δύο στάσεις εργασίας. Η πρώτη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:30 το πρωί και η δεύτερη από τις 8:30 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης κλείνει ουσιαστικά ο εναέριος χώρος της Ελλάδος με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία απολύτως πτήση από και προς ελληνικά αεροδρόμια. Οι δύο μεγάλες ελληνικές εταιρίες ΑEGEAN και OLYMPIC AIR ανακοίνωσαν ότι αναγκάζονται να ματαιώσουν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις για την ημέρα αυτή, ενώ τροποποιούν την ώρα αναχώρησης σε ορισμένες άλλες, προκειμένου να μην συμπέσουν με την απεργία.

Στην 24ωρη απεργία της 11ης Μαρτίου συμμετέχουν όλα των σωματεία των εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ. Στην συνεδρίασή της, η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ αποφάσισε να απεργήσει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής 12 Μαρτίου μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

Τέλος, οι βενζινοπώλες ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν σε 24ωρη απεργία, την Πέμπτη 18 Μαρτίου, δηλώνοντας τη διαφωνία τους στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια.

Απεργεί και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ μεθαύριο, Πέμπτη, αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία, επιπλέον, προαναγγέλλει επίσης «δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειες τη Δευτέρα 15 Μαρτίου σε όλη τη χώρα», καθώς και 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαρτίου. Στις 17 Μαρτίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες του κλάδου. Το συνδικάτο αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ότι «δεν θα γίνουμε αυτόχειρες, ούτε θα χειροκροτήσουμε την αφαίμαξη και την ακύρωση των κατακτήσεών μας».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε πανελλαδική 24ωρη απεργία.