Με το πρώτο φως της μέρας ξανάρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό 11 αγνοούμενων μεταναστών από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα από το πλοίο που τους μετέφερε από τη Λιβύη τα ξημερώματα της Κυριακής. Μέχρι στιγμής, από τους 49 μετανάστες έχουν εντοπιστεί τρεις νεκροί και σώοι άλλοι 35, με τους 16 να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Κρήτης.

Ads

Το πλοίο “Ionian King” μετέφερε από τη Λιβύη 1.288 ανθρώπους, ως επί το πλείστον υπηκόους Μπαγκλαντές. Την ώρα που το σκάφος βρισκόταν στη διαδικασία για να δέσει, ορισμένοι από τους επιβάτες, χωρίς αρχικά να γίνουν αντιληπτοί, έπεσαν στη θάλασσα, φοβούμενοι ότι θα εξαναγκαζόταν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Λίγες ώρες μετά, δύο εξ αυτών, οι οποίοι είχαν καταφέρει να βγουν στην στεριά εντοπίσθηκαν από περίπολο του Ναυτικού. Από το σημείο εκείνο και μετά σήμανε συναγερμός σε Λιμενικό, ΕΚΑΒ και Αστυνομία.

Η πλειοψηφία των μεταναστών βρέθηκε τις πρωινές ώρες σε παραλία απέναντι από το λιμάνι της Σούδας, κοντά στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Τέσσερα άτομα οδηγήθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών, άλλοι 25 μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Χανίων, πολλοί εκ των οποίων με υποθερμία. Δεκαέξι άτομα παραμένουν για νοσηλεία, με τέσσερις εξ αυτών να είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στο πλοίο.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το πλοίο Ionian King, όσο και το Νήσος Ρόδος, έχουν ναυλωθεί από την πρεσβεία του Μπαγκλαντές για τη μεταφορά υπηκόων τους από τη Λιβύη. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί περίπου 2.500 άτομα με τα δύο πλοία. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανιών για το περιστατικό.