Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επαναφορά από τον Άδωνι Γεωργιάδη της υγειονομικής διάταξης του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για τις οροθετικές ιερόδουλες.

Ads

Με ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί του Κόσμου τονίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη «προσβάλλει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με το πρόσχημα της προστασίας της κοινότητας από λοιμώδη νοσήματα ποινικοποιεί την αρρώστια, τη φτώχεια και την εξάρτηση».

«Οι βίαιες προσαγωγές, ο εγκλεισμός και ο εξαναγκασμός σε εξετάσεις, όχι μόνο δεν προφυλάσσουν την δημόσια υγεία, αλλά υποκριτικά παραβλέπουν τα μείζονα θέματα δημόσιας υγείας, όπως είναι οι εμβολιασμοί των ανασφάλιστων παιδιών, καθώς και το δικαίωμα κάθε παιδιού, ασφαλισμένου ή ανασφάλιστου, πλούσιου η φτωχού να έχει πρόληψη και πρόσβαση στις Δομές Υγείας του κράτους.

»Η στοχοποίηση και ο διασυρμός συνανθρώπων μας απομονώνει αυθαίρετα και μειώνει τις δυνατότητες πραγματικής ιατρικής φροντίδας και ελέγχου των νοσημάτων» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ads

Την ανάκληση της υγειονομικής διάταξης ζήτησε από τις ελληνικές αρχές το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), τονίζοντας ότι χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να εξαναγκάζονται μέλη ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων σε εξετάσεις για τον ιό HIV.

Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ότι λόγω της ασάφειας της διάταξης, δίνεται η δυνατότητα στις αστυνομικές δυνάμεις και στις αρμόδιες αρχές να κάνουν κατάχρηση εξουσίας επί των ιδιαίτερων αυτών κοινωνικών ομάδων, εξαναγκάζοντάς τα μέλη τους σε ιατρικές εξετάσεις και διαδικασίες που, πολλές φορές, δεν είναι απαραίτητες ή που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό ότι μέσα σε μία ημέρα το υπουργείο Υγείας επαναφέρει την διάταξη που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και στιγματίζει ευάλωτες ομάδες» αναφέρει η Τζούντι Σαντερλαντ από το Παρατηρητήριο.