Εμμένει ο δήμος Θήβας στην τήρηση της προεκλογικής του δέσμευσης για «καθαρισμό» των Προσφυγικών της πόλης από τους Πακιστανούς πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε αυτά, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες αλλά και την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Μετά την επιχείρηση εκδίωξης των Πακιστανών από τον προσφυγικό συνοικισμό, γκρεμίζοντας τα σπίτια που έμεναν και πετώντας τα πράγματα τους στη χωματερή, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αντιδήμαρχος με την συνδρομή αστυνομίας έκανε έφοδο σε τρία σπίτια που νοίκιαζαν μετανάστες. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Θήβας, κ. Μοχάμαντ Ράζακ, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για το πόσοι μένουν στο σπίτι, αν έχουν χαρτιά, ενώ σε όσους διέθεταν άδεια παραμονής τους έκανε σύσταση να μην μένουν παραπάνω από… τρεις σε κάθε σπίτι!

Αποτέλεσμα αυτών των επιχειρήσεων «καθαρισμού» είναι περισσότεροι από 120 άνθρωποι να μένουν έκτοτε άστεγοι σε πλατείες, γήπεδα και άλλα σημεία της πόλης. Αρκετοί από αυτούς έχουν βρει κατάλυμα σε ένα βουνό, σε μέρος που τους έχει παραχωρήσει ένας βοσκός!

Για «εκτός ελέγχου αυθαιρεσία» του αντιδημάρχου Θήβας και της Ανδρέα Χατζησταμάτη κάνει λόγο το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. «Οι άνθρωποι αυτοί που ζουν στη Θήβα κι εργάζονται σκληρά στα χωράφια με πενιχρά μεροκάματα δεν μπορεί να μένουν έρμαιοι όλων όσων θέλουν να τους τρομοκρατήσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ads

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, Ηρώ Διώτη και Βασίλη Μουλόπουλο να καταθέτουν την Τρίτη ερώτηση προς του;ς υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, (αλλά και καταγγελίες του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και του Προέδρου της Πακιστανικής κοινότητας της Θήβας) ο Δήμος Θήβας, με επιχείρημα «την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων», προχώρησε… πρόσφατα στην κατεδάφιση σπιτιών του Προσφυγικού Συνοικισμού, τα περισσότερα των οποίων είχαν εκμισθωθεί από τους ιδιοκτήτες τους σε Πακιστανούς μετανάστες και πρόσφυγες αιτούντες πολιτικό άσυλο, οι οποίοι επί σειρά ετών εργάζονται σε αγροτικές εργασίες στην περιοχή της Θήβας».

«Έλεγξαν ως όφειλαν τη νομιμότητα των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής Θήβας οι κρατικές αρχές και υπηρεσίες (εισαγγελείς, αστυνομία, πολεοδομία κ.α.); Έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης; Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για τις βίαιες εξώσεις; Υπήρξε παράβαση ατομικών δικαιωμάτων αναφορικά με την ανθρώπινη τιμή και αξιοπρέπεια; Συνέβησαν πράξεις υπέρβασης εξουσίας; Παρατηρήθηκαν παραλείψεις εκτέλεσης καθήκοντος;», ερωτώνται οι υπουργοί.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν επίσης να ενημερωθούν αν θα προβούν οι υπουργοί στη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την αποζημίωση των θυμάτων, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των αρχών. Τέλος, αν «θα αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες κατοχύρωσης της δημοκρατικής νομιμότητας την οποία οφείλουν να σέβονται όλες οι αρχές κρατικής εξουσίας κάθε ευνομούμενου δημοκρατικού κράτους, κυρίως έναντι αδύναμων κοινωνικών ομάδων όπως επί του προκειμένου οι μετανάστες;».