Η τραγωδία στην Άρτα, όπου ένας πατέρας ξέχασε για ώρες μέσα στο αυτοκίνητό του το 5μιση μηνών βρέφος του, με αποτέλεσμα αυτό να πεθάνει, φέρνει στο προσκήνιο αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού».

Ads

Μπορεί σε πολλούς να μοιάζει αδιανόητο να ξεχάσουν στο αμάξι το παιδί τους για ώρες, ωστόσο έρευνες, όπως αυτή που δημοσιεύει η Carlson Law Firm, δείχνουν πως αυτό είναι κάτι που συμβαίνει, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένα προφίλ γονέα που είναι πιο πιθανό να κάνει αυτό το μοιραίο λάθος.’

Διαβάστε επίσης: Άρτα: Προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή, πήρε ο πατέρας που ξέχασε το βρέφος στο αμάξι – Τι δήλωσε ο δικηγόρος του

Σύμφωνα με έρευνες, ένας γονέας μπορεί να ξεχάσει το παιδί στο αμάξι όταν προκύψει μια αλλαγή στη ρουτίνα, ή όταν πρέπει να κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα. Επίσης, το υψηλό στρες μπορεί να συμβάλλει και αυτό.

Ads

Για παράδειγμα, ένας γονιός, κατά πάσα πιθανότητα, κάνει την ίδια διαδρομή από και προς τη δουλειά καθημερινά, από ένα σημείο και μετά αυτόματα. Το να πραγματοποιείς μια εργασία χωρίς σκέψη ονομάζεται «κινητική μνήμη». Όταν λοιπόν χρησιμοποιούμε την εν λόγω μνήμη για να κάνουμε μια δραστηριότητα, απελευθερώνεται χώρος στον εγκέφαλο για να σκεφτούμε μελλοντικές εργασίες.

Ένα μωρό στο πίσω κάθισμα, ειδικά όταν είναι ήσυχο, θα μπορούσε να ξεχαστεί από έναν γονέα ο οποίος επικεντρώνεται σε κάτι μελλοντικό.

«Ο γονέας ξεχνάει εντελώς την ύπαρξη του παιδιού στο αυτοκίνητο. Οφείλεται στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, ένα σύστημα που μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα χωρίς να τα σκεφτόμαστε. Αυτό διακόπτεται όταν υπάρχει μια αλλαγή στο σχέδιο μας, όμως κάποιες φορές αδυνατούμε να διακόψουμε αυτή τη λειτουργία. Τα διαφορετικά συστήματα στον εγκέφαλό μας ανταγωνίζεται το ένα το άλλο», έχει δηλώσει ο Ντέιβιντ Ντάιμοντ, καθηγητής ψυχολογίας, μοριακής φαρμακολογίας και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, ο οποίος μελετάει το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» από το 2004.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» οφείλεται για περίπου τους μισούς θανάτους παιδιών από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, με το μέσο όρο των θανάτων ετησίως να ανέρχεται συνολικά σε 38 παιδιά.

Ειδικοί πάντως υπογραμμίζουν πως οι γονείς θα μπορούσαν να έχουν πάντα ένα αντικείμενο του παιδιού τους – όπως τη τσάντα του – στο μπροστινό κάθισμα, το οποίο θα τους υπενθυμίζει την παρουσία του παιδιού στο αυτοκίνητο. Επίσης είναι σημαντικό και οι εκπαιδευτικοί να επικοινωνούν με τους γονείς σε περίπτωση που το παιδί δεν προσέλθει στο παιδικό σταθμό ή το σχολείο.