Την συνδρομή του στρατού για την αποκομιδή των σκουπιδιών φαίρεται να εξετάζει η κυβέρνηση. Το υπουργείο Άμυνας φέρεται να αποδέχτηκε αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών να διαθέσει 170 οπλίτες που θα οδηγούν τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα. Νωρίτερα ομάδα 50 αγανακτισμένων επιτέθηκε κατά ιδιωτικού απορριμματοφόρου στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Εν τω μεταξύ, σε αναβολή οδηγήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής του Δήμου Αθηναίων, ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ads

Απορριμματοφόρα του στρατού με 170 οδηγούς, αλλά όχι στρατιώτες, ενδέχεται να συμμετάσχουν στην επιχείρηση αποκομιδής που συνεχίζεται με ιδιωτικά απορριματοφόρα υπό την Περιφέρεια Αττικής. Αύριο, ενδέχεται να διατεθούν άλλοι 50-60 οδηγοί, ενώ υπάρχει καταρχήν σκέψη να συνοδευτούν από αριθμό στρατιωτών που θα μαζεύουν τα σκουπίδια και θα τα φορτώνουν στα οχήματα.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε ότι την Τρίτη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα μαζεύουν σκουπίδια από νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Την ίδια ώρα, αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής του δήμου Αθηναίων, ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Έκκληση Καμίνη και ο στρατός

Έκκληση στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσουν στην αποκομιδή απορριμμάτων από ευπαθή σημεία, απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων,Γιώργος Καμίνης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o κ. Καμίνης ανέφερε ότι ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση προέβαιναν, παρά τις κινητοποιήσεις τους, στην αποκομιδή των σκουπιδιών από ευαίσθητα σημεία, αυτό έχει σταματήσει.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι, παρότι από χθές έχει ανοίξει ο ΧΥΤΑ Φυλής και ιδιωτικά απορριμματοφόρα μαζεύουν σκουπίδια, «δυστυχώς η Αθήνα δεν έχει καθαρίσει». Όπως σημείωσε, «οι ιδιώτες απ΄ό,τι φαίνεται έχουν περιορισμένες δυνατότητες».

Ads

Κατόπιν, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης ανέφερε «οι εργαζόμενοι δεν μαζεύουν σήμερα ούτε τα νοσοκομειακά απόβλητα (…) διακυβεύεται η δημόσια υγεία ας πρυτανεύσει η κοινή λογική» τόνισε σε δραματικούς τόνους, αναφέροντας μάλιστα ότι «το μόνο που απομένει είναι ο στρατός».

Έκαψαν ιδιωτικό απορριματοφόρο

Νωρίτερα, ομάδα 50 ατόμων εξαπέλυσε επίθεση κατά ιδιωτικού απορριματοφόρου στην περιοχή της Ν. Ιωνίας, με αποτέλεσμα η καμπίνα του να πιάσει φωτιά. Το περιστατικό σύμφωνα με πληροφορίες έγινε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας στη διασταύρωση των οδών Κύμης και Κασταμονής στη Νέα Ιωνία.

Ομάδα αγνώστων φέρεται να πέταξε εντός της καμπίνας του οδηγού βόμβα μολότοφ ή αναμένο στουπί. Ο οδηγός του απορριματοφόρου δεν τραυματιστήκε καθώς είχε βγει από την καμπίνα.

 
Νωρίτερα στο ίδιο σημείο οδηγός απορριμματοφόρου κατήγγειλε ότι δέχτηκε φραστική επίθεση από μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο οποίος προσήχθη, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν υποβλήθηκε μήνυση.

Τα περιστατικά επιθέσεων κατά οδηγών ιδιωτικών απορριμματοφόρων καταδίκασε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. «Οποιαδήποτε πράξη βίας, είναι απολύτως απαράδεκτη σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Σγουρός, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να συγχέονται τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων με το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να ζουν σε μια ασφαλή για την υγεία τους και καθαρή πόλη».
 
Ο Περιφερειάεχης επανέλαβε ότι η αρμοδιότητα αποκομιδής των απορριμμάτων ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν και την ευθύνη να την ασκήσουν.

Σε εγκαταλελειμένο στρατόπεδο τα σκουπίδια

Εν τω μεταξύ, ο “σκουπιδοπόλεμος” ακούμπησε από χθες και τον… ελληνικό στρατό. Σύμφωνα με αποκλειστικές και επιβεβαιωμένες πληροφορίες του tvxs, κοντέινερ μεταφέρουν απορρίμματα σε ένα εγκατελειμένο στρατόπεδο δίπλα στον ΧΥΤΑ της Φυλής. Τα κοντέινερ θα παραμείνουν στο στρατόπεδο (με την φύλαξη… φαντάρων) μέχρι να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της αποκομιδής σκουπιδιών και ν αποκλιμακωθεί η “πολεμική” ένταση.