Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η πρωτοβουλία Βρούτση για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και έφερε αντιδράσεις και των κυβερνητικών εταίρων αλλά και της αντιπολίτευσης. Στον… πολεμικό χορό μπήκαν σήμερα και τα Συνδικάτα. Η ΓΣΕΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχείρησε την απαγόρευση των απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών. Ο δε πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σε δήλωσή του τόνισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο διάλογο που εξήγγειλε ο υπ. Εργασίας. Για πρωτοφανές νομοθετικό πραξικόπημα και ευθεία υπονόμευση του Συντάγματος έκανε λόγο η ΑΔΕΔΥ τονίζοντας ότι η παρέμβαση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι αιτία διαρκούς «πολέμου». Πάντως κύκλοι του υπ. Εργασίας, διαρρέουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει οτιδήποτε στο θέμα των απεργιών. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το απόγευμα της Δευτέρας, θεώρησε το θέμα λήξαν, εφόσον η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε. 

Ads

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές έως το τέλος του 2013. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι συγκεκριμένες προτάσεις βρίσκονται υπό εξέταση. Μεταξύ αυτών, η αλλαγή της έννοιας της πλειοψηφίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης – δηλαδή να λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων σε μία επιχείρηση και όχι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση – αλλά και η επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία (λοκ άουτ), δηλαδή στο κλείσιμο μίας επιχείρησης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, το υπ. Εργασίας διαρρέει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει οτιδήποτε στο θέμα των απεργιών, μετά τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, υπάρχει η ιδέα να μπει προς συζήτηση στον κοινωνικό διάλογο το θέμα της μεγαλύτερης εκπροσώπησης των εργαζόμενων απο τα συνδικάτα, αλλά και η εκπροσώπηση των ανέργων που σήμερα δεν εκφράζονται συνδικαλιστικά.

Εξάλλου, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, το απόγευμα της Δευτέρας, ανέφερε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, καθώς το υπ. Εργασίας, αναδιπλώθηκε. 

Ads

Σημειώνεται ότι βολές για το ενδεχόμενο αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο (Ν.1264/82), δέχθηκε ο υπουργός Εργασίας και από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για τον ευρωβουλευτή και πρώην συνδικαλιστή της ΝΔ Κώστα Πουπάκη, ο οποίος δήλωσε ότι ο υπουργός «κατά το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να περιφρουρεί τον κοινωνικό διάλογο και όχι να υπονομεύει τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα».

Αιτία πολέμου για τα συνδικάτα 

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «την απαγόρευση των απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών».
 
«Την ώρα που συνεχίζονται οι δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών και παράλληλα η φοροδιαφυγή, η ακρίβεια και η ανεργία καλπάζουν η Κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά την απαγόρευση απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών. Ο τελικός στόχος της πολιτικής της είναι όμως εμφανής. Και δεν είναι άλλος από την προσπάθεια να ευνουχίσει τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιδρούν στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
 
Ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα διάλογο για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, όπως επιδιώκει ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. «Δεν πρόκειται να συμμετέχω σε κανένα διάλογο. Η πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, όμως, δεν με κατέλαβε εξ απήνης. Με τέτοια πολιτική που εφαρμόζεται, απαιτείται σκλήρυνση του οπλοστασίου κατά των απεργιών και των απεργών» δήλωσε στο real.gr.
 
Για πρωτοφανές νομοθετικό πραξικόπημα και ευθεία υπονόμευση του Συντάγματος κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις πληροφορίες περί αλλαγών στο πλαίσιο που διέπει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις απεργίες.
 
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο του Ν.1264/1982, του πλέον προοδευτικού Νόμου της μεταπολίτευσης, που ρυθμίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, θα αποτελέσει αιτία διαρκούς «πολέμου» με τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.

«Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των όποιων αλλαγών στο σημερινό πλαίσιο δομής, οργάνωσης, λειτουργίας των Συνδικάτων, είναι ζήτημα εσωτερικό και υπόθεση των εργαζομένων. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκτιμά ότι είναι άμεση η ανάγκη αυτού του εσωτερικού διαλόγου, προκειμένου τα Συνδικάτα να ανταποκριθούν σε ουσιαστικές αλλαγές με κριτήριο τη συμμετοχή, την ενεργοποίηση, το νέο ισχυρό και αποφασιστικό ρόλο των εργαζομένων.
 
Προϋπόθεση, πάντως, είναι να σταματήσει το «μακρύ χέρι» Κυβέρνησης – Κράτους – Κομμάτων να παρεμβαίνει στα Συνδικάτα και να λειτουργήσει η «αυτορρύθμιση» του θεσμού με απόφαση, έλεγχο, πρόταση των ίδιων των εργαζομένων»
καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.
 
Νέες πολιτικές αντιδράσεις
 
Οι πληροφορίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων. «Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους», τόνισε το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ διερωτήθηκε από πού αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας. Για προσπάθεια ουσιαστικής κατάργησης των δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού, καθώς και για προσπάθεια αναβίωσης αντεργατικών νόμων, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τα πολιτικά κόμματα επανήλθαν σήμερα με νέες ανακοινώσεις.
 
«Η πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας να “ανοίξει συζήτηση” για την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου είναι απαράδεκτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. «Με την κρατική παρέμβαση δεν αντιμετωπίζονται υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα και διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν στη συλλογική αυτονομία, στην οργάνωση και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων. Πολύ δε περισσότερο να δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες για ανταπεργία (λοκ αουτ)» τονίζει.
 
Η κατάργηση του ν. 1264/82 έρχεται να ολοκληρώσει την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι η γενική απεργία της 20ης/2 πρέπει να στείλει αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης.

Η μνημονιακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε όπλο στον αγώνα της ενάντια στην κοινωνία, προειδοποιεί η Κουμουνδούρου και μιλά για «κατ’ ουσίαν απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία» που ακολουθεί την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στοχεύοντας  «στην ισοπέδωση κάθε δυνατότητας αντίστασης στη μνημονιακή πολιτική».