Συναυλία αλληλεγγύης στους Λάλο, Τιτκώβ και Nachici, που συνελήφθησαν έξω από την ΑΣΟΕΕ μετά την αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας στις 15 Ιουλίου οργανώνεται σήμερα στις 8.30 το βράδυ στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Ads

Η σύλληψη του μουσικού παραγωγού Θ. Λάλου και του stand up κωμικού Αλ. Τιτκώβ έχει καταγραφεί σε βίντεο που αποτυπώνει την απρόκλητη αστυνομική βία σε βάρος τους, αλλά και οι δύο παραπέμφθηκαν σε δίκη για κακουργήματα.

Με τις ίδιες κατηγορίες θα δικαστεί και ο Αργεντινός I. Nachici.

Υπέρ των συλληφθέντων ξεσηκώθηκε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, τόσο της κοινωνίας όσο και των stand up κωμικών και καλλιτεχνών της χιπ χοπ κοινότητας, πολλοί από τους οποίους θα ανεβούν απόψε στη σκηνή.
Ανάμεσά τους οι Θεοδωρόπουλος, Μαθιουδάκης, Ατζαράκης, Εισβολέας, McYinka, Ιnfinik και Ghetto Rock.

Ads

«Μας δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούμε ενάντια στην οργανωμένη κρατική βία. Εχουμε κατηγορηθεί ως κλάδος πως κρατάμε μια απολιτίκ στάση και γι’ αυτό χαίρομαι που ο κόσμος θα δει πως πολλοί κωμικοί ενδιαφέρονται για πολιτικά ζητήματα και ότι παίρνουμε ξεκάθαρη θέση»,  λέει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κωμικός Θωμάς Ζάμπρας.

Τους εξοντωτικούς περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στους διωκόμενους (μεταξύ των οποίων απαγόρευση συμμετοχής σε διαδηλώσεις και μετακίνησης στα Εξάρχεια) σχολιάζει ο Αγγελος Σπηλιόπουλος: «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν πλάκα, όμως αυτό δείχνει έναν πολιτικό συμβολισμό και πρέπει όλοι να αναπτύξουμε αντανακλαστικά απέναντι στην αστυνομική βία που τον τελευταίο καιρό είναι ευρύτερο φαινόμενο».

Θωμάς Λάλος: Η πολιτική διώξεων δεν μας φοβίζει

Η δίωξή μας ήταν καθαρά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης με σκοπό να μας βγάλει εκτός διαδηλώσεων, που είναι ένα από τα γήπεδα αγώνων των κινημάτων, και μια επίθεση στο οργανωμένο εργατικό κίνημα μιας και μαζί με τον Αλέξανδρο είμαστε μέλη της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει μήνυμα στο υπόλοιπο εργατικό κίνημα να μη διαδηλώνει για να μην έχει τις ίδιες συνέπειες εφαρμόζοντας το νέο νομοσχέδιο περί διαδηλώσεων στην πράξη. Οι περιοριστικοί όροι που μας επιβλήθηκαν, η απαγόρευση μετακίνησης στα Εξάρχεια, αποτελεί ιδεολογικό παιχνίδι της κυβέρνησης με στόχο να διαχωρίσει τον κόσμο των κινημάτων από την υπόλοιπη κοινωνία και να παρουσιάσει ως σεσημασμένους και περιθωριακούς όσους συχνάζουν στα Εξάρχεια, μια περιοχή με παράδοση και κουλτούρα αγώνα.

Αλέξανδρος Τιτκώβ: Η αλληλεγγύη είναι το στήριγμά μας

Είναι απίστευτο να ξέρεις ότι έχεις όλο αυτό τον κόσμο δίπλα σου, σ’ αυτό το ασφυκτικό σενάριο όπου καλείσαι να αντιμετωπίσεις ψευδείς κατηγορίες. Εξαιτίας αυτής της αλληλεγγύης, η ποινική δίωξη δεν με έχει αγγίξει τόσο ψυχολογικά, μακάρι να είχαν όλοι οι κατηγορούμενοι/-ες τόση στήριξη. Δεν με ενοχλεί τόσο η απαγόρευση μετακίνησης στα Εξάρχεια, παρ’ όλο που εργάζομαι εκεί συχνά και είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό κέντρο της Αθήνας, επειδή η απαγόρευση συμμετοχής μας σε διαδηλώσεις είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί. Πόσω μάλλον όταν αυτό γίνεται εν μέσω ακόμη μίας οικονομικής ύφεσης και στο πλαίσιο εκφασισμού και συντηρητικοποίησης της κοινωνίας, και σου απαγορεύουν να κριτικάρεις το σύστημα στην πράξη. Θα ήθελα να καλέσω όλους κι όλες να στηρίξουν τη stand up κωμωδία και τις παραστάσεις-διαμάντια που ανεβαίνουν στην Ελλάδα. Αμέριστη στήριξη κι αλληλεγγύη σε κάθε άνθρωπο του κινήματος που διώκεται από το κράτος ή/και τα αφεντικά.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών