Ο πρώτος προϋπολογισμός του «Καλλικράτη», η χρηματοδότηση του αναπτυξιακού προγράμματος των δήμων, «ΕΛΛ.Α.Δ.Α», η απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ, αλλά και η διασφάλιση των κοινωνικών δομών των δήμων ήταν τα θέματα που έθεσε σήμερα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεών της με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

Ads

Αλέξης Τσίπρας και Αλέκα Παπαρήγα κάλεσαν την κυβέρνηση να αποδώσει τα κονδύλια που οφείλει. «Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει τα χρήματα που χρωστάει και να μην υπάρξουν περικοπές σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση σχολείων, με το πρόγραμμα ‘βοήθεια στο σπίτι’, δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα. Αντίθετα αυτές πρέπει να απλωθούν σε περίοδο κρίσης γιατί η φτώχεια θα μεγαλώσει και πρέπει αυτές οι δραστηριότητες να είναι δωρεάν και να προσφέρονται από ανθρώπους οι οποίοι να έχουν μισθό και εργασιακά δικαιώματα και έτσι να δίνουν απερίσπαστοι και από καρδιάς τη μάχη για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στις δυσμενείς εξελίξεις που έρχονται την ερχόμενη τριετία, όπου αναμένεται, όπως είπε, «περικοπή πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση περίπου 3 δισ. ευρώ». «Και αν κανείς συνυπολογίσει και το 1,5 δισ. περίπου των παρακρατηθέντων κεντρικών αυτοτελών πόρων μιλάμε για 4,5 δισ. λιγότερα στην τριετία. Εμείς προβληματιζόμαστε και θα σταθούμε βέβαια στο πλευρό των δημάρχων, των δήμων που θα διεκδικήσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις άμεσες ανάγκες και υποχρεώσεις τους, όμως προβληματιζόμαστε με το που μπορεί να φθάσει αυτή η πολιτική», τόνισε.

«Είχα την εξαιρετική χαρά να δεχθώ την ΚΕΔΚΕ, όπου άκουσα τα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι Δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα. Αφαίρεση πόρων, αύξηση αναγκών και αδυναμίας εκπληρώσεως του έργου τους. Πιστεύω ότι αυτή η ασφυκτική κατάσταση, είναι απότοκος μιας στείρας πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης η οποία θέλει να μεταφέρει ευθύνες της, χωρίς πόρους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι έχουν δίκιο και ο ΛΑ.Ο.Σ δεσμεύεται να στηρίξει τις θέσεις τους, τις προθέσεις τους και τις ανάγκες τους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ads

«Υποτίθεται ότι ο Καλλικράτης έγινε κυρίως για την περιφερειακή αποκέντρωση, για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και για αύξηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους δημότες. Το πρώτο για να επιτευχθεί θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος, και έχουμε πολλές αμφιβολίες, για δε τα δεύτερα θέλω να ενημερώσω από σήμερα – και είναι ομόφωνη η θέση αυτή της ΚΕΔΚΕ – ότι πολύ φοβούμεθα πως όχι μόνο δε θα βελτιωθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, ο αριθμός και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά λόγω της τραγικής υποχρηματοδότησης του Καλλικράτη, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2011, αυτά θα επιδεινωθούν. Θέλω οι πολίτες να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κυρίως αίτιοι αυτής της υποβάθμισης των υπηρεσιών που τους προσφέρονται σήμερα», δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.