Ως ευκαιρία να ενισχύσει το πρωθυπουργικό του προφίλ λογίζεται για τον Αλέξη Τσίπρα η διήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Ads

Απόψε θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ομογενείς σε εκδήλωση και θα συναντηθεί με την ηγεσία του Die Likne που ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια με τον ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. Οι προβολείς, εντούτοις, θα εστιάσουν κυρίως στην αυριανή του συνάντηση του με τον Όλαφ Σολτς στα γραφεία του SPD.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανεξαρτήτως των πληροφοριών που θα δουν το φως της δημοσιότητας μετά τη συνάντηση, θα έχει την ευκαιρία να διερευνήσει τον προσανατολισμό της γερμανικής κυβέρνησης ενόψει κομβικών αποφάσεων που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Από τις 6 Απριλίου, οι Financial Times έχουν φέρει στη δημοσιότητα γερμανικό έγγραφο που αποτυπώνει τη στόχευση της Καγκελαρίας να σφίξει τη θηλιά γύρω από τις χώρες του Νότου ενόψει της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Εν ολίγοις, προβλέπει περιορισμό του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την έγκριση δημοσιονομικών σχεδίων υπερχρεωμένων χωρών της ΕΕ αλλά και αυστηρότερους κανόνες σε ότι αφορά τη μείωση χρέους. Όπως ανέφερε δε η έγκυρη εφημερίδα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι διαχρονικά δύσπιστο για τον ρόλο της Κομισιόν στην επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων, δεδομένης της επιείκειας που έχει δείξει στο παρελθόν στα δημοσιονομικά ελλείμματα και τις προσπάθειες μείωσης του χρέους χωρών όπως η Γαλλία, ακόμη και η Γερμανία.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει, ενόψει της κάλπης, ότι δεν ζητά μια δεύτερη ευκαιρία αλλά την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσει με το δικό του πρόγραμμα χωρίς με βάση τους εξαναγκασμούς της Τρόικας και των μνημονίων. Το γερμανικό σχέδιο εντούτοις, εμφανίζεται «τιμωρητικό» για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε, όπως η Ελλάδα. Αν «περάσουν» μάλιστα (στις συζητήσεις του ερχόμενου Οκτωβρίου) οι θέσεις του άξονα Σολτς – Λίντνερ – όπως συμβαίνει πάντα στα ευρωπαϊκά τραπέζια – τότε η επόμενη κυβέρνηση θα αποδυθεί στο κυνήγι των δημοσιονομικών στόχων

Την σημασία της αυριανής συνάντησης ανέδειξε ο Νίκος Μπίστης, γράφοντας μεταξύ άλλων στα κοινωνικά δίκτυα, ότι «αν ο Τσίπρας δεν ηγείτο κόμματος του 30% και δεν είχε πιθανότητες να εγκατασταθεί στο Μαξίμου ο Σολτς θα πέρναγε με κάποιον άλλον το πρωινό της Παρασκευής».

Άνοιγμα στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους 

Στην Κουμουνδούρου, εντούτοις, αποτελεί κοινό τόπο ότι η πρωτιά στη μάχη της απλής αναλογικής περνάει από τη διείσδυση στις δεξαμενές ψηφοφόρων που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές. Ο Αλέξης Τσίπρας, ποντάροντας στο «αντιμητσοτακικό ρεύμα», απευθύνει πρόσκληση και προς τους κεντρώους και κεντροδεξιούς πολίτες που αισθάνονται ντροπή για την «Μητσοτάκης ΑΕ».

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα θεωρούν, ότι οι προγραμματικές αιχμές στο σκέλος των κόκκινων δανείων, των εργασιακών και του κοινωνικού κράτους θα αποτελέσουν πόλο έλξης και για τους μετριοπαθείς πολίτες που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 και τώρα βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.