Συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, με τον ίδια αλλά και τη Λούκα Κατσέλη να εστιάζουν στη σημασία της επιστροφής του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα αλλά και της προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας.

Ads

«Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», είπε άλλωστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

«Δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό μέχρις ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών και δεδομένου ότι -όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε- δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός

Στόχος μας είναι μπει το τραπεζικό σύστημα σε καθεστώς κανονικότητας επισήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη από την πλευρά της.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, διευκρίνισε ότι οι τράπεζες συνεχίζουν με το ισχύον νομικό πλαίσιο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, και αναμένουν τις κυβερνητικές νομοθετικές δράσεις από το επόμενο έτος.

Ads

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα διαχειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία την πρωτόγνωρη εμπειρία του περιορισμού στις κινήσεις κεφαλαίων, ενώ ο πρωθυπουργός εξήρε τόσο την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων στο τραπεζικό σύστημα, όσο και την εξαιρετικά ώριμη και ψύχραιμη στάση των πολιτών.