Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση θα καθοριστεί το μέλλον της συγκυβέρνησης, πυροδοτώντας τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες αναμένονται να είναι ραγδαίες. 

Ads

Ύστερα από την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η μπάλα περνάει στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κύρωση της Συμφωνίας. Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος καλείται να αποφασίσει για τη στάση του, αν και πώς θα αποχωρήσει απο την κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και οι λύσεις θα πρέπει να είναι καθαρές: Είτε ο Πάνος Καμμένος εκφράζει δημόσια και χωρίς αστερίσκους την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών, ή την αποσύρει και ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει σε ψήφο εμπιστοσύνης αναζητώντας μια νέα πλειοψηφία, όχι απλής συνταγματικής κατοχύρωσης (κυβέρνηση ανοχής) αλλά και πλήρους πολιτικής νομιμοποίησης (με 151 βουλευτές). 

Από την άλλη ο Πάνος Καμμένος φαίνεται πως αναζητά μια διόδο διαφυγής, καθώς έχει αυτοεγκλωβιστεί και φαίνεται να έχει χάσει και τη στήριξη στο εσωτερικό του κόμματός του. Οι βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη των ΑΝΕΛ απέρριψαν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Πάνος Καμμένος παρότι μια εβδομάδα πριν κήρυττε, μέσω twitter, ανένδοτο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατήγγειλε «αποστασία» και προειδοποιούσε εμμέσως με άρση της εμπιστοσύνης του από την κυβέρνηση, την Παρασκευή, μετά την αρνητική για αυτόν συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του, δήλωσε πως «η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας» και πως «θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει».

Ads

Αν και ο Πάνος Καμμένος, με τις παλινδρομήσεις του, έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ δύο κυβερνητικών εταίρων, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να μην επιθυμεί τη ρήξη. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται και εισηγήσεις για ένα διαζύγιο με συνοπτικές διαδικασίες με βασικό επιχείρημα ότι η όποια περαιτέρω «συγκατοίκηση» με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ φθείρει πλέον ευθέως όχι μόνον την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά κι αυτό καθαυτό το πολιτικό κεφάλαιο του ίδιου του πρωθυπουργού. 

Σημειώνεται πως κυβερνητικές πηγές, δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη κι εάν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Σε αυτό το σενάριο εκτιμάται πως ο Πάνος Καμμένος θα απέχει από την ψηφοφορία, ωστόσο την κυβέρνηση αναμένεται να υποστηρίξουν ορισμένοι εκ των βουλευτών του κόμματός του, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών που θα ακολουθήσει. Αυτό το ενδεχόμενο, βάσει των κυβερνητικών εκτιμήσεων, καθιστά ρεαλιστικό το Plan B της διαμόρφωσης νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 151 εδρών – ένα σχέδιο, το οποίο δεν υπηρετεί μόνον τον στόχο της πολιτικής νομιμοποίησης που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε αλλά και εκείνον του ανοίγματος προς την κεντροαριστερά.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Σημειώνεται πως ήδη έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους για να προετοιμάσουν το πλαίσιο της συζήτησης και των επόμενων κινήσεων, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.