Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο είχε στην Αρχιεπισκοπή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις των διαπραγματεύσεων σχετικά με το «Μακεδονικό».

Ads

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου στο ζήτημα, ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός αντάλλαξαν επιστολές για να ρίξουν τους τόνους. Ωστόσο, αν και σε σαφώς πιο ήπιο ύφος, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε τη θέση της Συνόδου σημειώνοντας ότι η Εκκλησία «χωρίς να επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμειξή της στις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών» δεν μπορεί να δεχτεί  τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας τους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και Πολιτείας, απάντησε πως «η κυβέρνησή είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων».

«Στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία. Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες. […] Παρακαλώ και εύχομαι να συμβάλλετε, στο μέτρο των δυνάμεών σας, ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔ

Ads