Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Στο επίκεντρο της συνάντησης – η τρίτη από τον Φεβρουάριο του 2015 – βρέθηκε το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει την καλή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και να δηλώνει πως «είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η συνάντηση με τον Άνχελ Γκουρία πραγματοποιείται την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσεις και προκλήσεις και την ώρα που διεξάγεται η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Όπως είπε ο πρωθυπουργός «τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση». Όπως είπε «διαπραγματευόμαστε όχι μόνο με βάση τις ανάγκες μας αλλά και τα πραγματικά δεδομένα».

«Η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014, της επιτακτικής ανάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών, της ανάγκης να κατανεμηθούν, δίκαια, το κόστος προσαρμογής και οι καρποί της ευημερίας, της σημασίας καταπολέμησης των συμφερόντων που αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συμφωνούμε με αρκετές από τις διαγνώσεις της έρευνας, χαιρετίζουμε τα περισσότερα από αυτά που συνιστά», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση συμφωνεί με την επισήμανση του  ΟΟΣΑ για την αναγκαιότητα διευθέτησης του χρέους, καθώς, επίσης, και ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ότι θα πρέπει να τον αυξήσουμε. Επίσης ανέφερε τα «σωστά σχεδιασμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας».

Από την πλευρά του ο Άνχελ Γκουρία δηλώσε ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για συζητήσεις με τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους. «Χρειαζόμαστε ένα χαμηλότερο μονοπάτι για τις ροές εξυπηρέτησης του χρέους, είπε και πρόσθεσε ότι τα νούμερα είναι θετικά αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό».

Ads

Συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική επικοινωνίας ώστε να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων προειδοποιώντας όμως ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση από παγιωμένα συμφέροντα που θα νιώσουν ότι θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση όμως πρέπει να επιμείνει, είπε ο Άνχελ Γκουρία γιατί οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, θα βελτιώσουν την κοινωνική πρόνοια θα δημιουργήσουν καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον.

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή του Άνχελ Γκουρία, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να αφήσουμε πίσω την κρίση και να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια οδό σύγκλισης, πρόσθεσε ο Άνχελ Γκουρία, σημειώνοντας ότι από τη μια πλευρά βρίσκονται τα οικονομικά ζητήματα όμως στο κέντρο πρέπει να μπουν και οι κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη», δήλωσε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΟΣΑ.