Συνάντηση με τον Ζ. Γιούνκερ για τις φονικές πλημμύρες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είχε ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την Ανατολική Εταιρική Σχέση.
Η συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ζ. Γιούνκερ για το θέμα της εκπόνησης ενός πενταετούς σχεδίου κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συζήτησαν, επίσης, την πορεία προς την τρίτη αξιολόγηση και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βεβαιότητα για άμεση ολοκλήρωσή της καθώς και η κοινή βούληση για επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής προερχόμενος από το Παρίσι, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μόλις έφτασε κάθισε δίπλα στην καγκελάριο της Γερμανίας και στα πρώτα λόγια που αντάλλαξαν η Α. Μέρκελ τον συνεχάρη για τα δύο Βραβεία που έλαβε κατά την παραμονή του στο Παρίσι, το Βραβείο Πολιτικού Σθένους από την πολιτική Επιθεώρηση Politique Internationale και το Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού.
Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Εταιρική Σχέση, για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι στηρίζει τις προσπάθειες για ενίσχυση του κράτους δικαίου, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και σύγκλιση τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι χωρών της πρώην ΕΣΣΔ εμβαθύνουν την «εταιρική σχέση» τους, αποφεύγοντας θέματα , όπως η ουκρανική σύγκρουση, και χωρίς να παρέχουν καμία εγγύηση στις χώρες αυτές ότι θα ενταχθούν κάποια μέρα στην Ένωση.
Οι ηγέτες της ΕΕ πίεσαν σήμερα την Ουκρανία να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα φέρουν τη χώρα πλησιέστερα στη Δύση, όμως το Κίεβο απάντησε πως χρειάζεται μια υπόσχεση ότι θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ένωση. Την ώρα που οι μάχες κλιμακώνονται στην ανατολική Ουκρανία, οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποίησαν μια σύνοδο κορυφής με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και πέντε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες για να στείλουν επίσης ένα μήνυμα πως η οικονομική συνεργασία δεν χρειάζεται να είναι ανταγωνιστική έναντι της Μόσχας.
Στην ατζέντα της Συνόδου οι σχέσεις της ΕΕ με τους νότιους και ανατολικούς γείτονές της και η πορεία ενίσχυσης της πολιτικής σύνδεσης και οικονομικής ενοποίησης της με τις έξι χώρες-εταίρους της Ανατολικής Ευρώπης και του Νοτίου Καυκάσου. Χθες βράδυ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επανέλαβε πως «η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».
Φθάνοντας στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε πως «οφείλουμε να έχουμε τα μάτια ανοικτά στις ενέργειες εχθρικών κρατών όπως η Ρωσία που απειλούν τη δυνητική ανάπτυξη των ανατολικών εταίρων μας και προσπαθούν να καταστρέψουν τη συλλογική δράση μας».
«Δεν είναι μια σύνοδος κορυφής για τη διεύρυνση ή την προσχώρηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ.
«Έχουμε το Brexit και πρέπει να ρυθμίσουμε τα προβλήματα στο εσωτερικό» της Ένωσης, δήλωσε ο Λουξεμβούργιος Ξαβιέ Μπετέλ.
Τα πιο ανατολικά κράτη της ΕΕ θέλησαν ωστόσο να στείλουν ένα σήμα πιο θετικό. «Σίγουρα» η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος της Ένωσης, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, «όταν είναι έτοιμες, αλλά μακροπρόθεσμα».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό της Πέτρο Ποροσένκο «για να δούμε αν μπορούμε τελικά να σημειώσουμε μικρές προόδους» στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούσαν στην εγκαθίδρυση εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία. «Η ανατολική εταιρική σχέση είναι πολύ σημαντική για την ασφάλειά μας», υπογράμμισε.
Επικρίσεις για τη Σύνοδο, όπου προσκλήθηκαν ηγέτες που θεωρούνται απολυταρχικοί, όπως οι πρόεδροι της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο –-ο οποίος αρνήθηκε την πρόσκληση– και του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, έχουν ασκήσει υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η φερόμενη επιβολή της Μόσχας στους πρώην «δορυφόρους» της της ΕΣΣΔ, καθώς και οι ανησυχίες των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για ρωσική ανάμειξη στις εκλογικές διαδικασίες τους, παραμένουν ωστόσο τα μεγάλα ταμπού αυτή της συνόδου κορυφής της «ανατολικής εταιρικής σχέσης».
Πηγή: ΕΡΤ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >