Η Τουρκία θα εργασθεί από κοινού με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ads

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως οι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να συνεργαστούν σε ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο, όπου η Άγκυρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα και άλλους περιφερειακούς φορείς σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, υπογραμμίζοντας  ότι η Τουρκία επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ιταλία για να ανταποκριθεί στις ενεργειακές ανάγκες της Λιβύης, όπως πχ ο ηλεκτρισμός.

Διαβάστε επίσης: Διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου επιθυμεί η Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΣ) στην Τρίπολη. Με την υποστήριξη της Τουρκίας, η ΚΕΣ απέκρουσε την επίθεση που είχε εξαπολύσει πριν από 14 μήνες εναντίον της Τρίπολης ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη και υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Ads

Στη Λιβύη, στην επιχείρηση «Ειρήνη» και στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η Ιταλία, όπως τόνισε, θεωρεί πως «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει με αποφασιστικότητα τη λύση της βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός και όχι του “ παγώματος” της σύρραξης, το οποίο θα οδηγούσε σε διάσπαση και θα ήταν ο προθάλαμος νέων ένοπλων συγκρούσεων».

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε με έμφαση, δε, ότι «στη Λιβύη η συνεχής προμήθεια όπλων και προς τις δυο πλευρές, με παραβίαση του εμπάργκο, όπως και η παρουσία μισθοφόρων στο πεδίο μάχης πρέπει να σταματήσουν».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε «να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας, ακολουθώντας τα όσα ορίσθηκαν με τη διακήρυξη του Μαρτίου του 2016», διότι «αποτελεί τη βάση για την επανέναρξη εποικοδομητικού διαλόγου».

Σε σχέση, τέλος, με την ανατολική Μεσόγειο, ο Ντι Μάιο τόνισε ότι «τα ενεργειακά αποθέματα αντί να αποτελούν στοιχείο διχασμού μπορούν να ευνοήσουν εντυπωσιακά την ευμάρεια της περιοχής, αλλά μπορούν να τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης, μόνο διαμέσου μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, η οποία να συγκεράσει με ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο όλα τα υπάρχοντα συμφέροντα».